Vossenjagen

Vossenjagen binnen het radiozendamateurisme heeft uiteraard niets te maken met dierenjacht. Het is meer het jagen op kleine radiozendertjes met een draagbare ontvanger en richtantenne in een bepaald gebied. Soms een klein gebied, zoals een bos, soms zelfs op het water met bootjes (otterjacht), of soms met auto’s in een groter gebied (met één of meer sterkere zenders, zelfs in een ballon tijdens de jaarlijkse ballonvossenjacht).

Er zijn in grote lijnen twee typen deelnemers: recreatief en wedstrijd. Recreatieve jagers vinden het gewoon leuk om zoveel mogelijk zendertjes te vinden in de gestelde tijd, wedstrijd lopers doen mee aan (internationale) wedstrijden en lopen op tijd.

Persoonlijk ben ik het meest geïnteresseerd in het vossenjagen in kleinere gebieden. Ik ben een zogenaamde “recreatieve” jager. Bosrijke gebieden waar je kunt wandelen en zoeken tegelijk vind ik het leukst. Zoekend naar piepjes in je ontvanger en dan de spanning dat je in de buurt komt van zo’n heel klein zendertje die in een boom hangt, of onder een struik ligt. Of toch niet? Misschien dan toch aan de andere kant van die sloot? Probeert de organisatie mij om de tuin te leiden door een tweede zendertje er vlak naast te leggen? Allemaal van dat soort vragen kun je hebben tijdens een vossenjacht. Een speurtocht voor mensen van alle leeftijden. Ook heel geschikt voor niet-zendamateurs.

20150412-IMG_1030986-1500px

 

Eerlijk gezegd ben ik zelf geen consequente jager. Ik loop niet regelmatig vossenjachten, maar als het uit komt doe ik weleens mee. Ik wil dat wel vaker gaan doen. En omdat je niet altijd een ontvanger kunt huren, ben ik begonnen met het maken van mijn eigen ontvangst setje:

 • Ik heb in 2011 en 2012 een tweetal DF1FO ARDF receivers voor de 2m band gebouwd. Dit waren bouwpakketten. Lees hier meer over dit bouwproject.
 • Verder heb ik in 2015 de PRX80S-2014 gebouwd voor de 80m band, ontworpen en samengesteld als bouwpakket door DF7XU. Lees hier het bouwverslag.
 • In maart 2015 heb ik de 2m FOKZbox van PA1OKZ aangeschaft als bouwpakket. Zodra deze gebouwd is, volgt een artikel op deze site.

Bekijk hier alle vossenjacht gerelateerde artikelen van mij op een rij

 

Fotoverslagen

De fotoalbums zijn hier te bekijken (kies daar voor “Vossenjagen”).

Wim PA3AKK (12 april 2015)
Wim PA3AKK (12 april 2015)

Links extern:

2 gedachten over “Vossenjagen”

 1. De ouderwetse vossenjachten vind ik zelf ook het leukste. Niks geen ARDF gedoe dat je even wat hoort en als je alles een beetje hebt afgesteld is het al weer weg. Gewoon een flink eind lopen naar zender A als er daar een paar zijn gaat B in de lucht en daarna het eindpunt. Zelf bouw ik veel vossenspullen voor 80 meter omdat je dan geen grote antenne nodig hebt. Ondertussen heb ik 40 ontvangers bedoeld voor uitleen en diverse soorten zenders. JOTA groepen, vriendenclubs, vrijgezellenfeesten zijn de mensen die vaak wat komen lenen hier. Het succesnummer was de JUBJAM100 ontvanger ontwikkeld voor de scouting. Van de JUBJAM100 is nu een MK2 uitvoering bedacht met een kleinere print, enkele SMD componenten en een handzamer formaat. Nieuw is ook de minizender met callgever-chip.

  Beantwoorden
  • Heel mooi te horen Frans! Ik ben zelf ook een “recreatieve” loper en ik moet mijzelf er eigenlijk ook meer toe zetten om wat vaker te gaan vossen. Misschien komt dat ook wel, omdat ik nog geen 80m ontvanger heb (update 2015; nu wel) en veel jachten hier in de buurt juist op 80m worden gedaan. Een enkele keer in het jaar is er een spoetnik jacht op 2m. Kleine spoetnikjes vind ik denk ik wel het leukst, omdat je er zo snel één kan missen. En natuurlijk de spanning achter welke struik of in welke boom ze die nou weer hebben gehangen. Ik ken ook iemand, die maakt er als plaatser een sport van om de jagers om de tuin te leiden. Erg leuk! hi

   Als jij nog een leuk 80m ontwerp hebt, of gewoon een exemplaar die beschikbaar is, dan houd ik mij aanbevolen. En anders bouw ik weleens wat na van internet. Ik geloof dat peildoos.nl ook met een 80m pakketje gaan komen. Het ontwerp staat daar al op de site.

   Beantwoorden

Plaats een reactie


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.