JOTA

photo-camera-iconKlik hier voor het JOTA fotoalbum. Attentie, dit album is beschermd met een wachtwoord i.v.m. de aangescherpte privacy regels. Vraag het wachtwoord aan via het contactformulier.

Dit zijn foto’s van de JOTA bij de Johan van den Kornput scoutinggroep te Steenwijk. En we gaan een heel eind terug in de tijd, want er staan zelfs foto’s bij van 1989!
Heb jij nog foto’s die die je hier wil publiceren? Neem dan even contact op. Mocht je oude foto’s hebben op negatieven, dan kan ik die eventueel inscannen.

11471526-pictogram-knop--de-videocamera-silhouetKlik hier voor de JOTA videopagina. Dit zijn videomontages van de JOTA bij de Johan van den Kornput scoutinggroep te Steenwijk.
Bekijk hier alle JOTA blog berichten, zoals bijvoorbeeld van de voorbereiding, modificeren van de apparatuur, etc.

Deze pagina gaat over de JOTA bij scouting Johan van den Kornput scoutinggroep (“Jovadeko”) in Steenwijk (Tuk). De JOTA staat voor Jamboree On The Air en is een jaarlijks evenement waarbij scoutinggroepen met elkaar in contact kunnen komen met behulp van radiotechniek van radiozendamateurs.

JOTA 2012 ATV post Jovadeko
ATV station

Iedere scoutinggroep geeft weer een andere invulling aan dit weekend. Sommigen gebruiken bijvoorbeeld ook DSTAR (digitale spraakoverdracht), ATV (amateur televisie) of packet radio (digitale informatie verzending, in het JOTA weekend vergelijkbaar met chatten). En zo zijn er nog wel meer “modes” denkbaar. Het pionieren van de mast is voor vele scoutinggroepen een uitdaging op zich. Sommige groepen zijn al weken van te voren bezig met het opbouwen van de mast. Veel groepen doen ook nog aan JOTI in dit weekend. Dan worden er vooral contacten onderhouden via internet en kan goed gecombineerd worden met de JOTA. De JOTA en de JOTI is ieder jaar in het derde weekend van oktober. Door dit alles te combineren met spellen en activiteiten, ontstaat er altijd weer een erg leuk en leerzaam weekend.

Bij de Johan van den Kornputgroep worden voornamelijk de volgende banden en modes gebruikt: HF (LSB/USB en soms PSK31) – 2 meter (FM / USB) – 70 cm (DSTAR + lokaal FM voor spellen etc.) – 23cm (ATV) – 13cm (ATV)  – 6cm (ATV) – soms 10GHz (ATV). In 2008 is er voor het eerst 10GHz gebruikt, om over de transponder van Meppel (PI6MEP) te werken. In 2015 is er voor het eerst gevlogen met een drone (Benno PA3FBX). Deze heeft een videozender aan boord op 6cm.

Wim PA3AKK
Wim PA3AKK

Roepletters
De laatste jaren stelt Wim (rechts afgebeeld) zijn roepletters PA3AKK/J ter beschikking aan onze groep tijdens het JOTA weekend. Eerder zijn ook de calls van Gerard PA1AT (voorheen PA3EKK) en Dennis PA4DEN gebruikt, als PA1AT/J, PA3EKK/J, PA63EKK/J en PA4DEN/J. Ongeveer rond 1998, toen ATV nog niet was toegestaan onder de JOTA call, zijn mijn roepletters gebruikt voor de ATV uitzendingen.

Mijn aandeel
Met name ATV ondersteuning, samen met Dennis PA4DEN, Harry PA2HOS en Benno PA3FBX. Tevens heb ik in het verleden QSL-kaarten ontworpen. Foto’s en video’s maken (en verzamelen) van dit weekend doe ik ook graag. Soms neem ik ook even plaats achter de VHF of HF set.

HF station

Online materiaal
Ik probeer na het JOTA weekend zoveel mogelijk materiaal (foto’s, video, etc) te verzamelen om later weer te delen met anderen. Ik heb al een paar keer een FTP server opgezet als centraal punt om media te delen met elkaar. Het meeste van dit materiaal staat nu online op mijn webserver (zie links hierboven) en op Youtube. Zo kun je een indruk krijgen van dit mooie weekend. Mocht jij nog materiaal hebben wat interessant is voor deze site, neem dan even contact met mij op.

Links:

Plaats een reactie


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.