80m vossenjachtontvanger (PRX80S-2014) gebouwd van DF7XU bouwpakket

PRX80S Foxhunt receiverVeron afdeling Amersfoort organiseert regelmatig radiovossenjachten op landgoed Den Treek in de gemeente Leusden. Dat is voor mij dichtbij huis en het zijn leuke vossenjachten. Hoewel er best een wedstrijd element aan verbonden is, hebben de jachten toch een recreatief karakter. Ook voor de beginnende jager zijn de jachten leuk. ARDF jachten worden hier niet georganiseerd. Wel FoxOrings, de Piet Wakkerjachten en Spoetnik jachten. De jachten worden gehouden op 2m en 80m.

(Ten tijde van schrijven: ) Hoewel ik mijn gezicht al regelmatig heb laten zien daar en ook al iets van 15 jaar interesse heb voor vossenjachten, val ik toch ook nog steeds in de categorie beginnende jager. Nou ja, zeg maar liever onervaren jager. Want ten opzichte van de meeste deelnemers heb ik nog maar relatief weinig jachten gelopen.

Zodoende had ik dus tot maart 2015 ook nog niet eens een 80m vossenjacht ontvanger. Ik deed dus alleen mee met de 2m jachten met mijn DF1FO ontvanger. Dat gebeurde ook op 15 februari 2015 en daar sprak ik Wim PA3AKK. We kwamen zo ook in gesprek over het feit, dat ik met veel jachten in Leusden nog niet mee kon doen, omdat ik nog geen 80m ontvanger had. Ik had aangegeven daar wat prioriteit aan te willen geven. Wim wees gelijk naar Dieter DF7XU, die die dag ook in Leusden aanwezig was om te jagen. Volgens Wim was de kans groot, dat Dieter nog een bouwpakket zou kunnen leveren van een door hem gemodificeerde HRX80. Dieter noemt deze versie de PRX80S-2014.

Dieter bleek inderdaad nog wel een bouwpakket te hebben liggen. Hij kon die eind februari wel aan Wim overdragen tijdens een vossenjacht elders in het land. Wim zou op 15 maart 2015 weer in Leusden zijn, dus konden we op die manier even slim postbode spelen :)

Dit is het pakket wat ik ontving:

20150329-IMG_8615-1500px

Helemaal compleet dus. De behuizing was al netjes voorbereid. En er was ook een oortje meegeleverd. Alles voelt erg degelijk en de kwaliteit is goed.

Het schema:

PRX80S-2014-3650-3

Hier is een fotoverslag van de bouw en een uitleg van de onderdelen:

 

De behuizing was al voorbereid
De behuizing was al voorbereid

 

De tracks op de print geeft een nostalgische indruk. Ondanks dat, is dit toch een hele moderne print. De gaatjes zijn precies op maat. Soms was het wel praktischer geweest als de gaatjes 0,1mm groter waren geweest, want de onderdelen gingen er nu wel eens wat lastig in.
De tracks op de print geeft een nostalgische indruk. Ondanks dat, is dit toch een hele moderne print. De gaatjes zijn precies op maat. Soms was het wel praktischer geweest als de gaatjes 0,1mm groter waren geweest, want de onderdelen gingen er nu wel eens wat lastig in.

 

De componenten-zijde. Er zijn helemaal geen SMD onderdelen gebruikt
De componenten-zijde. Er zijn helemaal geen SMD onderdelen gebruikt

 

Ik heb alle meegeleverde koolweerstanden vervangen voor metaalfilmweerstanden. Ik was in de veronderstelling dat deze altijd beter zouden zijn dan koolweerstanden, maar de meningen zijn verdeeld. Ik heb er nog even op gezocht toen ik dit artikel aan het schrijven was. De thermische ruis zou lager wezen van metaalfilm (om die reden heb ik ze ook gebruikt), maar ze kunnen ook een wat sterkere zelfinductie hebben. Wat het beste ook moge wezen voor deze ontvanger, ik kan het niet vergelijken. Om alvast vooruit te lopen, die van mij werkt perfect met de metaalfilmweerstanden. Maar het vervangen was niet nodig geweest denk ik.

 

Beginnen met de lage componenten.
Beginnen met de lage componenten.

 

Bijna klaar! C18 had ik nog niet gemonteerd, omdat deze niet in de goede waarde was meegeleverd (foutje). C22 moest ik nog uitzoeken, want daar stond geen polariteit bij. Waarschijnlijk maakt dat niet vele uit.
Bijna klaar! C18 had ik nog niet gemonteerd, omdat deze niet in de goede waarde was meegeleverd (foutje). C22 moest ik nog uitzoeken, want daar stond geen polariteit bij. Waarschijnlijk maakt dat niet veel uit.

