Over deze website

PE1RQM website, april 2007

Dit is een persoonlijke website die onder andere bestaat uit informatie over elektronica zelfbouwprojecten, hoe ik de hobby radiozendamateurisme toepas en is er technische informatie te vinden, zoals reviews, audio onderwerpen, fotografietechniek, foto’s van apparatuur en uitleg over elektronica en zendamateurisme. Er ligt een groot accent op amateur televisie (ATV). Sommige artikelen worden in samenwerking met vrienden geschreven. De website is begin 2007 opgericht.

En zo is dat gegaan. Een stukje historie:

Fase 1 – 01-2007
Deze website is in januari 2007 opgericht, toen ik wat zat te experimenteren met de webserver op een kleine NAS (netwerk schijf). Na al een paar keer een eenvoudige site te hebben gemaakt voor anderen, wilde ik zelf weleens een eigen site maken.

Ik heb het altijd al leuk gevonden om informatie te publiceren op internet. Dat was dan ook mijn hoofddoel. Het maken van de website zelf vond ik aanvankelijk minder interessant, dus had ik in 2007 een eenvoudig ontwerp gemaakt in Frontpage. Niet echt een juweeltje, maar het ontwerp beviel de lezers wel goed. Het was overzichtelijk door het gebruik van veel ruimte tussen de tekst. Bovendien was de achtergrond wit en de tekst zwart.

De jaren daarop is de inhoud almaar uitgebreid en zijn wat functies toegevoegd. Frontpage werd vervangen voor Dreamweaver. Ik ging ook wat experimenteren met servers en php scripts. Daar is ook Hamforum.nl uit ontstaan, wat eerst een onderdeel was van deze website (pe1rqm.nl/forum).

Mijn experimenten met servers en de historie van dat forum is na te lezen op deze pagina.

Het ontwerp is redelijk gelijk gebleven tot april 2011. Zoals eerder gezegd ben ik meer van de inhoud dan het ontwerpen van een site. Al sinds 2007 ben ik daarom bezig geweest met het testen van verschillende CMS (content management systemen). Dat zijn dynamische websites, waarbij je in een soort tekstverwerker de inhoud plaatst op een site, die door de server gerenderd wordt. Handig, want er zijn al veel standaard ontwerpen beschikbaar, zodat je je over het uiterlijk niet meer zo heel erg zorgen hoeft te maken. Toch brak CMS nog niet zo snel bij mij door. Ik werd in de eerste instantie niet erg enthousiast van de ingewikkelde indeling, rechtenbeheer en plugin-management…. Whatever… Joomla kon mij ook niet gelukkig maken…

Wordpress CMS
WordPress CMS

 

Fase 2 – 04-2011
Tot ik WordPress tegen kwam. Ik kende dat al van een paar jaar geleden, toen het nauwelijks draaide op die server die ik in die tijd had (zeg maar een NAS). Veel fotografie- (een andere hobby van mij) sites gebruiken WordPress. WordPress is namelijk oorspronkelijk ontworpen om een soort blog te maken. Er is een online versie (WordPress.com) en een server-side versie (WordPress.org). Ik gebruik dus die laatste. WordPress is ideaal voor fotografen om bijvoorbeeld fotoreizen en sessies te delen met anderen. Maar in de nieuwste edities is het ook heel eenvoudig om een normale website te maken (pagina’s in plaats van berichten).

PE1RQM.nl website layout februari 2014
PE1RQM.nl website layout februari 2014

Daar kwam ik achter toen ik in 2010 twee websites in de lucht had geholpen (terrapixel.nl en fotoreflex.nl). Een samenwerkingsverband met mijn zwager.

Deze website pe1rqm.nl draait nu ook onder WordPress (op eigen server) en groeit nu vrij snel. Mijn doel is het aanbieden van heel veel informatie, meestal geïnspireerd door zelfbouw projecten. Maar er staat ook wat algemene informatie op deze website, zoals wat zendamateurisme inhoudt en  technische reviews en beschrijvingen.

Februari 2014: ik moet gaan nadenken over de indeling en de layout. De site begint al een beetje zijn jasje uit te groeien. Er staat al bijna 10GB aan data op de server voor alleen deze website….

