ATV contest verslag 13 maart 2016

Foto0248Op ieder tweede volle weekend van maart, juni, september en december is er een amateur televisie (ATV) contest, georganiseerd door de Veron VHF-en-hoger. Dit wordt ook wel “ATV weekend” genoemd, omdat dit weekend voor vele ATV-ers een reden is om twee dagen lang volop met ATV bezig te zijn. En soms ook samen met andere vrienden. Op zaterdag 12 en zondag 13 maart 2016 was er dus ook weer een ATV contest, waar ik hier een verslag van heb geschreven.

Een belangrijke dag is altijd de zaterdag en dan vooral de avond. Daar worden de meeste verbindingen gemaakt en zijn dus de meeste tegenstations aanwezig. Helaas moest ik deze dag verstek laten gaan wegens omstandigheden en had ik alleen de zondag tot mijn beschikking. Ik wilde deze zondag ook met de 6cm portable set naar de Nijkerkerbrug bij Nijkerk gaan, dus was er maar een kleine kans dat ik nog veel vaste stations zou kunnen werken.

Bij thuiskomst in de nacht van zaterdag op zondag heb ik toch nog een aantal verbindingen vanuit mijn shack gemaakt. Mijn mast stond echter nog ingeschoven (10m antennehoogte, plus 2m NAP), dus ik had niet echt een goede hoop op grote afstanden. Daar komt nog bij, dat ik nog steeds een redelijk bescheiden (maar ook weer geen slechte) antenne-installatie had, namelijk een 14,4dBd yagi antenne voor 23cm en een 24dBi wire-grid antenne voor 13cm. De laatste heeft dan wel weer een hele aardige gain, maar mijn zendvermogen is daar weer vrij beperkt (10W uit eindtrap). De ontvanger op 13cm was dit keer een Strong satellietontvanger met Low-Threshold en een downconverter als LNB. Op 23cm kon ik 80W zendvermogen maken en had ik een Comtech ontvanger in gebruik. Helaas nog wel steeds zonder preamp.

Peter PE1RHQ zat nog thuis in Maarssen, dus daar kon ik nog wel een verbinding mee maken. Daarna kwam ook Ruud PE1POA in Nijkerk en ook die kon ik nog mooi in het logboek noteren. Ruud ging daarna nog even door met een mooie verbinding met Trevor PA2TG, die voor mij echt niet zou lukken met deze situatie. Voor mij was het bedtijd, om de volgende ochtend weer op pad te kunnen met 6cm.

Hier staan echt letters. Maar die kan je niet lezen op een stilstaande foto. Pas als lopend video kan je het een beetje onderscheiden.
Hier staan echt letters van PE1RHQ. Maar die kan je niet lezen op een stilstaande foto. Pas als lopend video kan je het een beetje onderscheiden.

 

PE1POA op 13cm, dit werd later zo goed als ruisvrij toen we beter uitgericht waren
PE1POA op 13cm, dit werd later zo goed als ruisvrij toen we beter uitgericht waren

 

’s Ochtends voordat ik naar de Nijkerkerbrug zou afreizen, wilde ik nog even snel een verbinding maken met Ton PE1BQE. Ton zou niet meer thuis zijn op het moment dat ik weer terug zou komen van het portable gebeuren. Deze verbinding lukte prima, want Ton zit mooi in de buurt. toch weer een paar puntjes! Toen meldde Peter PE1RHQ zich ook weer in, maar dit keer vanaf zijn /A locatie bij Martin PA9DX. Mijn mast was nog steeds niet uitgeschoven, maar toch maar even proberen. Peter gaf mij namelijk aan, dat de kans anders ook groot was dat we elkaar later op de dag niet meer zouden kunnen treffen. Deze verbindingen op 23 en 13 cm lukten echter ook, dus mooi! Ik moest wel een ander nummer gaan uitzenden, omdat Peter anders mijn nummer van de nacht ervoor gewoon had kunnen onthouden.

 

6cm portable…
Toen was het al tegen 11 uur en moest ik toch echt maar eens met de 6cm portable set op stap (zie hier de voorbereiding van deze set). Chris zou ook weer op de Doornse Kaap gaan staan met zijn portable set en Peter PA3CWS zou naar de Oostvaardersplassen. Helaas raakte mijn statief beschadigd in mijn auto tijdens het vervoer. De parabool antenne zat bevestigd aan een kunststof houder van het statief en die was doormidden gebroken. Daardoor kon mijn parabool niet meer vastgezet worden en bungelde hij aan de semi-rigid kabel. Niet echt bevorderlijk voor de kabel en het zou heel lastig worden om de antenne naar iemand uit te richten. Toen ik de set aan het opbouwen was op de dijk naast de Nijkerkerbrug (JO22RG53QA), heb ik een stuk installatiedraad gebruikt om de parabool een beetje vast te zetten. Daarmee was de semi-rigid kabel ontlast, maar moest ik nog wel kijken of ik iemand uit kon richten.

 

Foto0250
Het gebroken statief

 

Oeps...
Oeps…

Mijn locatie:

JO22RG62NR
JO22RG62NR (Afbeelding Google Earth)

 

Het radiocontact verliep ook nog eens moeizaam. We zaten op PI3FLD (repeater Almere), maar de verbinding met mijn portofoon was te matig. Bovendien ervoer ik een enorme ontvangststoring vanuit de elektronica. Ik had namelijk een andere LCD monitor mee, maar dat was geen succes. Die mag ik nog wel eens goed ontstoren! Maar ik had de balen er wel van in. Ik kon met niemand praten en het statief was kapot. Het was ook nog eens enorm druk op de PI3FLD van andere ATV-ers die met elkaar bezig waren. Dus had ik eigenlijk besloten om de boel op te pakken. Ik had de set naast mijn auto gezet en ging met mijn transceiver in de auto maar over PI3FLD proberen te komen. Dat ging wel goed. Toen ik iedereen daar wilde uitleggen dat ik wilde annuleren, kreeg ik toch de vraag van Ruud PE1POA of ik het naast de auto niet even wilde proberen. Ik kon dan het raam open doen en de communicatie verder met de autoset (FT-8900) doen met de speaker en de microfoon uit het raam.

