Analoge video, wordt dat nog gebruikt in 2015?

20110911-_MG_8231_800pxAnaloge video… Als je de trend van TV land zou volgen, dan zou je niet verwachten dat er anno 2015 nog steeds analoge video gebruikt zou worden. En toch is dat niet helemaal waar. Voor sommige toepassingen is digitale video gewoonweg te duur, te complex, of te onhandig. Hieronder staan een paar voorbeelden, waarvan de laatste het beste past bij de inhoud van deze website: ATV.

 

FPV
Een goed voorbeeld is draadloze video uit een modelbouwvliegtuig (FPV): Als je live video op de grond wil zien, dan zou een digitale SD of HD zender veel te complex zijn. En ze zijn ook nog heel erg kostbaar en niet zo snel lichtgewicht bovendien. En dan nog maar te zwijgen over de vertraging die optreed tijdens de digitale encoding. Digitaal (HD) is leuk voor de scherpe plaatjes, maar dat kan je dan beter gewoon gaan opnemen met een Gopro en dan later terugkijken. Voor live video is een analoge zender ideaal. Zodra het signaal zwak wordt, verdwijnt het beeld langzaam in de ruis. Bij digitaal zou het gaan blokken en zal er al snel geen beeld meer te zien zijn. Dat lijkt me best frustrerend is je dure toestel in de lucht hangt. Er zijn hele goedkope analoge zendertjes, die ook klein en lichtgewicht zijn.

Een FPV (First Person View) zender in voorbereiding. Dit weegt samen met de accu ca. 100 gram.
Een FPV (First Person View) “Airwave 5,7 GHz” zender in voorbereiding. Dit weegt samen met de accu ca. 100 gram.

 

CCTV
Analoge video wordt ook nog veelvuldig in de bewakingswereld gebruikt (CCTV). Daar is prijs overigens de grootste reden. Veel bedrijven hebben nog een dure harddisk recorder staan van een paar jaar geleden met analoge inputs. In de gebouwen liggen vaak nog coaxkabels, die alleen geschikt zijn voor analoge CCTV camera’s (digitaal over coax wordt niet gebruikt voor zover ik weet). De overstap naar IP gebaseerde (ook HD) camera’s gaat daarom maar heel langzaam, al zou dat voor de beeldkwaliteit niet verkeerd wezen als dat wat sneller zou gaan…

20150208-IMG_8425-PE1RQM-640px

 

ATV
Bij zendamateurs is analoge video ook nog steeds veel in gebruik bij amateurtelevisie (ATV). De eenvoud van de aloude analoge video, de mogelijkheden tot zelfbouw en de beschikbaarheid van analoge apparatuur tegen lage prijzen (vanuit bijvoorbeeld bovengenoemde onderwerpen), maken analoge video nog steeds aantrekkelijk. Al moet gezegd worden, dat digitale ATV wel in opkomst is (DVB-S en DVB-T).

Analoge video heeft voor vele zendamateurs ook nog een charme. Het kijken naar beelden in de ruis is voor ATV zendamateurs iets moois, vooral als de ontvangst met moeite voor mekaar is gekregen. Bijvoorbeeld op hoge frequenties, tussen de gebouwen in, etc. Zendamateurs kunnen ook niet heel eenvoudig een groot zendvermogen gebruiken en de antennemasten zijn geen vergelijking met de grote torens van de omroepen.

Beeldkwaliteit bij ATV is vaak van secundair belang. En ook geldt dat het kunnen kijken naar beelden in de ruis handig is: voor het uitrichten van de antennes bijvoorbeeld. Veel ATV repeaters hebben analoge ingangen en daar heb je dan ook geen vertraging. Iets wat bij digitale ATV wel het geval is. Dat kan wat lastig zijn als je met elkaar in gesprek bent op een repeater. Hoe klein de vertraging ook, het is merkbaar.

 

Analoog en digitaal leeft dus nog steeds naast elkaar en dat blijft voorlopig nog wel even zo.

Ken of heb jij nog toepassingen voor analoge video? Laat het dan graag hieronder weten.

Plaats een reactie


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.