Storing PI6ATS 28-7-2018

Storing PI6ATS 28-7-2018

Eind juli 2018 merkten enkele gebruikers van de Amateur Televisierepeater PI6ATS dat deze niet meer goed functioneerde. Na het inschakelen van de repeater (1750Hz toon op een 2m frequentie) was alleen een blauw beeld zichtbaar. De titelgenerator werd niet opgestart en geen enkele ontvanger werd actief. Een deel van de repeater bleef dus uitgeschakeld. Toch was het blijkbaar nog wel mogelijk om de repeater deels in te schakelen met die 1750Hz toon en het audio van 2m bleef ook gewoon hoorbaar over de repeater.

Met behulp van de repeaterdocumentatie konden we voorafgaand aan ons bezoek aan de repeater hieruit een analyse doen. Op die manier konden wij alvast rekening houden met de mee te nemen spullen en gereedschappen. De volgende analyse konden we thuis al doen:

  • De KF-161 mobilofoon op 2m deed het nog wel. Die heeft een eigen 12V voeding, dus dat sluit een defect aan de voeding in de ontvangerunit nog niet uit.
  • De DTMF controller functioneerde ook nog. Deze heeft ook een eigen voeding.
  • De audiomixers werkten ook nog, want het geluid van de 2m mobilofoon was hoorbaar. Die deelt de voeding met de DTMF controller.
  • De zender en basisbandmodulator werkten ook nog. Deze unit staat helemaal los van de rest met een eigen voeding.
  • Alle ontvangers werkten niet. Deze hebben een eigen 12V voeding met een MosFET standby-switch.
  • De titelgenerator werkte ook niet. Deze deelt de voeding met de ontvangers.
  • De PIP generator kreeg nog wel spanning, want die produceerde het kale blauwe beeld. Deze deelt de voeding met de ontvangers en de titelgenerator.

Het was aannemelijk dat het probleem dus niet in het DTMF/audiounit zat. Blijkbaar werkte de 12V voeding in de ontvangerunit nog wel, want de PIP kreeg immers stroom. Deze voeding was overigens flink overbemeten. Deze 25A voeding had ik er “tijdelijk” ca. 3 jaar geleden neergezet toen de interne 12V module het had begeven. De ontvangers, PIP unit en de titelgenerator nemen ongeveer 2,5A aan stroom op uit de voeding, dus dat deed deze voeding op zijn sloffen.

Dan bleven er maar weinig mogelijkheden over:

  • De MosFET switch van de ontvangers en de titelgenerator was een goede kandidaat voor de storing. Hiermee worden de ontvangers en titelgenerator uitgeschakeld als de repeater in slaap valt. Dit is om stroom te besparen. Ook de zender wordt geschakeld met een eigen MosFET switch. De PIP generator werd niet meer geschakeld sinds een defect aan zijn eigen MosFET standby-switch uit het verleden. Het stroomverbruik was ooit een grotere zorg, maar tegenwoordig hebben we hierover betere afspraken gemaakt met de pandeigenaar.
  • Een zekering in de lijn voor of achter de MosFET switch. Dit zou duiden op een mogelijk defect, zoals een kortsluiting.
  • Of iets waar wij niet aan hebben gedacht.

De oplossing:

Ruud PE1POA en Tjalling PE1RQM zijn op 28 juli 2018 naar PI6ATS toe gereden. Daar aangekomen bleek het wel degelijk in de lijn van de MosFET switch te liggen, maar als we die met een externe spanning schakelden, dan deed hij het nog gewoon. Alle ontvangers gingen dan ook aan! Dus het lag eerder aan de schakelspanning uit de controller.

Dus controller meten; die deed het nog gewoon! De uitgang was gewoon hoog, maar op de MosFET kwam dat niet aan. Zou het dan soms een kabeltje zijn???

Ja dus! Tussen de controller en de MosFET switch zit een afgeschermde DIN kabel. Na wat losse draadjes gestoken te hebben tussen beide DIN aansluitingen, konden we weer vrij eenvoudig de ontvangers laten schakelen. DIN kabel opengemaakt en daar bleek de hele kabel door de trekontlasting heen te zijn gedraaid! Daardoor was er één van de adertjes los geknapt. Hoe kon dit gebeuren, terwijl de repeater nooit verplaatst werd?

Dat bleek toch niet helemaal waar… Zeer kort voor de storing waren er zonnepanelen aangelegd op het dak van de flat waar de repeater op staat. Achter de stellage van de repeater waren kabels door de muur getrokken van de panelen. De monteurs hebben heel waarschijnlijk de stellage van ons even wat opzij gezet. Vermoedelijk is toen de kabelbreuk ontstaan.

Achter de stellage zie je de nieuwe dikke kabels van de zonnepanelen door de muur komen

 

We zijn nu blijkbaar een groene repeater geworden!

 

Nu we er toch waren, hebben we gelijk maar even de overbemeten 12V noodvoeding vervangen voor een nieuw inbouwexemplaar. Deze had ik eerder al eens besteld. Een 10A adapter.

Ton PE1BQE heeft ons nog even geholpen met het testen van de repeater. Via de portofoon hielden wij contact.

Vooral de nieuwe (schakelende) voeding kon roet in het eten gooien. Er is altijd risico op bijvoorbeeld strepen of storing in beeld. Hier was gelukkig geen sprake van. Wellicht helpt het filter nog mee, die in de 12V lijn opgenomen zit.

1 gedachte over “Storing PI6ATS 28-7-2018”

Plaats een reactie


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.