Vervolg op de populaire Video sync generator; de nieuwe ‘Syncsmurf 2’!

20161009-2101-pe1rqm-nl-1500pxDoor David PE1MUD en Tjalling PE1RQM
Artikel bijgewerkt op: 2 mei 2017

Introductie
Sinds eind 2011 is een bepaalde schakeling erg populair onder Amateur Televisie (ATV) amateurs: de door Hans PA0JBB ontworpen ‘video sync generator’, of de ‘video squelch killer’, of de ‘video verbeteraar’, etc. De schakeling heeft in de volksmond nogal wat namen meegekregen.

Dit was een schakeling die bedoeld was om de vervelende ‘no-signal’ melding en ruisonderdrukking op LCD monitoren te omzeilen. Want voor ATV amateurs is het bijzonder belangrijk om ook bij zwakke signalen nog tot diep in de ruis te kunnen kijken. Ouderwetse CRT monitoren (beeldbuis) hebben daar geen last van. Maar een bijzonder plezierige bijkomstigheid is ook, dat het beeld van zwakke signalen stabieler te bekijken zijn met de combinatie Video sync generator en CRT monitor. Dus ook voor die gebruikers is de schakeling nuttig (vandaar de naam ‘video verbeteraar’).

Video Sync Generator versie 1
Video Sync Generator versie 1

We zijn nu bijna 5 jaar verder en het oorspronkelijk ontwerp heeft heel wat modificaties ondergaan. Dit werd een leuk samenwerkingsverband tussen een aantal mensen, waaronder ook ikzelf. Ze waren uitgebreid beschreven op deze pagina van deze site.

Syncsmurf 1.0
Syncsmurf 1.0

Ook SMD versies verschenen het afgelopen jaar. David PE1MUD heeft zich daar ook mee bezig gehouden en noemde zijn versie de ‘Syncsmurf 1.0’. Deze eerste versie was daardoor niet alleen kleiner, maar had ook al onmiddelijk alle beschikbare modificaties aan boord en had een efficiëntere spanningsregelaar. Het stroomgebruik ging omlaag van ca. 90mA (bij 12V) naar 50mA (bij 7 tot 15V) door gebruik te maken van een switched mode (schakelende) spanningsregelaar. Dit was relevant voor portable ATV gebruik (accu’s).

David en ik hebben heel veel getest en ideeën uitgewisseld. David is goed in het ontwerpen van kleine elektronica, dus versie 1 van de Syncsmurf moest beter kunnen! Er was namelijk nog wel het één en ander aan te merken op versie 1. Iets wat Hans PA0JBB ook zelf al beschreven had in zijn oorspronkelijke artikel. Wij vonden de videoversterker ‘net goed genoeg voor normaal gebruik’ (lees: kon beter), de dikke elko’s voor de AC coupling waren vervelend en dat zorgde ook voor een trage start van de schakeling. Het regelbereik van de 5MHz VCO voor de PLL in de SAA1101 sync generator (om te synchroniseren met het binnenkomende video) was te beperkt. Deze kon niet alle afwijking dekken van diverse video apparatuur, die door ons ‘amateurs’ gebruikt worden. Daarom kon het gebeuren, dat het video nog bleef schuiven.

In september 2016 is versie 2 van Davids PE1MUD’s SMD versie aangekondigd; Syncsmurf 2.0! En hij wordt ook te koop aangeboden (op reservering). Zie onderin deze pagina.