 

pe1rqm-websitemenu-2015Fase 3 – 04-2015
Dit is een beetje onopvallende verandering geweest die heel geleidelijk is doorgevoerd. Toch is deze fase behoorlijk significant gezien het vele werk wat ik eraan gehad heb. Eigenlijk was ik ook van plan om het uiterlijk te veranderen. Dat is echter heel beperkt gebleven tot wat lichtere kleuren. Wat er nu wel is veranderd:

  • De complete indeling van de artikelen is veranderd naar een veel uitgebreidere categorie indeling. Dit heb ik desondanks vrij plat proberen te houden.
  • Veel vaste pagina’s zijn geconverteerd naar artikelen en zodoende ook in de categorieën geplaatst. Alles bij elkaar. Dat was ook wel nodig, want er was geen ruimte meer in het topmenu.
  • Fotoalbum indeling duidelijker gemaakt, software bovendien bijgewerkt (was lang technisch niet mogelijk). Tevens is de fotopagina nu vervangen voor een albumweergave die een opgeruimde indruk geeft. De albums zijn nog niet helemaal foutloos, maar het is al een stuk beter.
  • Topmenu volledig veranderd. Deze is nu erg simpel gehouden, om nu meer in een hoofdonderwerp uit te komen. Ik heb soms ook gebruik gemaakt van de ingebouwde zoekmachine.
  • 20150729 PE1RQM website preview V3De site heeft nu ook meer de blogfuncties van WordPress benut. Voor het overzicht is er bijvoorbeeld de knop “Alle artikelen” bij gekomen in het topmenu, waarbij je alle berichten kunt doorbladeren als een blog.
  • Ik heb ook eindelijk permalinks in gebruik genomen, zodat nu de artikelen een relevante linknaam hebben, in plaats van /?page… etc.
  • Verder nog wat kleinigheden, zoals een Favicon (groene icoontje in je bookmark) en wat widgets in de rechter balk uitgebreid. De audioplayer en Youtube player zijn ook vervangen voor WordPress eigen players. Ook ben ik meer eenduidigheid aan het creëren in de langere artikelen. Zoals een onderwerp weergave, horizontale lijnen en een “Naar boven” knop. Dat is iets wat geleidelijk zal worden ingevoerd zodra artikelen geüpdatet worden.

Wat gaat fase 4 worden? Ik denk dat ik dan de template eens bij moet werken, zodat deze ook meer geschikt wordt voor kleine mobiele apparaten. Ook wil ik dan de homepagina onder handen nemen, want die is een beetje saai nu. Het hoekje van Timo PE1FOD moet ook een betere plaats krijgen. We zijn de samenwerking namelijk gaan intensiveren. Dat zal in 2015 wel langzaam aan duidelijk worden. Ook wil ik Fotoreflex.nl gaan opheffen en die artikelen integreren met deze website.

Fase 4 – 08-2015
PE1RQM website april 2016Deze fase is langzaam voorbereid op de achtergrond. Ik had een nieuw thema aangekocht en geïnstalleerd en die was aangepast aan mijn site. Ik had niet echt het doel om een compleet nieuwe look te introduceren ten opzichte van de vorige versie. Maar de mobiele vriendelijkheid is al verbeterd en dat was misschien we de belangrijkste reden voor deze wijziging. Google had sinds april 2015 de search ranking op geavanceerde mobiele devices (smartphones/tablets) hier meer en meer vanaf laten hangen. Ik zag dan ook de bezoekersaantallen dalen sinds die tijd. De eerste tijd waren de belangrijkste navigatie-items op de site groen van kleur, maar dat heb ik eind april 2016 veranderd naar blauw. Omdat ik blauw mooi vond en het contrast ook wat wilde verhogen hier en daar. De tekst is ook wat zwarter geworden.

In februari 2017 is de hele site omgezet naar een SSL encryptie (https). Niet echt nodig, maar je merkt wel dat steeds meer browsers daar strenger op worden en gaan waarschuwen als er maar iets van een invulformuliertje aanwezig is. Dus nu zijn we veilig :)

En eeh… 2017 is tevens het jaar dat de site 10 jaar bestaat!

 

Meer weten van de gebruikte homeserver? Klik dan hier…

Plaats een reactie


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.