70MHz transverter van OZ2M op Rudius.net (niet meer in bezit)

OZ2M 70MHz transverter
OZ2M 70MHz transverter (bijna afgebouwd)

Op 10 februari 2012 hield Peter PA2V een lezing over de 70MHz band (4m) tijdens een afdelingsbijeenkomst van de Veron afdeling Amersfoort (A03). Daarbij liet Peter ook een interessant bouwpakket zien van de OZ2M 70MHz transverter.

Deze heb ik kort daarop besteld (€131,-) via PA5DD (zie procedures op de hierboven genoemde website).

Deze transverter converteert van 70MHz naar 28MHz (RX) en andersom (TX). Je kunt er ook nog een eindtrapje bij kopen, maar die kun je wellicht ook zelf maken. Standaard is het uitgangsvermogen tijdens zenden op 70MHz maar ca. 100mW.

Klik hier voor het schema.

Na een korte tijd wachten kwam het pakketje al binnen, maar had ik niet direct tijd om er mee te beginnen. Maar nu (juli 2012) is dat dan eindelijk aangevangen en zal ik hier verslag doen van mijn ervaringen met deze transverter.

Het pakketje is eigenlijk al helemaal compleet. Dit heb ik ontvangen (exclusief blauwe box):

De 70MHz transverter kit (exclusief blauwe box)
De 70MHz transverter kit (exclusief blauwe box)

 

Het bouwen ging voorspoedig, al moet je rekening houden met het feit, dat ze wellicht weerstanden hebben geleverd die niet in de E-12 reeks zitten. De waarde zit dan wel heel dicht in de buurt van wat er in de componentenlijst staat, dus dat valt ruimschoots binnen de tolerantienormen. Verder waren wat spoeltjes en condensatoren anders van vorm. Ook ontbraken helaas de 10nF C-tjes. Dat was een foutje, maar die had ik zelf nog op voorraad. Van sommige NEOSID spoeltjes moesten wat ongebruikte middenpootjes worden afgeknipt om te kunnen passen op de print.

Eerst maar de niet-ESD gevoelige componenten monteren:

OZ2M 70MHz transverter bijna klaar
OZ2M 70MHz transverter bijna klaar

 

Daarna pas de ESD gevoelige componenten gemonteerd. Toen wel met een wat betere ESD protectie, al valt het met de componenten van deze transverter heel erg mee. Er moesten nu ook ferriet kraaltjes (Ferrite bead) om de drain van sommige transistoren geschoven worden.

OZ2M 70MHz transverter
OZ2M 70MHz transverter (bijna afgebouwd)
OZ2M 70MHz transverter bijna afgebouwd
OZ2M 70MHz transverter bijna afgebouwd

 

Wat nu nog moet gebeuren: ik moet nog stukjes koperplaat knippen en op de print solderen, in verband met de afscherming van signalen uit de local oscillator. Daarna wordt het geheel in de blikken behuizing gemonteerd, inclusief de doorvoer C’s en de BNC connectoren. Daarna nog testen en afregelen.

Update 1-1-2014:

We zijn weer wat verder! Zo nu en dan ga ik er weer mee aan de slag. In kleine stapjes, want de activiteit op 4m is hier in de buurt momenteel toch even niet zo groot.

Het koper is geplaatst rond de LO van 42 MHz, ook in stripjes aan de onderzijde van de print. De print is ook in het blikje geplaatst, maar moet nog wel even beter vast gesoldeerd worden.

20131229-IMG_5871-1500pxEén BNC ingang is niet aangesloten en zal weer verwijderd worden van het blik. Er blijft dan nog over:

 • In- en uitgang op 28 MHz
 • Ingang op 70 MHz (RX)
 • Uitgang op 70 MHz (TX)

Zoals je ziet, zijn de 70 MHz kanten gescheiden. Daar moet dus nog een coax relais worden opgenomen. De relais sturing zit al op de print, inclusief sequentie met vertraging etc. Je kan tussen de transverter TX uitgang en het coax relais eenvoudig een eindtrapje toevoegen.

