FM bug voor minder dan een euro

Voor stichting De Jonge Onderzoekers in Amersfoort was ik op zoek naar een leuk bouwprojectje voor de jeugd. En een beetje interesse wekken voor RF techniek kan ook geen kwaad! FM bugjes zijn dan altijd wel leuk, omdat het direct bruikbaar is (“eigen radiozendertje in huis”). Zoekend op Aliexpress (na een tip van een vriend, thanks Robert) kwam ik op deze schakeling uit voor minder dan €1,- (verzonden en wel)!

Als voeding kan het beste een 9V batterij gebruikt worden. Door de matige ontkoppeling heb je op een voeding heel snel brom (ook al is de voeding schoon, iets met een lus denk ik naar het lichtnet). De stroomopname is ca. 34mA bij 9V.

Hij zat in een half uur in elkaar:

De eerste transistor (de linker, een S9014) is een audioversterker. Met de potmeter is de gain in te stellen. De tweede transistor (S9018) is de oscillator met een bereik van 80 tot 103 MHz. De frequentie kan met de bovenliggende spoel veranderd worden, door deze iets uit elkaar te trekken. Veel hoger dan 103MHz kreeg ik hem inderdaad niet, dan viel de oscillator uit. De meest rechter transistor (S9018) is een RF versterkertje.

De stabiliteit is altijd een issue bij een FM bug, maar door het ontwerp met een bufferversterkertje aan de uitgang en een audioversterker aan de ingang is de oscillator enigszins geïsoleerd. Toch kun je beter niet aan de antenne zitten, want dan verloopt de frequentie sterk.

Ik heb ‘m alleen met de microfoon getest. De geluidskwaliteit viel helemaal niet tegen, ondanks de manier van moduleren. Er zit bijvoorbeeld helemaal geen varicap in of wat dan ook, dus hoe ze precies FM maken is me niet bekend (reageer gerust als je dit kan uitleggen). Het audio is vol, maar kon wel iets meer hoog krijgen. Voor spraak is het voldoende. De hoeveelheid ruis op het audio valt mee, voor een FM bug is het keurig.

Het bereik heb ik nog niet getest.

3 gedachten over “FM bug voor minder dan een euro”

  1. Ziet er leuk uit Tjalling. ik heb inmiddels de zender van mijn collega bij mij. En wat ik zie is dat de spoel bij jou dicht op elkaar zit. Heb jij daar ook al mee Geëxperimenteerd? Nou mijn collega heeft er drie dagen over gedaan om alles uit te zoeken want een bouwschema zat er niet bij.
    ;-)

    Beantwoorden
    • Je collega had op de printplaat de nummering van alle onderdelen kunnen zien :) Zonder meter zijn die kleine weerstandjes wel lastig ja. Dus die heb ik uit gemak gemeten. Zonder schema zat ie in een half uur in elkaar :)
      Ach als je maar fun hebt. We gaan binnenkort wel eens even zitten om wat te experimenteren. We zitten even met een paar drukke dagen. O ja, die middelste spoel is later ook bij mij uitgerekt om iets hoger in frequentie te komen.

      Beantwoorden
  2. Om helemaal legaal bezig te zijn kan je er beter een LED of een zwart vlak (als zijnde een zonnepaneel) aan toevoegen. Die mogen overal in het spectrum uitzenden :-)
    De FM zendertjes die we destijds bouwden hadden ook geen varicap, gewoon het LF injecteren bij het instelpunt van de oscillator en dan had je FM. Josti kit :–) Zie dus ook https://www.circuitsonline.net/forum/view/30890

    Beantwoorden

Plaats een reactie


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.