Fotografie techniek

Dit zijn artikelen die ik heb geschreven voor een andere website (van mijn zwager en ik). Deze artikelen zijn tot ca. 2012 bijgewerkt. Door op een link te klikken, ga je automatisch naar deze website.

De artikelen worden langzaam maar zeker overgeheveld naar deze website. Fotoreflex.nl ga ik beëindigen, maar op deze manier blijven wel alle artikelen bestaan. Als er “interne link” staat, wordt je niet meer doorgestuurd, maar opent het artikel op deze website.

Pagina: Objectief (lens) informatie voor de spiegelreflexcamera (gids voor de aanschaf)
Bij het aanschaffen van een nieuw objectief (“lens” in de volksmond) voor uw spiegelreflexcamera is het verstandig om een aantal zaken goed te bekijken en overwegen. Even snel een objectief uit de winkel meenemen is niet een goed idee. Waar u allemaal op moet letten bij deze aanschaf, probeert dit artikel u zo volledig mogelijk over te informeren. We hopen hiermee een handige gids te kunnen aanbieden, ook voor in de toekomst.
Het belang van de functie “Spiegel opklappen” (interne link)
Onscherpte in foto’s door de klap van de spiegel vlak voor het belichten? Ook macrofotografen hebben hier snel last van. In dit voorbeeld wordt een tele foto gemaakt. Lees hier de ervaring van het fotograferen van de maan en wat er gebeurde. Voor gebruikers van een spiegelreflex camera.
Lichtpunten als sterretjes weergeven (interne link)
Soms zie je van die foto’s waarbij lichtpunten als sterretjes worden weergegeven. Zoals kerstlampjes, of de zon bijvoorbeeld. Hoe doe je dat?
Crop factor (FOVCF) en equivalente brandpuntsafstand (interne link)
Bij spiegelreflex en systeemcamera’s wordt vaak gesproken over de crop-factor. Wat is dat en wat voor invloed heeft dat op de brandpuntsafstand en de beeldhoek?
Cameradisplays, pixels en beeldverhouding (interne link)
De displays op digitale camera’s komen in verschillende maten voor. Een veel voorkomende maat is tegenwoordig ca. 3 inch diagonaal. Voor wat betreft technische specificaties zien we tussen camera’s onderling wel een aantal verschillen. Die zullen hier worden toegelicht.
Het verschil tussen 15 en 18 Megapixel en het verkleinen van foto’s (interne link)
Het pixel mysterie wordt vaak als verkooptruuk gebruikt. Maar wat houdt zo’n verschil nou eigenlijk in? En wat doe je met deze enorme hoeveelheden aan pixels? Kan verkleinen kwaad? Een kort artikel met wat voorbeelden.
Het effect van een grotere brandpuntsafstand (tele) (interne link)
Stel; je begint met een brandpuntsafstand van ca. 50mm en maakt een foto van twee voorwerpen op verschillende afstand van elkaar. Wat gebeurt er dan als je wat verder weg gaat staan en die afstand gaat corrigeren met een grotere brandpuntsafstand?
Extenders (teleconverters), Extension Tubes (tussenringen), Close up lenzen (macroconverters) (interne link)
De verschillen uitgelegd
Panasonic DMC-TZ10 kleine ISO review
Internet staat er vol mee; reviews. Dat gaan we dus niet nadoen. Maar ik had wat testfoto’s gemaakt met de DMC-TZ10 en die wilde ik jullie niet onthouden. Deze korte review gaat dan ook voornamelijk om de beeldkwaliteit bij verschillende ISO waardes. Functionaliteiten, specificaties en ergonomie worden niet behandeld.

 

Plaats een reactie


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.