 

Foto0252

Volgende keer doe ik er verstandig aan om de cross-band repeater functie te gebruiken van mijn FT-8900 in de auto…

Ruud zat dichtbij in Nijkerk, dus kon ik de bungelende parabool wel redelijk makkelijk uitrichten. Dat lukte en ook terug. Het was inmiddels ook alweer wat rustiger geworden op de repeater, dus heb ik uiteindelijk ook nog een verbinding kunnen maken met Ton PE1BQE en Chris PA3CRX, die op de Doornse Kaap stond. Dat is een uitkijktoren in Doorn. Vanwege de hoogte van Chris was zijn signaal echt enorm sterk.

 

Foto0248
Ton PE1BQE terwijl ik nog moest uitrichten

 

Toen kwam John van Breukelense Interesse Groep (BIG) ook nog even op de repeater. De “Biggen” zaten bij Wim PE1EZU in de formatie van John, Wim en Michel. Normaal gesproken moet ik op nét een andere plek staan om de verbinding met de Biggen te laten slagen. Het liefst op de Nijkerkerbrug zelf, maar dat zag ik nu niet zitten met deze situatie.

Nou, dan toch maar eens een signaaltje in de lucht zetten dan. Wie niet waagt, wie niet wint… Zij eerst maar eens zenden, dan kon ik kijken of ik iets van sync kon ontvangen. Dat gaat het beste door een audioversterker aan te sluiten op de video-uitgang van mijn ontvanger. Je hoort nog eerder de 50Hz brom, dan dat je monitor beeld ziet. Je weet dan in elk geval of je tenminste iets oppikt. Mijn ontvanger heeft dat standaard aan boord, sinds ik dat er ingebouwd heb. Ik liep wat heen en weer in de nabijheid van mijn auto met het statief, want een meter verplaatsing kan al een hoop doen. Een hele tijd hoorde ik nog niets, maar ergens was een hele kleine spot waar ik even een brommetje hoorde. En dat is een teken dat hun signaaltje in elk geval binnenkomt op die plek en dan is de kans groot dat het moet lukken om iets van cijfers te gaan lezen. En zo geschiedde! De video sync generator is hier weer heel erg verdienstelijk gebleken.

En toen kon ik zenden. Maar dat ging nog een stuk minder gemakkelijk. Mijn zendvermogen was lager dan die van John en ik kon de parabool niet goed vastzetten nadat ik ze ontvangen had. Dus ik moest een beetje heen en weer bewegen met de parabool in mijn handen, ondertussen luisterend naar de repeater waar John feedback gaf. Heel lang bleef ik horen dat ze maar niets ontvingen, tot ineens STOP werd geroepen! En als je dan met de schotel zo los in je handen staat, dan is er nauwelijks een “stop” :) En al helemaal niet als je dan ook nog naar de microfoon moet grijpen om te reageren. Maar ze konden met alle moeite toch uiteindelijk mijn cijfers uit de ruis vissen… fantastisch!

Toen dat klaar was, had ik vier verbindingen op 6cm portable en was ik wel klaar met de beschadigde set. Ik ben nog een bakkie wezen doen bij Ruud PE1POA en ben daarna naar huis gereden om daar nog een paar verbindingen te gaan maken.

 

Weer thuis…
Thuis aangekomen heb ik eerst de mast uitgeschoven. Dat scheelde weer een paar meter hoogte.

Antennemast volledig uitgeschoven
Antennemast volledig uitgeschoven, 5m boven het dak uit

De meeste stations waren deze zondagmiddag al vertrokken, ondanks we tot 18:00 uur UTC mochten contesten. Maar aangezien de meeste stations op den duur wel gewerkt zijn, is het voor velen al voldoende reden om de boel op te pakken als het wat stil begint te worden.

Toch trof ik nog wat stations. Ik begon met Lex PE1CVJ uit Amstelveen. Maar wat we ook probeerden op 13 en 23cm, het lukte helaas niet. Uit dezelfde omgeving kwam ook Richard PA3CGG op de frequentie. Dat lukte wel en het ging zelfs iets beter dan de vorige keer, omdat mijn mast nu volledig uitgeschoven stond. De vorige keer kon ik niet maximaal uitschuiven en die anderhalve meter was blijkbaar nu toch wel een beetje merkbaar.

PA3CGG op 13cm
PA3CGG op 13cm

Ondertussen had ik ook contact met David PE1MUD. David kon ook nog wat punten uitdelen, maar had zijn zender niet klaar kunnen maken. David kon mij alleen op 23cm ontvangen. Er staat tussen ons een bultje in de vorm van de Utrechtse Heuvelrug en ook nog een paar huisjes in de vorm van de stad Utrecht…

Voor Ruud kon ik nog mooi even een 70cm signaaltje van hem ontvangen, door TVSharp te installeren en met de RTL dongle op maximaal 2MHz bandbreedte te kijken op 434.250 MHz. Je hebt geen kleur met deze dongle en analoge TV, maar voor de contest is het ideaal vanwege de gevoeligheid. Ik heb op dit moment geen 70cm yagi in de mast, maar de afstand tussen Ruud en mij is maar 9 km. Dus ik wilde dat wel proberen te ontvangen op de vertical. En dat lukte prima!

Ruud PE1POA op 70cm
Ruud PE1POA op 70cm

Plaats een reactie


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.