S-Meter aansluiting verbeteren op vossenjacht “bakkie”

Voor een kennis ben ik aan de slag gegaan met zijn vossenjacht 27 transceiver (“bakkie”). Hij heeft een Midland Alan 48pro met een aansluiting voor een externe S-meter. Daar had hij een LDG FTL meter voor gekocht. Dat is een flinke meter, handig voor tijdens het vossenjagen. Hij had echter één probleem: de meter sloeg nauwelijks uit met sterke signalen. Dat was ook niet voldoende bij te regelen met de potmeter op de FTL meter.

Tijdens het aansluiten van de externe meter zag ik de spanning heel sterk inzakken van de S-meter uitgang. Die was te hoogohmig, wat inhield dat deze de stroom niet kon leveren die de draaispoelmeter nodig had om voldoende uit te slaan.

Dat is eenvoudig op te lossen met een emitter volger schakeling. Dat is een stroombron voor de meter, waarbij je de stroom door de draaispoelmeter kan calibreren met een potmeter. Deze zit al in de externe FTL meter, dus die is niet ook nog intern uitgevoerd.

Dit is de schakeling. De C op de basis was ca. 100n voor wat ontkoppeling. Op deze basis wordt de originele S-meter uitgang van het CB bakkie aangesloten.

Ik heb de schakeling op een experimenteerbordje gesoldeerd.

Dat is vervolgens in het CB bakkie geschroefd.

Voor de FTL meter heb ik een nieuwe 3.5mm jack chassisdeel gemonteerd in het CB bakkie. Zodoende hoefde ik geen printsporen door te krassen en kon de originele aansluiting ook blijven bestaan.

De FTL meter heeft een potmeter om de meter mee te calibreren. Dat heb ik meteen even gedaan, door een Marconi 2955 meetzender aan te sluiten en daarmee de S9 waarde af te regelen.

S9 bij -73dBm

In de praktijk werkt dit nu heel mooi. Van mijn kennis hoorde ik, dat de meter niet snel op S9+60dB staat. Tot dichtbij de vos is nog op de aanwijzing te peilen en zodra je echt dichtbij de vos bent, dan drukte de meter langzaam door naar S9+60. Ideaal om echt dichtbij te komen.

Plaats een reactie


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.