6cm experimentje bij Tjeerd PA3GNZ

Op 12 juli 2018 ben ik naar Tjeerd PA3GNZ gereden. Het was onze eerste ontmoeting en het was erg gezellig. Tjeerd is ook een portable 6cm station aan het bouwen en wilde met behulp van mijn portable setup weleens wat exerimenten doen. Met als belangrijkste vraag; hoe moet de straler in de schotel gemonteerd worden voor een horizontale polarisatie? Tjeerd heeft alleen nog maar de mogelijkheid om te ontvangen. De zender is nog in aanbouw (FPV onderdelen).

De polarisatie meten:
We stonden te dicht bij elkaar om dat met een eigen signaal te kunnen meten. Ook met een flink stukje galerij er tussen kon ik nog mijn zendende schotel alle kanten op draaien, terwijl Tjeerd gewoon een sterk signaal zag. De invloed van reflecties is op zo’n moment ook niet mals. Verder weg gaan staan zonder teveel invloed van gebouwen was dus het devies. Alleen het was al avond en er was ook niet heel snel een geschikte spot aangewezen, dus gingen we een ander experiment doen:

Zenden naar PI6HVS in Hilversum, want die heeft een 6cm ingang en Tjeerd heeft een redelijke line-of-sight naar die repeater vanaf zijn galerij. Als ik daar met mijn setup overheen zou komen, dan kon Tjeerd dat in de toekomst ook proberen. Alleen hadden we geen mogelijkheid om deze repeater op 13cm terug te zien, dus heb ik op mijn telefoon de stream op internet aangezet. Je moet dan wel rekening houden met de vertraging.

Vrij snel zagen we in het kleine vakje rechtsboven op de stream een beetje sync (zie afbeelding in vakje 5780). Na nog wat beter uitrichten was toch enigszins het testbeeld zichtbaar van mijn portable station. Zodoende had Tjeerd een punt op zijn galerij gevonden, waarvan hij wist dat vanaf daar in principe PI6HVS te bereiken was. Want tijdens deze testsessie kon Tjeerd alleen nog maar ontvangen.

Tjeerd heeft precies dezelfde schotel als ik, dus dat zou met hetzelfde vermogen moeten kunnen werken. Ook is dan de polarisatie van zijn antenne makkelijk te bepalen.

1 gedachte over “6cm experimentje bij Tjeerd PA3GNZ”

Plaats een reactie


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.