 

Syncsmurf2

20161009-2101-pe1rqm-nl-1500px 20161009-2102-pe1rqm-nl-1500px

De Syncsmurf2 is op veel punten verbeterd:

 • PCB is nóg kleiner dan Syncsmurf 1.0, namelijk 41 x 46mm. Dit is nog minder dan 1/8 van de oorspronkelijke though-hole eurokaart uitvoering! En de schakeling is door kleinere elco’s ook veel platter. De schakeling zou qua grootte in veel LCD monitoren ingebouwd kunnen worden!
 • De videoversterker is nu vervangen voor een MAX4090 IC. David liet ons weten: “deze voldoet aan de broadcast normen qua frequentiebereik, SNR, groupdelay, diff gain en phase en heeft 80dB onderdrukking van verstoring op de voedingsspanning (common mode rejection)”. Dat laatste schijnt bij de originele videoversterker vrij slecht te zijn geweest.
 • Door de nieuwe videoversterker zijn er geen grote elco’s meer nodig. Dit maakt de schakeling kleiner en platter. Een ander voordeel is de snellere starttijd van de nieuwe versie, vanwege de kleinere elco’s.
 • Het ‘vangbereik’ van het binnenkomende video, waaraan de de SAA1101 zich kan synchroniseren, wordt niet meer afgeregeld met een trimmer. Dit wordt nu met een extra varicap geregeld met externe potmeter. Dit zorgt ervoor dat de meeste beschikbare ‘amateur’ videobronnen wel gedekt zullen zijn met deze nieuwe externe regeling. Maar toch zijn er bronnen die te sterk afwijken, niet alles is af te vangen.
 • Het voorgaande punt is ook meteen de manual functie. Eigenlijk een soort hybride tussen auto en manual. Zet het video nagenoeg stil met de potmeter en de PLL lockt dan rustig en zet het video stil. Het is nog altijd mogelijk om de PLL uitgang met een schakelaar af te koppelen en de 0-5V output van de potmeter aan te sluiten op deze tweede varicap. Dan heb je een volledig manual functie en een iets groter vangbereik.
 • Het video blijft stabieler op het moment dat een signaal veel ruis bevat. Spikes in de varicap-regeling, veroorzaakt door de ruis, worden nu afgekapt met een zenerdiode.
 • De stroomopname van versie 2.0 is verlaagd van 50 naar 30 mA. Bij de through-hole versie was dat meer dan 80mA. Dus een grote winst, ideaal voor portable ATV!
 • De sync generator is eenvoudig uit te schakelen met een enkele schakelaar. De videoversterker wordt dan direct uitgekoppeld met de originele syncpulsen. Dit kan je ongeveer zien als het in bypass zetten van de schakeling. De schakeling gaat dan ook in een low-power mode.
 • Het kerntje van de colorburst hoef je niet meer af te regelen.
 • De 624/625 jumper is nu eenvoudig aan te sluiten als een externe schakelaar. Dit voorkomt het springen van een beeldlijn tijdens synchroniseren.

 

Technische gegevens

(bouwpakket eigenaren, download de PDF onder de partlist. Daar staat alles in, inclusief wat opmerkingen over meegeleverde onderdelen en andere zaken. Daar is ook een aansluitschema te downloaden)

Deze versie is geconfigureerd voor de PAL standaard.

symcsmurf2-0schema
Schema Syncsmurf 2.0

Syncsmurf 2.0 PCB top

Syncsmurf 2.0 PCB top

Syncsmurf PCB bottom
Syncsmurf PCB bottom

 

Partlist
Partlist, opmerking: achter BB199 staat als device BB141. Dat klopt niet, het is gewoon een BB199.

 

Documentatie voor de bouwers

Let op, PCB’s 2.0 en 2.1 hebben R14 en R21 verwisseld in op de silkscreen. Stom foutje, sorry. Controleer dit aub met het schema en verwissel deze weerstanden. De schakeling zal wel werken, maar minder goed. Na mijn vakantie zal ik een mail rondsturen met daarin deze wijziging.

Schema’s, PCB layout en partlist (bijgewerkt op 4 mei 2017):

Syncsmurf 2.0 bouwpakket beschrijving
Syncsmurf 2.0 bouwpakket beschrijving
Syncsmurf-2.0-beschrijving-voor-bij-bouwpakket.pdf
Version: 20170504
823.3 KiB
46 Downloads
Details...

Aansluitschema en optionele schakelaars (bijgewerkt op 27 april 2017):

Syncsmurf 2.0 aansluiten en testen
Syncsmurf 2.0 aansluiten en testen
Syncsmurf-2.0-aansluiten-en-testen.pdf
Version: 20170427
442.9 KiB
20 Downloads
Details...

