14 mei 2016 “molen- en gemalendag” bij molen Den Olden Florus in Terschuur

20160514-IMG_1496Ieder jaar is er in mei weer een nationale molen- en gemalendag. Bezoekers kunnen op deze dag deze monumenten bezoeken en genieten van activiteiten daar omheen. Bij een aantal van deze molens of gemalen, zijn ook zendamateurs aanwezig, die een station oprichten (geen muziek natuurlijk) om wereldwijde verbindingen te maken met andere zendamateurs. Het leuke is dan ook, dat er diverse molens met elkaar verbinding kunnen maken door deze zendamateurs. Je kan elkaar dan wat vertellen over het type molen, bouwjaar, etc.

Passanten vragen zich weleens af wat het raakvlak is van zendamateurs met deze molen- en gemalendagen. Op bovenstaand voorbeeld na, is dat wellicht niet zoveel. Maar veel beheerders van deze monumenten, vinden de aanwezigheid van een zendamateur station toch een leuke aanvulling. Het zorgt voor wat extra aandacht, publiciteit en aankleding.

Edwin PA1EDL, Andries PE1NGM, en ik (Tjalling PE1RQM) waren uitgenodigd bij de molen “Den Olden Florus” in Terschuur. Evert PE1DON kwam ook nog langs voor de gezelligheid. Andries had de speciale roepletters PA6DOF aangevraagd. We zijn hier al een paar keer eerder aanwezig geweest. Edwin had een kortegolf station meegenomen, voor morse seinen en spraakverbindingen. Andries had ook een kortegolf station meegenomen voor digitale modes op de 20m band. En dan met name PSK31. Op de kortegolf banden kan je verbindingen maken over grote afstand en soms zelfs wereldwijd. Ikzelf had dit keer niets meegenomen, omdat ik met defecte apparatuur te kampen had en omdat de voorbereidingstijd te kort was om dat nog te herstellen. Maar ik kon wel helpen met het te woord staan van geïnteresseerde bezoekers en ik kon wat mooie foto’s maken.

Het was hoe dan ook weer een gezellige dag en als het weer meezit, volgend jaar weer! We willen de vrijwilligers van Den Olden Florus weer hartelijk danken voor de gastvrijheid!

Bekijk hier het fotoalbum:

Plaats een reactie


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.