3D printen: VESA plaat voor PC monitor

Wat doe je als je monitor geen VESA bevestiging heeft voor een computersteun en je wil de monitor wel ophangen aan de muur? Dan printen we die toch!

Zo gemakkelijk gaat dat helaas niet, maar het idee is wel goed. Mijn monitor, een Philips 276E8V, had ik destijds gekozen voor zijn schermkwaliteit (mooi 4k IPS scherm) voor een keurige prijs. Maar die keurige prijs moest ergens vandaan komen natuurlijk. Dus had de fabrikant bezuingd op externe zaken, zoals de voet en dus ook een VESA-mount.

De achterzijde loopt iets gekromt, dus een nieuwe plaat maken is dan al wat lastiger. Maar dit is met 3D ontwerpsoftware wel goed in te brengen in je ontwerp. Ik had besloten om zo’n ontwerp te maken in Fusion 360 om deze daarna te gaan printen.

Qua bevestiging moest ik iets bedenken wat sterk was. Schroeven in de krappe bestaande monitorbehuizing was geen optie. Ik had bedacht om met ABS plastic te gaan printen. Dit kan namelijk met Aceton houdende lijm (bijvoorbeeld Bison Kit) worden bevestigd. Aceton maak de ABS plastics iets week na het aanbrengen. De twee delen kunnen na het aan elkaar plakken dus in elkaar fuseren. Dit levert een enorm sterke verbinding op tussen de ABS kunststof delen van de monitor en de 3D print.

Ontwerpen maar:

De muursteun die hieraan bevestigd moet worden heeft dus een VESA plaat. De schroeven moeten stevig vastgezet kunnen worden in mijn nieuwe 3D model. Daar heb ik metal-thread inserts voor gebruikt. Die kun je met wat verhitting op de smelttemperatuur (ABS is ca 230 graden Celcius) in een gat vastzetten (gat 1mm kleiner dan de insert diameter). Ik vond dit makkelijk met een soldeerbout te doen. De punt eerst schoonmaken, zodat er geen tinresten achterblijven in het schroefdraad. Bout er op en langzaam in het plastic laten zakken.

VESA heeft gaten op 100x100mm en 75x75mm:

Plaats een reactie


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.