PE1RQM Server

Sinds begin 2007 ben ik aan de slag gegaan met eigen servers voor verschillende doelen. Hier volgt een beschrijving van alle ontwikkelingen op dit vlak, want er staat best veel online vanaf mijn huidige server. Niet meer alleen deze website… Laten we bij het begin beginnen, van het begin tot heden… (en eeh… neem me de originele naamgeving van de servers niet kwalijk, hi)

Index:

Meer info over deze website? Klik dan hier

Van oud naar nieuw…

Server 1 (2007-2008) – Web en NAS

Synology Diskstation DS-106e, 266MHz PowerPC, 32MB RAM, 320GB HDD (Embedded Linux)
Niet meer in bezit

PE1RQM forum, later Hamforum

In de eerste instantie wilde ik een eigen NAS (bestanden op een netwerkschijf op het thuisnetwerk). Daar bleek ook een webserver in te zitten. Ik kwam er achter dat je met een domeinnaam en een DNS service om je IP adres (van je internet verbinding) op te geven, een eigen webserver kon laten draaien. En daar was in januari 2007 ineens pe1rqm.nl! Dat was nog op het kleine NAS-je (server 1). Ik ging spelen met verschillende PHP scripts en ontdekte een hoop leuke functies. Ik ben geen web programmeur, maar deze tooltjes maakten het wel makkelijk om zelf een site op te zetten. Ik ging ook spelen met PhpBB. Dat is PHP software om een forum op je site te zetten. Ik noemde mijn forum heel simpel “PE1RQM forum”. Het draaide op pe1rqm.nl/forum. Ik ging daar wat zelfbouw projecten van mij beschrijven, zodat anderen feedback konden geven. Wat bevriende zendamateurs gingen ook nog wat berichtjes plaatsen. In de loop van 2007 werd het forum heel langzaam wat groter. Ook mijn homepage groeide gestaag. Het aantal bezoekers werd de NAS teveel. Vooral het geheugen (32MB) was te beperkt in dat mini-computertje (en niet uitbreidbaar), waardoor hij continue stond te “swappen”. De sites laadden veel te langzaam, dus dat moest anders…

Server 2 (2008) – web en NAS

PC- AMD Athlon 1100 MHz, 768MB RAM, 300GB HDD (Centos Linux 5.1 32 bit).
Niet meer in bezit

Ik ging een oude PC inrichten met Linux, omdat ik had gehoord dat dit ongeveer dezelfde functionaliteit kon hebben als de NAS. In het begin heb ik geëxperimenteerd met CentOS. Adri PA0RDA heeft me daar veel bij geholpen. Later ben ik op zoek gegaan naar een iets meer bijgewerkte Linux distributie voor mijn doel. Ik heb een hoop distributies geprobeerd en kwam uiteindelijk uit op Ubuntu Server. Ik weet niet zeker of deze ook nog op deze server2 heeft gedraaid, maar zeker op server3.

Ik kon nu ook meerdere domeinnamen hosten, want in Linux is het goed te doen om met virtuele servers te werken. Adri heeft mij daar een hoop over uitgelegd.

Server2 werd alleen erg warm en de hardware was toen al vrij oud. Erg lang heeft deze server dan ook niet gedraaid. Het werd tijd om eens een andere doos in elkaar te zetten. Dat kon dankzij een overname en donatie van David PE1MUD. Server3 was geboren…

Server 3 (2008-mei 2012) – web en NAS

Server 3: PC – AMD Athlon 64 3500+, 1GB RAM, 750GB HDD (Ubuntu server 9 (Linux) 64 bit)
Niet meer in bezit

Ik denk ergens in 2008 heb ik server 3 gebouwd. En nu ook in een 19 inch kast, die ik van David heb overgenomen. Deze Athlon64 3500+ was van een nieuwer type generatie AMD processors, die veel minder heet werd dan de vorige Athlon en een Pentium4. De nieuwe server zou dus ook energie-zuiniger wezen. Ik heb de 750GB harddisk er nieuw in gekocht. Deze server heeft t/m mei 2012 in dezelfde configuratie gedraaid!

Het forum bleef nog steeds groeien en in de loop van 2008 heeft het forum dus een eigen domeinnaam gekregen! pe1rqm.nl/forum was niet meer. Hamforum.nl wel. Het forum is sinds die tijd echt volwassen en onafhankelijk (van mijn homepage) geworden. Nog steeds zijn zelfbouwprojecten een belangrijk onderdeel op Hamforum.nl. Hamforum heeft een blauwe maandag gedraaid op antennes.org, maar dat ging via een redirect en dat was niet erg succesvol. Die domeinnaam is afgestoten.

Ik ging veel experimenteren met domeinnamen en virtuele servers en heb best wat websites in de lucht gezet, die niet zo succesvol werden (je moet er ook content op zetten, hi). Ook had ik een soort SSTVcam service, waarbij iemand een soort pagina kreeg op pe1rqm.nl/~naam/ om daar live SSTV beelden op te plaatsen.

