6cm portable ATV station klaargemaakt voor ATV contest 12-13 maart 2016

Voor de ATV (amateur televisie) contest, ook wel bekend als het ATV activiteitenweekend, heb ik mijn portable setup maar weer eens volledig opnieuw opgebouwd. Deze setup kan alleen op 6cm gebruikt worden. Het leek me wel eens leuk om alle onderdelen die tijdens zo’n dag meegesjouwd worden eens te laten zien.

6cm-portable-ATV-station-PE1RQM-2016t

  • De antenne is een parabool type die gemaakt is voor 5GHz WiFi. Het merk is Gold Wireless. De antennegain is 24dBi. De kabel naar de zender en ontvanger is semi-rigid.
  • De LCD monitor is een 4 inch model, die verkocht werd als monitor zonder blue screen, of black screen. Daarmee bedoel ik, dat het video niet onderdrukt zou worden als het signaal te slecht wordt. Deze monitor was vrij goedkoop (minder dan 3 tientjes) en daarmee veel goedkoper dan de “echte” FPV monitoren. Ze hebben de onderdrukker met een soort truukje omzeild. Het lijkt erop, dat ze een ruisbron gebruiken om de monitor wakker te houden. Daardoor gaat hij niet in standby mode en zie je zelfs ruis als je nog helemaal geen video aangesloten hebt. Zodra er ook maar iets van videosync in het aangeboden signaal binnenkomt, zie je de monitor van de ruisbron afschakelen en zie je het (zwakke) signaal. Dat gaat heel snel, omdat de monitor niet helemaal wakker hoeft te worden. De threshold om om te schakelen ligt ook heel laag. Als je echt wil kunnen detecteren op hele zwakke signalen, waarbij er nog nauwelijks iets van sync merkbaar is, dan is deze monitor toch ook nog niet geschikt (ATV contest). Zie volgende punt voor de oplossing.
  • Om dit op te lossen heb ik nog steeds de video sync generator mee. Lees dit artikel voor meer info.
  • Voor de spraakcommunicatie heb ik een dual band portofoon gemonteerd, zodanig dat de antenne boven de parabool uitkomt. Meestal neem ik de Baofeng UV-5R mee, maar soms ook wel de Kenwood TH-D7.
  • Om mijn roepletters in beeld te zetten, tezamen met de contest cijfercodes, gebruik ik meestal een camera. Dat kan een videocamera zijn, of een fotocamera met video-out. Ik heb ook nog een videospelertje liggen, waarmee ik eventueel een soort testbeeld als video kan monteren. Je zou dan nog een scrollende tekst in beeld kunnen brengen bijvoorbeeld. Daar moet ik nog mee experimenteren.
  • De zender en ontvanger voor video op 6cm (5,8GHz) zitten in één behuizing. Die heb ik hier uitgebreid beschreven.
  • De accu is een 3 cel LiPo van 11,1V, 2650mAh en weegt 230 gram. LiPo ga ik dit jaar voor het eerst toepassen, voorheen liep ik altijd met compacte loodaccu’s of een NiMH batterijhouder. Ik moet de klemspanning van de accu wel wat in de gaten houden, omdat een LiPo niet te ver ontladen mag worden. Daar wil ik nog een beveiliging voor gaan maken (afvallen op 9V).
  • Alles kan worden uitgeschakeld met een systeemschakelaar, waar ook een zekering is aangebracht.

Wil je contest verslagen bekijken op deze site? Gebruik dan eens de zoekfunctie op deze site.

Meer info over de ATV contest is te vinden bij de “Veron VHF en hoger“. Contest reglement is hier te vinden.

 

Woon je in de buurt van Amersfoort en wil je een keer mee op stap met mij tijdens de ATV contest? Laat het me dan maar even weten.

Plaats een reactie


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.