Wat er nu nog open staat:

Enkele interne weerstanden moeten worden vervangen zodat deze 5 Watt kunnen verdragen. De FT-897 kan niet minder leveren dan 5 Watt en de kleine weerstanden van de regelbare attenuator op de print kunnen dat niet verdragen. Verder ga ik op zoek naar een eindtrapje en een coax relais. Dat relais hoeft niet een ingewikkeld exemplaar te zijn, gezien de lage frequentie van 70MHz. Ook moet ik sommige afregelpunten nog even bekijken. Enkele NEOSID spoeltjes lieten geen effect zien tijdens het regelen. Ondanks dat, is de transverter wel zeer gevoelig. Maar mogelijk hebben die afregelpunten wel invloed op de selectiviteit. Daarna nog alles in een kastje etc etc…. en uiteraard moet de 4e BNC aansluiting nog verwijderd worden. Die was voor een gescheiden RX/TX ingang op 28MHz, maar die houd ik gecombineerd.

4 januari 2014:
Er was per ongeluk een NEOSID spoeltje vernield bij het zoeken naar fouten. Die ga ik bestellen bij Box73.de. Project staat dus weer even in de wacht. Ongebruikte BNC wel verwijderd.

>> NEOSID is alweer vervangen en binnenkort wordt deze transverter nog eens volledig afgeregeld.

Weer helemaal klaargemaakt en afgeregeld. Wegens het uitblijven van de ambities om op 4m uit te gaan komen, heb ik deze transverter weer verkocht. Het bouwen was leuk en nu kan iemand anders daar plezier aan beleven!

Deze bouwbeschrijving blijft gewoon op mijn site staan.

Foto’s mei 2014:

20140517-IMG_6631-1500px20140517-IMG_6627-1500px20140517-IMG_6629-1500px20140517-IMG_6630-1500px20140517-IMG_6634-1500px

OZ2M_trx_opdruk_webdownloadVoor wie ook een dergelijke opdruk wil printen, hier is een JPG. Uitprinten op stickervel van gewoon papier en klaar! Deze hoort op de deksel aan de kant van de soldeerzijde (vergis je niet). Hier is de download (klik op de thumbnail rechts en sla het document op). Afdrukken op het formaat zoals in de JPG header is toegewezen. Gebruik dus goede software en geen viewers die op basis van dpi het formaat bepalen.

Wil je het Photoshop document? Stuur me even een berichtje. Dan kan je zelf nog een versie maken voor de andere kant bijvoorbeeld door teksten te spiegelen. Of je gebruikt die voor andere doosjes. Wat jij wil. Ik zie je berichtje dan wel tegemoet.

4 gedachten over “70MHz transverter van OZ2M op Rudius.net (niet meer in bezit)”

 1. Beste Medeamateur.
  Heb met belangstelling je site bekeken en ik zou je willen vragen ,hoe kan ik zo,n bouwdoos van de deense 4meter transverter in Nederland bestellen?
  m.v.g
  henk PA0DHS
  zoetermeer

  Beantwoorden
  • Hallo Henk,

   Hier staan de instructies: http://www.rudius.net/oz2m/70mhz/transverter.htm
   In het kort:
   • Mail naar oz8zs (apestaartje) mail.dk en vraag hem (in het Engels) dat je de transverter wil bestellen (purchasing a transverter kit) en vermeld ook je adres. Wacht even op bevestiging (in verband met beschikbaarheid).
   • Kies vervolgens optie C op de pagina die ik je hierboven gelinkt heb. In het kort: maak €131,- over op giro 7566407 tnv. Uffe Lindhardt te Boskoop.
   • Wacht op verzending.

   Uitgebreide instructies staan dus in de bovenstaande link. Succes!

   Beantwoorden

Plaats een reactie


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.