11 oktober 2015, 80m Fox-O-ring vossenjacht verslag (Veron Afd. Amersfoort)

IMG_20151011_140105De eerste tekenen van de herfst en heel mooi weer met een aangename temperatuur van 15 graden Celsius?

Tijd om naar het bos te gaan! En hoe mooi kon het zijn dat er ook weer de maandelijkse radiovossenjacht gehouden werd. Want iedere maand, behalve in de zomer, maken Rient, Maurice en Rob namens de Veron afdeling 03 Amersfoort er weer fantastische vossenjacht van op landgoed Den Treek. Dat ligt  voor een deel in de gemeente Leusden en voor een deel in de gemeente Woudenberg, vlakbij Amersfoort.

Ik was ook weer aanwezig als “recreatieve” deelnemer. Ik hoef dus niet zo nodig te winnen en doe gewoon mee voor het plezier. Eigenlijk zijn deze vossenjachten van deze afdeling altijd wel recreatief, want er wordt niet op tijd gelopen. Wel wordt er gekeken naar wie de meeste vosjes gevonden heeft en die krijgt dan de eer. De uitslag wordt bovendien gepubliceerd op de website van de Veron A03 (klik links op “vossenjagen”).

Dit was weer een vossenjacht op de 80 meter band. Ook nu weer waren er allemaal kleine zendertjes verstopt in het bos. 24 in totaal bleek achteraf. Dat aantal mogen we van te voren niet weten, want dat houdt het spannend. Deze zendertjes hebben een vrij klein bereik. Meestal hoor je ze pas op enkele tientallen meters afstand, maar er zijn er ook bij die je pas hoort als je echt dichtbij staat. Het terrein is verdeeld in een paar ringen, waarbinnen de zendertjes te horen zouden moeten zijn. Dit waren deze keer de ringen:

 

20151011 O-ringen
20151011 O-ringen, Den Treek Leusden

 

Hoeveel zendertjes er binnen de ringen verstopt lagen, kreeg je van te voren niet te horen. Buiten de ringen lagen geen zendertjes. De volgorde van welke ring je eerst pakt mag je uiteraard zelf bepalen. De looptijd mag maximaal 120 minuten bedragen. Dan moet je weer terug zijn bij de pijl linksboven, waar we ook gestart waren.

Dit was nog maar mijn tweede vossenjacht op de 80 meter band die ik recent geleden gelopen had. Ik had op 12 april 2015 mijn persoonlijke primeur op deze band in deze afdeling, nadat ik eindelijk in maart een ontvanger had gebouwd (PRX-80S-2014 van DF7XU). Toen was het ook al een fox-O-ring jacht, dus ik kon me nog wel goed herinneren wat ik ongeveer kon verwachten: buiten de ringen meestal een grote radiostilte vanwege het kleine bereik van de zendertjes en achteraf vaak de verbazing dat er toch wat meer zendertjes in een bepaalde ring hadden gelegen, dan waar ik van overtuigd was geraakt tijdens het jagen. Deze afdeling organiseert ook wel jachten op de 80m band met sterkere vossenzenders en daardoor ook een kleiner aantal. Dan komt het wat meer op kruispeilen aan. En ook zijn er vossenjachten op de 2 meter band, waar ik al wat langer aan meedoe. Maar nu dus een 80m jacht met kleine vosjes.

 

En zo liggen de vosjes vaak verstopt (witte labeltje is het nummer die je moet opschrijven)
En zo liggen de vosjes vaak verstopt (het witte labeltje is het nummer die je moet opschrijven)

 

Hier sta ik met de PRX-80S-2014 ontvanger
Ik met de PRX-80S-2014 ontvanger

 

Dan even de bijzonderheden van deze jacht:

Ring nr 1.  was een bijzondere: daar lag een grote boomstam op het pad en daar kwam al gelijk een enorm radiosignaal uit. Verdacht! Snel was de vos gevonden; deze was te zien in een holte. En toch leek het alsof er nog een signaaltje door de andere pieptoon te horen was… hmmm … Door wat te peilen bleek ik weer uit te komen bij hetzelfde gat. Dit keer moest je even graaien in de holte van deze boomstam om de tweede vos te vinden. De antenne was helemaal opgerold, waardoor het signaal zwak was.

Ring 5 was ook een bijzondere. Daar lagen achteraf gezien maar liefst 7 vosjes door elkaar te piepen! Niemand had alle 7 vosjes in deze ring gevonden. Toen ik in de eerste instantie in deze ring was, waren er nog een aantal andere jagers. Om een beetje los van de andere jagers te blijven, ben ik doorgelopen naar ring 7 en 6, na 3 vosjes gevonden te hebben. Ik meende niets meer te horen, maar bleef die zandkuil van ring 5 toch wel wat verdacht vinden. Als ik tijd over zou hebben, zou ik op weg naar de start/finish nog wel even teruglopen langs deze ring.

 

Uitkijkend op de zandkuil van ring 5 na vosje 55 gevonden te hebben
Uitkijkend op de kuil van ring 5 na vosje 55 gevonden te hebben

 

Bij ring 6 kwam ik Wim PA3AKK tegen en hebben we elkaar nog even nieuwsgierig gemaakt. Maar zoals het hoort, vertellen we elkaar niet waar vosjes liggen. De vorige keer hebben we zelfs wel wat truukjes uitgehaald om elkaar wat informatie te onthouden, op de hoop dat één van ons een vosje juist niet vindt. Alles voor het winnen he!

 

Wim PA3AKK met zijn 80m ontvanger op weg naar ring 7.
Wim PA3AKK met zijn 80m ontvanger op weg naar ring 6.

 

Nadat ik ring 7 en 6 gedaan had, had ik nog een half uurtje over, dus tijd genoeg om nog even bij 5 te kijken. Ik was er toch weer in de buurt, omdat ik een soort van rondje had gelopen. Er was niemand meer in de kuil en ik kon nu even rustig de ring inspecteren. Vlak bij mijn eerder gevonden vosje 219 hoorde ik nu nog een pieptoontje er doorheen. De toonhoogte was vrijwel gelijk, dus dat viel niet zo snel op! Haha.. op nog geen 2 meter afstand lag vosje 19 te wachten op mij. En daarna heb ik er nog één gevonden en kwam ik op 5 vosjes totaal in deze ring. Op de plekken waar ik gelopen had, heb ik echt geen ander signaaltje meer gehoord, maar achteraf gezien bleken er toch nog 2 stuks extra gelegen te hebben… Volgende keer toch de ring maar iets breder uitkammen… Je moet keuzes maken, omdat de tijd ook een keer op is. Nu moest ik terug naar de startplaats.

Overigens kwam ik ook nog wat kabouters tegen onderweg!

 

Foto0112

 

Met een score van 17 gevonden vosjes (van de 24) had ik een gemiddelde plaats in de uitslag (gedeeld 3e). Prima! Ik heb het weer een fantastische jacht gevonden. Met dank aan de organisatie!

 

Maurice telt alles bij elkaar voor de uitslag
Maurice telt alles bij elkaar voor de uitslag

 

De voorzitter van Veron afdeling 03 was er ook! Frans had al een tijdje niet meer een vossenjacht gelopen, dus was blij met zijn prima uitslag
De voorzitter van Veron afdeling 03 was er ook! Frans PC2F had al een tijdje niet meer een vossenjacht gelopen, dus was blij met zijn prima uitslag

 

Plaats een reactie


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.