 

Toen was de bedrading aan de beurt naar de potmeters, schakelaar, middenantenne en hoofdtelefoonaansluiting
Toen was de bedrading aan de beurt naar de potmeters, schakelaar, middenantenne en hoofdtelefoonaansluiting

 

En toen werd het tijd om de print vast te zetten. Echter was het chassisdeel van de hoofdtelfoonaansluiting wat te hoog. Ik heb een afstandsbusje daarom iets moeten verhogen en daarom zie je ook een ander type schroef in één hoek.
En toen werd het tijd om de print vast te zetten. Echter was het chassisdeel van de hoofdtelefoonaansluiting wat te hoog. Ik heb een afstandsbusje daarom iets moeten verlengen en daarom zie je ook een ander type schroef in één hoek.

 

De hoofdtelefoonaansluiting kan je op een slimme manier aansluiten, zo zag ik in het schema van Dieter. Zodoende kan je zowel een mono jackplug, als een stereo jackplug gebruiken. Slim bedacht! Zie schema bovenin dit artikel.

 

20150331-IMG_8630-1500px

Wat ook slim bedacht is, is hoe de ontvanger in- en uitgeschakeld wordt. Er zit geen schakelaar in, ook niet in de hoofdtelefoonaansluiting. Toch schakelt de ontvanger uit zodra je de jackplug verwijdert. Dat gebeurt met een IRF9540N FET, die de belasting van de hoofdtelefoon gebruikt om in geleiding te komen.

Gemeten stroom bij 8,5V spanning:

– Ingeschakeld: ca. 16mA (25 mA maximaal bij volledige uitsturing in hoofdtelefoon)
– Uitgeschakeld (sleep): 0,5µA

Stroom meting
Stroom meting

 

Klaar!

 

PRX80S Foxhunt receiver

Bedankt Dieter DF7XU voor dit mooie pakket en bedankt Wim PA3AKK voor de behulpzaamheid.

 

Toevoeging juni 2016:

Timo PE1FOD en ik hebben het middenfrequent gemeten. Dit is leuk uitgewerkt met gematchte resonator filters. Er wordt direct omlaag geconverteerd naar 453 kHz. De filters zijn eigenlijk 452 kHz, dus mogelijk is hier een truukje toegepast. Want in de TCA440 wordt de eerste IF filtering en versterking gedaan. Hier zit al een dubbele resonator filter. Daarna gaat het door nog een dubbele resonator filter en wordt het in een SA602 nog een keer versterkt en daar wordt een BFO bijgemengd in de “detector”. Deze oscillator zit in de SA602 en extern is een resonator aangebracht van 456kHz, maar de oscillator blijkt op ca. 451kHz te draaien. Dus de resonator is wat scheef getrokken. Die truuk wordt wel vaker toegepast. Op deze manier zit de BFO mooi aan de rand van het middenfrequent filter. Het middenfrequent filter is door toepassing van vier stuks resonator filters best wel smal en keurig recht voor ca. 3kHz. Mooi uitgedacht, wel lastig na te maken door de gematchte resonator filters.

Hoe-zit-IF-in-elkaar

7 gedachten over “80m vossenjachtontvanger (PRX80S-2014) gebouwd van DF7XU bouwpakket”

 1. Goede morgen,is er iemand,die een goed werkende gebouwde vossenjacht ontvanger te koop heeft,
  Ben al jaren zendamateur,en door de leeftijd alle antennes laten verwijderen,en de spullen verkocht,luisterde regelmatig op een ontvanger(met ferriet ant) naar b,v het Ned.talig am.net,en dat ging leuk.
  Maar deze ontvanger werkt niet meer,heel jammer.
  Mocht U een goed werkende voor mij te koop hebben graag.
  Kan geen project /bouwpakket zelf meer bouwen,heb met het opruimen ook heel veel onderdelen weggedaan.
  Bij voorbaat dank voor Uw evt reactie.

  Beantwoorden
  • Goedendag. Zoekt u een ontvanger voor kortegolf ontvangst, of een vossenjachtontvanger om mee te gaan vossenjagen? Want daar ging mijn artikel over, waar u op reageerde. Als ik uw reactie goed inschat, dan vermoed ik het eerste. Ik ben jaren een tevreden gebruiker geweest van een Yaesu FRG-8800, maar uiteraard hebben Icom en Kenwood ook mooie apparaten. Ik heb momenteel niks voor u liggen, maar vermoedelijk biedt men op Marktplaats redelijk vaak wat aan.
   Groet, Tjalling

   Beantwoorden
 2. Deze radio ontvangt USB. Wil je ook zendamateurs beluisteren dan moet je LSB hebben. Als je de VFO frequentie hoger is dan de 80 meter dan gaat het wel. Heb er zo al enkele gebouwd met dit soort filtertjes. Ook al allerhande experimenten gedaan met de inganstrap en de eerste mixer. O.a. TBA120, zelfoscillerende mengtrap en NE612

  Beantwoorden

Plaats een reactie


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.