In 2009 en 2010 ben ik wat sites gaan hosten voor anderen (ook wat familieleden die geen zendamateur zijn). De SSTVcam service ben ik gestopt, omdat daar toch weinig vraag naar was en de ~userdir optie niet meer langer gewenst was. PD4U kreeg als eerste persoon (anders dan ikzelf) een plekje op mijn server. Zijn website heeft hij zelf gebouwd, die hij kan uploaden en bijwerken via FTP.

De ATV repeater PI6ATS.nl te Soest heb ik een domeinnaam en hosting gedoneerd. Die website heb ik ook niet gebouwd, dus mijn server begint haast een traditionele hosting server te lijken.

In 2010 heb ik de hobby fotografie opgepakt en heb had daar ook websites voor in de lucht gezet (terrapixel.nl en fotoreflex.nl) (opgezegd). Dit was een samenwerkingsverband met mijn zwager.

Fred PA4TIM heb ik ook een eigen plekje gegeven op mijn server. Hij had eerder zijn homepage in Hamforum.nl zitten. Dat was niet echt duidelijk voor de bezoekers, dus is pa4tim.nl beter. Zijn website heb ik meegeholpen te bouwen en is ook met WordPress gerealiseerd.

Door alle bovenstaande drukte kwam de oorspronkelijke pe1rqm.nl site een beetje op de achtergrond. Daar kreeg ik ook weleens een opmerking over, want het is een redelijk goed bezochte site (volgens de statistieken). Daarom heb ik deze huidige versie online gezet. Nu ook in de CMS WordPress.org. PE1RQM.nl wordt nu weer veel beter bijgehouden, beter dan ooit.

Server3 heeft zijn draaiuren wel gehad en is anno 2012 met pensioen. Het is bijzonder dat die oude hardware altijd 24/7 heeft gedraaid. En idle is een webserver bijna nooit. Er is altijd verkeer te regelen. Server3 verdient voor mij een standbeeld, hi. Na lange tijd van voorbereiding is Server5 (en inmiddels server 6) in de lucht gekomen als vervanger voor Server3. Maar er is was ook nog een nummer 4…

NSA310
NSA310

Server 4 (mei 2012-2014) – NAS en downloadserver

Jaar van ingebruikname: 2012
Server 4: Zyxel NSA310, single bay, 1,2 GHz, 256MB RAM, 750GB HDD
Operating system: embedded (Busybox)
Niet meer in bezit

Dit is een eenvoudige NAS / media server, uitsluitend voor op het interne netwerk bij ons thuis. We wilden onze eigen documenten en afbeeldingen gescheiden van het internet gaan opslaan. Ook doet deze NAS dienst als media server, ook weer alleen voor op het locale netwerk. Deze NAS is dus afgeschermd door de firewall.

Toch zit er een webserver in. Die zal ik in noodgevallen gebruiken. Stel dat de huidige webserver uit valt, dan kan ik dit apparaatje gebruiken om toch iets van een pagina te tonen, met daarop mededelingen en status-updates.

Maar goed… voor mij was dit een belangrijk doosje, voor jullie niet echt zichtbaar :) De volgende wel…

>>update: server6 heeft ook de taak van dit NASje waargenomen. Deze NAS is inmiddels uitgeschakeld.

Server 5
Server 5

Server 5 (juni 2012-mei 2014) – Webserver, mailserver, databaseserver en NAS.

Jaar van ingebruikname: 2012
ASRock P5B-DE, Core2Duo E6600 dualcore CPU op 2.4GHz, 6GB DDR-2 RAM, 2TB HDD
Operating system: Ubuntu server 12.04.4LTS 64 bit
Server status: Niet meer in gebruik, grotendeels geüpgraded naar server6

Deze Server5 had server3 vervangen. Server5 is echter ook alweer vervangen voor Server6.

Deze server was een gestripte energiezuinige PC. De 19″ behuizing is komen te vervallen en er is nu een normale PC kast gebruikt. De reden is het semi-passieve CPU koelblok (passieve CPU koeler die voldoende heeft aan de luchtstroom in de kast), die daar niet in paste. In deze server zit geen videokaart, geen DVD drive, geen cardreader, etc om het energieverbruik omlaag te brengen. Het opgenomen vermogen bedraagt ongeveer 50 tot 75 Watt.

Server 5 in aanbouw
Server 5 in aanbouw op 22 mei 2012

Server6 (mei 2014 – 29 april 2016)

  • Webserver, mailserver, databaseserver en NAS.
  • Jaar van ingebruikname: 2014
  • Hardware: ASRock P5B-DE, Core2Duo E8400 dualcore CPU op 3.0GHz, 6GB DDR-2 RAM, 128GB Crucial M500 SSD system disc + 4TB HDD (Western Digital RED local storage)
  • Operating system: Ubuntu server 14.04.1 LTS 64 bit
    Server status: Niet meer in gebruik, sommige componenten overgegaan in Server 7

Deze server is in mei 2014 geconfigureerd. Alle sites draaiden tot eind april 2016 vanaf deze server, die gebouwd is van veel onderdelen van server5. Wat geüpgraded was: de processor (ook Core2Duo van 2,4 GHz naar 3.0 GHz), de harddisks en alle software was opnieuw geïnstalleerd. Vooral dat laatste was nodig, vanwege ingeslopen configuratiefouten. Deze server had ook server4 vervangen, die als NAS dienst deed op ons thuisnetwerk. In maart 2016 is de systeemdisk vervangen voor een SSD. Eind april 2016 is deze server vervangen voor Server7, zie hieronder.

