ATV contest 11 en 12 juni 2016

20160911 Mijn beeld op 23cmOp ieder tweede volle weekend van maart, juni, september en december is er een amateur televisie (ATV) contest, georganiseerd door de Veron VHF-en-hoger. Dit wordt ook wel “ATV weekend” genoemd, omdat dit weekend voor vele ATV-ers een reden is om twee dagen lang volop met ATV bezig te zijn. En soms ook samen met andere vrienden.

Dit weekend (11 en 12 juni 2016) was een beetje rustig vond ik achteraf. Althans, in onze regio. Een aantal prominente ATV-ers moest afzeggen wegens andere verplichtingen. Voor mij was dat één van de redenen om een keer niet met de 6cm portable set op pad te gaan, maar alleen op 23 en 13cm vanuit mijn eigen shack.

Eerst had ik mijn antennemast uitgeschoven, want op ATV geldt dat iedere meter hoogte helpt. Zaterdagmiddag was ik al paraat. Zo had ik alles uitgestald staan:

Links de 23cm zender, rechtsboven de 13cm zender en de ontvangers, rechtsonder de set voor phone (2m), in het midden de computer met beeldverwerking en log en links naast het keyboard de sync generator
Links de 23cm zender, rechtsboven de 13cm zender en de ontvangers, rechtsonder de set voor phone (2m), in het midden de computer met beeldverwerking en log en links naast het keyboard de sync generator

Vrij snel kon ik verbinding maken met Renny PE1ASH en Richard PA3CGG. Allebei sterke stations.

PA3CGG op 13cm
PA3CGG op 13cm
PA3CGG op 23cm
PA3CGG op 23cm
PE1ASH op 13cm
PE1ASH op 13cm

Het beeld van Renny PE1ASH op 23cm was ik vergeten op te nemen, maar dat ging ook prima. Overigens is het rechter beeld een softwarematig gefilterd beeld, waar in de toekomst nog wel wat over gepubliceerd wordt. Als capturedevice heb ik een Easycap gebruikt met de UTV007 chipset.

Toen moest ik even weg voor sociale verplichtingen en in de avond heb ik nog verbinding kunnen maken met de volgende stations:

Evert PE1MPZ uit Nieuwegein zit voor mij achter de Utrechtse Heuvelrug. Dat gaat om die reden altijd erg moeizaam. 13cm kan je echt wel vergeten, jammer, want Evert had net een nieuwe 13cm antenne. 23cm ging nog wel, zei het kantje boord.

PE1MPZ op 23cm
PE1MPZ op 23cm

Toen kwamen de Biggen (Breukelense Interesse Groep) op de lijn. Altijd een gezellige club en ze zitten dan hoog in de flat van Wim PE1EZU. Leuk detail is, dat ik momenteel een rotor gebruik die lang door Wim zelf gebruikt is. John zat weer achter de microfoon. Michel hoorde ik ook op de achtergrond en waarschijnlijk zat Berry er ook nog bij (niet zeker). Deze verbindingen verliepen prima! Hun hoogte is dan echt een voordeel.

PE1EZU op 13cm
PE1EZU op 13cm
PE1EZU op 23cm
PE1EZU op 23cm

Daarna sprak ik Peter PA1RHQ uit Maarssen en ook dat ging prima. Peter zat dit keer thuis, in plaats van bij PA9DX in Culemborg. Ik vond het wel wat vreemd dat Peter bij mij sterker op 13cm was, dan op 23cm.

PA1RHQ op 13cm
PA1RHQ op 13cm
PA1RHQ op 23cm
PA1RHQ op 23cm

De avond werd afgesloten met twee lokale verbindingen met Chris PA3CRX (thuis) en Ruud PE1POA. Allemaal B5’s natuurlijk, maar altijd leuk voor de punten.

PA3CRX op 13cm
PA3CRX op 13cm
PA3CRX op 23cm
PA3CRX op 23cm
PE1POA op 13cm
PE1POA op 13cm
PE1POA op 23cm
PE1POA op 23cm

En Ruud kon ik zelfs ook nog ontvangen op 70cm ATV, gewoon op mijn vertical. Ik gebruikte Tvsharp. Door de smalle bandbreedte is het beeld altijd zwart-wit, maar voor de contest maakt dat niks uit.

Ruud op 70cm
Ruud op 70cm

De volgende ochtend, op zondag 12 juni 2016, hoorde ik verder ook geen nieuwe stations meer. Behalve dan dat Chris nu portable was op de uitkijktoren van de Doornse Kaap. Frans PE1FOT was ook bij hem komen kijken.

Chris heeft daar alleen 13cm en 24GHz. Ik heb alleen 6cm op mijn portable station. Maar ik ging er niet meer op uit, zoals eerder geschreven en ik had bovendien een vossenjacht gepland staan, die georganiseerd was namens de Veron A03 (Amersfoort), door Rient, Maurice en Rob, op landgoed Den Treek te Leusden.

Toch wilde ik proberen om Chris te ontvangen met mijn Portable set.

20160608-IMG_1760-1500px

Dus het dakraam open en de schotel maar wat naar buiten gehangen. Door de bomen en de matige positie ging dit bijna niet. Maar met wat moeite heb ik dan toch de code ontvangen van Chris. Andersom ging helaas niet.

Toen ik ’s middags weer terugkwam van de vossenjacht, hoorde ik verder ook geen stations meer die ik nog kon werken. Ik hoorde Wouter PA3WEG nog wel proberen met Ruud PE1POA, maar dat ging al niet. Laat staan dat ik daar kans had gemaakt. Dus daar ben ik niet tussengekomen.

Tot de volgende keer! Het was weer zeer vermakelijk.

Gebruikte tools en links:

1 gedachte over “ATV contest 11 en 12 juni 2016”

  1. Leuk verslag wederom!

    Volgende keer probeer ik weer van de partij te zijn, en dan met een mast die een meter 0f 5 hoger is dan nu!

    Groet,
    David

    Beantwoorden

Plaats een reactie


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.