23cm ATV zender onderhoud

De 1996 23cm ATV zender anno 2016
De 1996 23cm ATV zender anno 2016

Al jaren heb ik een 23cm ATV zender die niet heel erg goed meer presteerde. Ik heb hem ergens rond 2007 ofzo gekocht en toen was hij al meer dan 10 jaar oud. Dit waren de voornaamste klachten:

  • Eindtrap defect geraakt door eigen fout
  • Baseband was matig, video veel te breed bovendien
  • 12V ingang kritisch op de manier hoe je voeding inschakelt (controller reset)
  • Rotary encoder gaar
  • Blikjes en printjes los
  • Digitale vermogensregeling had maar een heel klein bereik
  • PLL lock matig

Ik heb een paar flinke reparaties en verbeteringen aangebracht. Ik had niet het streven om deze zender op topniveau te krijgen, dus geen baseband van 300 euro of wat dan ook erin. Maar gewoon een goede zender voor de enkele keer dat ik op 23cm uit kan komen.

Eindtrap
De eindtrap was defect geraakt tijdens de JOTA van een paar jaar geleden. Er heeft heel even 24V op het apparaat gestaan en daarbij waren de twee modules cactus. Ik heb daar een vergoeding voor gekregen en met een beetje bijleggen kon ik een vervangende eindversterker kopen (ca. 80W) bij Bert PE1RKI. Deze heb ik echter nu niet meer in deze zender ingebouwd, maar besloten om deze extern te houden. Deze eindversterker heeft namelijk een flink koelblok nodig en tevens een hele andere voedingsspanning dan de ATV zender. Dus heb ik de stuurzender (1W, ca. 30dBm) voorzien van een coaxkabeltje met chassisdeel en dit aangebracht in het achterpaneel. Daarmee is deze zender nu 1W out.

Defecte eindtrap
Defecte eindtrap

 

De nieuwe eindtrap (extern)
De nieuwe eindtrap januari 2015 (extern)

 

Baseband
Dit kan een heel lang verhaal worden, maar daar zal ik jullie niet mee lastig vallen. Kortweg; er zat geen baseband in de zender. Althans, dat mocht niet zo heten. Het enige wat er in zat, was een videoversterker IC (ua733) en een pre-emphase circuit. De audiocarriers werden ingekoppeld op de gain-adjust van het videoversterker IC. Dat was alles! Geen videofilter, geen juiste impedantieaanpassingen, niks! Het video was niet eens lelijk wat er uit kwam, maar een vaste klacht was zeker wel de breedte van mijn signaal.

Op de foto hieronder is de basebandprint te zien, bijna zoals hij origineel was toen ik de zender kocht. Aan de potmeter te zien, was ik al wel wat aan het experimenteren geslagen.

2013, de eerste experimenten met de baseband
2013, de eerste experimenten met de baseband

En toen kwam het gepruts natuurlijk :) In 2013 had ik de eerste stappen gezet, in 2015 de tweede en in 2016 de laatste stappen naar een redelijke modificatie.

2013 meten en analyseren en alvast een filter plaatsen
2013 meten en analyseren en alvast een filter plaatsen

 

In 2015 en daarna had ik wat betere meetapparatuur en kon ik beter meten wat er gaande was in de videoversterker etc. Als verzwakker naar de spectrum analyzer gebruike ik toen een richtkoppelaar met ATT uitgang. De RF out zat op een dummyload.

jan 2015, Spectrum analyzer liet me al veel zien
jan 2015, Spectrum analyzer liet me al veel zien

En in 2016 heb ik het afgemaakt. Ik heb de inkoppeling van de audiocarriers gewijzigd met een zelfgemaakte bifilair gewikkeld trafootje op een ringkern. Dit werd nu achter de videoversterker geplaatst naar een idee van de Baseband schakeling genaamd P37v2 van PE1ACB.  De audiocarriers waren daarmee niet meer sterk genoeg, dus heb ik ook nog een kleine versterker voor de audiocarriers gemaakt. Ditmaal wél met een lowpass filter.

Audiocarrier ampje (zonder de lowpass filter)
Audiocarrier ampje door iemand ontworpen (zonder nog de lowpass filter)

 

Nog pril wat aan het meten
Nog pril wat aan het meten

 

Lowpassfilter berekenen
Lowpassfilter berekenen

 

Het eindresultaat is niet mooi, maar wel functioneel genoeg.
Het eindresultaat is niet mooi, maar wel functioneel genoeg

En er is nu ook een 5,5MHz videofilter aanwezig en ik heb een de uitgangsimpedantie omlaag gebracht met een buffer versterkertje (één transistor en wat weerstanden, herkenbaar aan de rode draad hierboven) naar 75Ω. Het gele printje is de audiocarrier versterker. Ach, 100% perfect is het niet, maar spectraal ziet het er prima uit en het beeld is ook prima.

 

Voeding
Ik heb nu een schakende voeding ingebouwd, die in elk geval 2A kan leveren. Dit is gewoon zo’n standaard module in een metalen kastje. De zender trekt maximaal 1,6A. Achter de schakelende voeding heb ik een LC filter geplaatst om de eventuele ruis uit de voeding uit te filteren.

LC filter voor voeding
LC filter voor voeding

De twee kleinere elco’s zijn parallel gezet voor een lagere ESR. Dat is beter dan direct een exemplaar met een grotere capaciteit (mits je hele goede koopt, dan is het vaak niet nodig). Overigens schakelt deze voeding goed in en heeft de controller geen problemen met starten.

 

Vermogensregeling
De controller stuurt met I2C data naar de PLL chip (TSA5511), waar een uitgang op zit die je daarmee kan beïnvloeden. Dit zit in een LM317 schakeling en daarmee zou het vermogen met 8 stapjes instelbaar moeten zijn. Dat was ook wel zo, maar het minimale zendvermogen lag nauwelijks lager dan het maximale zendvermogen. Met twee diodes in serie in de uitgangslijn was dat opgelost. Daarmee werd precies de juiste spanningsval verkregen om een betere regeling tot laag vermogen te krijgen. Ik weet dit overigens niet meer helemaal zeker, mogelijk heb ik het nog iets anders gedaan. Ik ben vergeten daar foto’s van te maken. Belangrijker is, dat het werkt!

 

Overig
De losse blikjes heb ik wat vastgezet en dat gold ook voor wat printplaten, die soms maar aan één schroefje bevestigd zat. De rotary encoder had ik eerder ook al vervangen, waardoor de bediening weer fijn gaat. De PLL lock heb ik verbeterd door de koppeling te verbeteren van RF-out naar de PLL. Dit zat op een stuurtrapje en men vertrouwde op het “door de lucht” koppelen over een redelijk grote afstand. Dat heb ik verbeterd en dichter bij elkaar gebracht. Verder is alles weer netjes afgebonden met Tie-wraps.

De 1996 23cm ATV zender anno 2016
De 1996 23cm ATV zender anno 2016

 

Tot slot
Zou ik nu een nieuwe zender bouwen, zou ik kiezen voor een heel ander principe en gelijk ook een betere baseband. De grote hoeveelheid audiocarriers zijn onnodig en zorgen bovendien voor een spectrale brei. Daarom staat er altijd maar één carrier aan. Maar deze zender is nu weer aardig opgelapt en hij heeft al hele mooie prestaties geleverd (met eindtrap) tijdens de ATV contest.

2 gedachten over “23cm ATV zender onderhoud”

Plaats een reactie


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.