TV DX uit Ukraine wegens sporadic-E (ca. 6m band)

Zondag 29 mei 2016 waren er sporadic-E condities. De PI2NOS dame riep dat ook af en toe tussen de uitzendingen door. Toen ik richting 6m band schoof met de RTL dongel en de SDR software, ontving ik allemaal wideband-FM signalen rond 60MHz. Eigenlijk ongeveer tussen 40 en 80MHz. Eerst dacht ik, dat dit broadcast FM signalen waren, want ik weet dat in sommige landen deze band al vanaf 70 MHz begint.

Maar de meeste signalen hadden geen piloottoon en waren dus mono. Ook RDS info ontbrak (SDR-console kan RDS decoderen). Toen zag ik dus ook dat de signalen doorliepen tot ca. 40 MHz en ook allemaal met verschillende inhoud. Veel spraak ook. Het duurde dan ook niet lang, dat ik me bedacht dat dit audiocarriers waren van TV zenders in de VHF band. In de spraak had ik inmiddels al “Ukraine” gehoord, dus het land was me inmiddels ook bekend. Overigens verwonderde ik mij wel, dat één carrier wel een stereo uitzending was (67.8 MHz)… Wie kan mij vertellen of er bij TV toch ook weleens een multiplex stereo systeem is gebruikt?

Vervolgens heb ik snel TV-sharp gestart met de RTL dongle als SDR. En bingo! Ik kon duidelijk een TV signaal herkennen op verschillende frequenties. Het ruiste wel sterk, maar in de bewegende beelden kon ik duidelijk mensen zien bewegen. Ik heb twee screenshots gemaakt van de interface en het beeldje. Daarop is ook de frequentie mooi te zien.

Clipboard01

Clipboard02

En ik had nog een paar audio-opnames gemaakt:

 

Later heb ik nog met de FT-897D en de V2000 een verbinding gemaakt met een Nederlander die in Polen verbleef of woonde (dat weet ik niet zeker). Dat was Frits SO8FH, die in Nederland de roepletters PA0F heeft. Later ontving ik hem ook nog op de 4m band met de RTL dongel, ondanks mijn V2000 daar niet voor gemaakt is.

Plaats een reactie


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.