 

Plaatsing moeilijk te lezen onderdelen:

Pen 1 van de MAX4090-EUT-T kan wat onduidelijk zijn. Maak de opdruk eventueel beter zichtbaar met een verlichting vanaf de zijkant (werkt soms beter dan recht van boven) en een loep. De tekst ABOX moet als volgt geplaatst worden:

De BB199 is erg klein. Zo ziet dit component er uit na een flinke vergroting:

K = Kathode, A = Anode

Nog twee foto’s van gebouwde exemplaren:

 

Geïnteresseerd?

We gaan deze schakeling te koop aanbieden op deze site. David PE1MUD zorgt voor de productie en support en ik (Tjalling PE1RQM) zorg voor de distributie.

De prijs voor alleen het PCB bedraagt €9,00 (excl. verzending). De prijs voor een bouwkit (exclusief externe potmeters, schakelaars, behuizing en verzending) zal €50,- bedragen. Compleet gebouwd en getest kost €90,- en is alleen beschikbaar onder voorbehoud (ook exclusief externe potmeters, schakelaars, behuizing en verzending).

> De verzendkosten bedragen €3,00 voor PCB’s en bouwkits, €5,00 voor gebouwde exemplaren. Voor verzendingen naar buiten Nederland zullen we de verzendkosten moeten berekenen.

Let op, er is een vertraging in de levering wegens wat fouten in de levering van de componenten. De bouwkits komen over enkele weken beschikbaar, de PCB’s iets eerder.

img-20160920-wa0001

 

Waarschuwing
Houd er rekening mee, dat sommige onderdelen lastig in kleine hoeveelheden te vinden zijn. Overweeg daarom de bouwkit. Omdat wij gepast inkopen, kunnen we geen onderdelen los verkopen. De spoel, de voeding en de videoamp zijn wat specifiek. De SAA1101T, MAX4090, BB199 zijn obsolete, dus die putten we uit NOS (New Old Stock) bronnen. Dat is een keer op! De onderdelen zijn voornamelijk in het kleine 0805 SMD formaat! Er is wat ervaring en goede ogen nodig om dit goed te kunnen solderen.

De BB199 is wellicht moeilijk verkrijgbaar. We zijn nog wat alternatieven aan het onderzoeken. Bijvoorbeeld de BB198 of de BB205. De resultaten zijn ons nog niet bekend, dus mocht je dat geprobeerd hebben horen wij het graag! Onze bouwkits zullen de eerste tijd nog gewoon de BB199 hebben.

Reserveren

Gebruik onderstaand formulier om je voorkeur aan te geven.

* (Verplicht veld)


 

Optie: software filtering
We gaan in de nabije toekomst ook nog iets bijzonders presenteren. Namelijk een softwarematig filter voor in je PC, die heel goed blijkt te werken in combinatie met de Sync generatoren / Syncsmurf en de Easycap. Voor nu vertellen we daar nog niet veel over, maar hier is alvast een ‘teaser’ (klik op de afbeelding voor een vergroting):

video-verbetering

1 gedachte over “Vervolg op de populaire Video sync generator; de nieuwe ‘Syncsmurf 2’!

 1. Heb me suf gezocht naar passende varicaps, want reeds in november 2016 bestelde varicaps bleven maar ‘onderweg’. En dat is echt niet tof. Inmiddels blijkt de webshop waar ik dat bestelde niet meer te bestaan, en heb ik mijn geld terug. Maarja, daarmee hebben wij onze varicaps niet.

  Omdat we toch met obsolete onderdelen werken heb ik nu alles besteld voor 50 kits. Elders dus.

  Ook de SAA’s worden schaarser, dus een tip voor de mensen die lege printjes willen: zorg dat je de onderdelen weet te regelen!

  Ik heb extra betaald voor snelle levering, want eea ligt al veel te lang stil.

Een reactie plaatsen