Fotografie techniek: Lichtpunten als sterretjes weergeven

Bijgewerkt op 13 februari 2011

Soms zie je van die foto’s waarbij lichtpunten als sterretjes worden weergegeven. Zoals kerstlampjes, of de zon bijvoorbeeld. Hoe doe je dat?

lampjes1

Zo ziet een diafragma er uit (net een iris!)
Zo ziet een diafragma er uit (net een iris!)

Het is vrij simpel; sluit je diafragma wat verder tot plus-minus f16 of hoger (experimenteer met die waarde) en de lichtpuntjes worden vanzelf sterretjes.

Het diafragma is vergelijkbaar met de iris van ons oog. Op de camera wordt deze met A (Aperture) ingesteld.

Om de lichtsterkte te compenseren zul je wel de sluitertijd moeten verhogen (of voor een deel de ISO waarde). Deze truuk is dus vooral bedoeld voor statische onderwerpen die je vanaf een statief neemt. Gebruik bij lange sluitertijden zoals altijd bij voorkeur een afstandsbediening of de zelfontspanner en kies voor het vooraf opklappen van de spiegel (in geval van een spiegelreflex-camera). Dat voorkomt trillingen in de behuizing van de camera tijdens het belichten.

Hoe het resultaat er uit zal zien en in hoeverre het lukt, hangt van een aantal zaken af:

  • De grootte van de lichtpunt
  • De lichtsterkte van de lichtpunt
  • De focus
  • Het aantal diafragma-lamellen van je objectief
  • De vorm van de diafragma-lamellen van je objectief

ster1Het aantal diafragma-lamellen bepaalt hoeveel sterpunten de ster krijgt. Sommige objectieven produceren twee sterpunten per diafragma-lamel. Over het algemeen geldt, dat als een objectief in de duurdere prijsklasse thuishoort, deze meer lamellen heeft. “Consumenten-niveau” objectieven hebben tot 6 diafragma-lamellen (zoals in bovenstaande foto) en professionele objectieven hebben meer (vaak rond 8-9 stuks).

Wat verder van grote invloed is, is wat de vorm van het diafragma is in de iets gesloten toestand. Bij goedkopere objectieven neemt het meestal een hoekige vorm aan (ook weer zoals in bovenstaande foto) en bij duurdere objectieven blijft het (net als de iris in ons oog) meer een rondje. En daar zitten allerhande variaties tussen. Google maar eens om dat verschil te zien.

Dus wisselen tussen objectieven kan een groot verschil maken in resultaat.

Plaats een reactie


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.