20140215-IMG_1030364-640px
PE1RQM Server6
20140404-IMG_6430-2500px

Server 7 (mei 2016-heden) – Web, mail, NAS, media

  • Functie: webserver, mailserver, databaseserver en NAS.
  • Jaar van ingebruikname: 2016
  • Hardware: ASRock H81M-ITX moederbord, Intel Core I3-4330 dualcore CPU op 3.5GHz, 16GB DDR3 RAM, 128GB Crucial M500 SSD system disc + 4TB HDD (Western Digital RED local storage) + 12TB Seagate Exos X14 (sinds maart 2020)
  • Operating system: Ubuntu server 14.04.1 LTS 64 bit
    Server status: Deze server is nu in gebruik, ook voor deze website

Dit is de huidige server op basis van de mini-ITX standaard. Onze desktops zijn voorzien van een snellere CPU en daarom kwam de I3-4330 beschikbaar. Dat leek mij een erg fijne processor voor mijn nieuwe homeserver. Deze heeft server 6 vervangen.

Ja echt, zo klein is de huidige server waar je nu deze site op bekijkt. We draaien proef!
Ja echt, zo klein is de huidige server waar je nu deze site op bekijkt.

Als voeding heb ik de Antec Earthwatts EA-500D gebruikt uit de vorige server. Deze voeding wilde ik eerst vervangen voor een nieuwe, maar na wat lezen blijkt juist deze Earthwatts serie van Antec nog een perfect rendement te halen bij lage load. En dat is wat bij deze server echt wel het geval is. In de meeste gevallen komt dat vermoedelijk zelfs wel onder de 50Watt per uur.

Software op de huidige server

Sommige mensen die zelf een server hebben ingericht, of mensen die dat van plan zijn, zijn benieuwd naar de configuratie die ik gebruik. Deze pagina beschrijft dus eigenlijk de sofware die gebruikt wordt op mijn server (alleen de grote modules genoemd).

  • Besturingssysteem: Ubuntu Server (GNU/Linux) 18.04.2 LTS
    • Apache2/PHP5 – web server met PHP5 ondersteuning
    • Bind – DNS server, nodig voor de virtuele servers binnen Apache (meerdere domeinnamen op één server).
    • Postfix – Mail server voor het ontvangen en verzenden van e-mail berichten.
    • Dovecot – IMAP/POP3 server voor het serveren van de e-mails aan de mailcliënts van gebruikers afkomstig uit Postfix.
    • MySQL – Database server
    • ProFTPD – FTP server. Rechten beperkt tot het bekijken van de /HOME directories, waar de websites ook in gepubliceerd dienen worden.
    • SSH – SSH server. Secure Shell gebruik ik met Putty om de command line weer te geven voor server beheer.
    • Samba – Windows file sharing over het interne netwerk. Hiermee heb ik een soort NAS gecreëerd.
    • MiniDLNA mediaserver voor intern netwerk.
    • SpamAssassin spam filter. Verwerkt de mails die Postfix binnenhaalt. Gebruikt Procmail mail filter, die de afhandeling doet (verplaatsen van mails etc.).
    • Webmin met Virtualmin GPL plugin – voor het beheren van de hele server en het aanmaken en beheren van virtuele servers voor alle websites in een webbrowser op het interne netwerk (kan ook extern als je wilt).
    • Usermin – uitbreiding op webmin. Dit biedt webmail aan de individuele gebruikers.
    • Webalizer en AWstats – web statistieken voor iedere website individueel.
    • En nog wat meer kleine tooltjes.

Locatie, netwerk en internet

De server draait vanuit mijn huis. Sinds april 2011 is er een glasvezel internet aansluiting, die op dit moment een snelheid biedt van maximaal 200/200 mbps.

Wifi wordt verzorgd door 2x Aruba Networks IAP-225

Groen (milieu en hergebruik)

Deze server is een homeserver en bewust niet overbemeten: er draaien maar een paar hobbysites op en de serversoftware gaat zeer efficiënt om met de computerkracht die beschikbaar is. De hardware is bovendien minimaal uitgerust. Er zit bijvoorbeeld geen videokaart in en er staat niet continue een optische drive standby. De processor en chipset draait gewoon op de nominale snelheid als dat nodig is, maar als de server even rustig is, gaat alles wat rustiger draaien (de standaard power management functies). Het energieverbruik is daardoor behoorlijk laag. Er draaien maar twee ventilatoren op lage snelheid om de boel te koelen. Het beetje stroom wat er dan nog wordt gebruikt, is groene energie.

De meeste hardware van de server6 is afkomstig uit onze vorige generatie desktop computers. Het moederbord was wel nieuw, maar de rest bestaat allemaal uit hergebruikte materialen. Om een eenvoudige server te draaien, heb je niet veel nodig om goede prestaties te behalen. Het draait vooral ook om de software.

Plaats een reactie


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.