ATV Contest verslag 9 en 10 december 2017

Op ieder tweede volle weekend van maart, juni, september en december is er een amateur televisie (ATV) contest, georganiseerd door de Veron VHF-en-hoger. Dit wordt ook wel “ATV weekend” genoemd, omdat dit weekend voor vele ATV-ers een reden is om twee dagen lang volop met ATV bezig te zijn. En soms ook samen met andere vrienden.

Eindelijk kon ik weer eens meedoen met deze editie. Het was alweer anderhalf jaar geleden. Door het project schuur/werkplaats en andere persoonlijke verplichtingen had ik daar geen tijd voor. Ook mijn eenvoudige antenneconfiguratie was nog steeds niet verbeterd. Maar ter voorbereiding van deze contest had ik in de shack wel het één en ander veranderd.

Voorbereiding
De 23cm zender was eerder al eens helemaal gereviseerd. Samen met de 13cm zender was dit nu netjes ingebouwd in mijn 19 inch kast. Tijdens voorgaande contesten zat ik vaak te werken met losse zenders op de werktafel, te midden van een wirwar aan kabels. Dat was nu veel netter en de audio en videoverbindingen waren al aangesloten en schakelbaar via het video mengpaneel. Dat was veel comfortabeler.

Ook had ik twee stuks coax relais met een schakelkastje aangesloten, om snel tussen zenden en ontvangen te kunnen schakelen.

Coax Relais testen en schakelkastje aansluiten

Ook wilde ik wat meer vermogen kunnen maken op 13cm, dus heb ik eindelijk een eindtrap aangesloten die ik een tijdje terug al overgenomen had van een bevriende zendamateur. Ik kreeg er nog niet helemaal het maximale vermogen uit, maar met ca. 50Watt (hij kan 90 Watt makkelijk doen) was ik voor nu tevreden. Mijn California Amplifier WiFi Grid antenne kon toch niet meer vermogen hebben.

Eindtrap 13cm testen

Bovenstaande foto was gemaakt toen de contest al begonnen was, dus heb ik het snel afgemaakt en aangesloten met nieuwe ventilatoren en voedingskabels (dikkere). Ook heb ik nog nieuwe tussenkabels gemaakt met goede N-connectoren.

Heel wat voorbereiding dus dit keer. En zo had ik het snel aangesloten:

Onder de 23 en 13cm zenders, boven de voeding en eindtrappen

 

De contest!
En zo zat ik er tijdens de contest in vol bedrijf bij:

De ATV monitor is op mijn PC met VirtualDub, EasyCapUTV007 en de filterplugin van PE1MUD en mij. Ook was de video syncgenerator aangesloten. De ontvangers waren Comtech’s en voor 13cm heb ik ook de Strong satontvanger met Low Threshold als alternatief achter de hand gehouden. De videomixer aan de kast was het hart van het video en deed ook dienst als titelgenerator. Op de PC had ik ook de Excel sheet van de log open staan en een handige kladblok in Word met details (richting, locator, etc) van eerder gewerkte zendamateurs. De antennemast stond volledig uitgeschoven en dat was ca. 15m boven NAP.

De gewerkte stations
En dan nu de gewerkte stations. Door mijn bescheiden antenneconfiguratie hoef je geen uitzonderlijke dingen te verwachten, maar het viel toch ook niet tegen. Wel merk ik steeds weer, dat de Utrechtse Heuvelrug in de weg zat.

Het eerste station zat mooi in de buurt. Dat was met Ruud PE1POA uit Nijkerk. Vlakbij mij staan twee flatgebouwen precies in de weg. Eén van deze flatgebouwen staat iets gedraaid. Deze moet ik als reflector gebruiken om op 13cm met Ruud een verbinding te kunnen maken. Daardoor is het wel wat zwakker en instabieler dan je op deze korte afstand zou verwachten (Uiteindelijk toch een B4). Op 23cm ging het wel loeihard. Ruud heeft ook nog een 70cm signaal in de lucht gezet. Ik kon alleen met TV-sharp, de RTL2832 dongle en de verticale antenne kijken. En dat lukte vrij makkelijk. Van Ruud had ik nog geen videobeelden opgenomen.

Van de rest heb ik wel video opgenomen en hieronder gemonteerd. Let op, de videokwaliteit is een stuk slechter dan bij mij live te zien was. Dat komt door de Youtube compressie. Ruis wordt niet fijn gevonden door de codec! Zet op de maximale kwaliteit (720p).

 

Plaats een reactie


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.