JOTA 2016, wat ik aan apparatuur heb ingezet

laptop-met-obs-en-easycapDe Jamboree On The Air (JOTA) van 2016 is weer voorbij. Ik was wederom uitgenodigd bij Scoutinggroep de Johan van den Kornputgroep te Steenwijk (Tuk). Het zal zo ongeveer de 20e jaar zijn dat ik meedoe, en uitsluitend bij deze groep (trouw als ik ben :) De laatste jaren lever ik voornamelijk de apparatuur voor de ATV post. ATV staat voor Amateur Televisie. Maar de laatste jaren mag het nauwelijks nog ATV heten bij onze post, omdat we voornamelijk lokale verbindingen maken met kleine zendertjes.

Dit jaar zijn zelfs de ATV antennes niet meer gemonteerd in de mast! Alles werd gedaan met kleine antennes en portable apparatuur. Dat komt door de invulling van het spelprogramma en het gebrek aan populariteit van ATV in die regio tijdens de JOTA. Uiteraard waren de andere posten, zoals de kortegolf, DSTAR, JOTI en VHF wel aangekleed met de traditionele apparatuur.

In dit artikel zal ik een beschrijving geven van wat ik bij de ATV post heb ingezet.

Videodoos, draadloze videozender
Ooit eens snel gebouwd om kinderen mee te vermaken tijdens een velddag en nu al jaren een succes tijdens de JOTA in Steenwijk; de Videodoos. Een 13cm videozendertje met richtmicrofoon. Letterlijk gebouwd in een kartonnen opbergdoos en met hot-glue in elkaar gelijmd. Echt voor eenmalig gebruik destijds, maar wegens succes toch steeds weer opnieuw ingezet. Wel zijn er steeds weer modificaties gedaan en ook dit jaar is weer het nodige gemodificeerd. Voor meer informatie over de videodoos, klik hier (interne link): videodoos

20161103-2140-pe1rqm-nl-1500px

De binnenzijde is speels uitgevoerd met wat overbodige componenten om de kids te interesseren
De binnenzijde is speels uitgevoerd met wat overbodige componenten om de kids te interesseren
De antenne is vervangen voor een WiFi 2.4GHz antenne afkomstig van een router
De antenne is vervangen voor een WiFi 2.4GHz antenne afkomstig van een router

Ontvanger en antenne
Het eerste deel van de dag heb ik een Strong satellietontvanger gebruikt met een 13 naar 23cm downconverter (bovenste op onderstaande foto).

Strong ontvanger (met downconverter) boven, Comtechs 13/23cm onder
Strong ontvanger (met downconverter) boven, Comtechs 13/23cm onder

Als antenne hadden we een 8dBi rondstraler in gebruik, die ontworpen was voor WiFi toepassingen. Dus ook prima geschikt als 13cm antenne! We hadden wel veel last van reflecties als de kinderen rondliepen met de videodoos en dat resulteerde in hinderlijke ruismomenten in beeld. En eigenlijk was het nog erger als de videodoos dichtbij de ontvangstantenne gebruikt werd.

Wifi antenne als 13cm rondstraler
Wifi antenne als 13cm rondstraler

Later in de dag hebben we vanwege deze reflecties de setup wat veranderd; het tweede deel van het spel werd gespeeld op een veld en ik had toevallig een gekregen paneelantenne (ook voor WiFi) in de kofferbak liggen. Met een richtantenne hoef je minder last te verwachten van reflecties. De ontvanger is ook vervangen voor een Comtech, omdat ik de indruk had, dat de resterende ruisdips op die ontvanger wat minder hinderlijk waren.

wifi-paneelantenne-als-richtantenne

Laptop met Easycap als monitor en recorder
Als monitor heb ik een laptop met Easycap gebruikt. De Easycap is perfect voor ATV toepassingen. Lees in dit artikel waarom: Easycap.

Als opnamesoftware had ik Open Broadcaster Software Studio gebruikt. Volledig open source en veel gebruikt. Met deze software kan je meerdere bronnen (zoals bijvoorbeeld ook een webcam en een logo) combineren.

Het geluid was ook belangrijk, dus had ik externe speakers gebruikt in plaats van de interne laptop speakers.

Laptop met OBS software en Easycap grabber en Z-10 Speakers
Laptop met OBS software en Easycap grabber en Z-10 Speakers

Portofoons
Yep, de Baofengetjes doen het ook tijdens de JOTA goed. Ik heb dit jaar voor dit soort activiteiten een set van 6 stuks BF888S-max portofoons gekocht. Dat zijn 16 kanaals programmeerbare UHF portofoons. Het uitgangsvermogen is in te stellen op High en Low en op High is dat 2 Watt. Daarnaast had ik ook nog twee stuks UV-5R’s (VHF en UHF).

20161103-2149-pe1rqm-nl-1500px

WiFi vosjes
Jawel, vossenjagen op WiFi vosjes! Ik ga daar nog meer over publiceren binnenkort. Ik had dit jaar een spel ontwikkeld voor De Jonge Onderzoekers Amersfoort en daarvan afgeleid een spel voor een teambuilding voor mijn werk. Daar had ik 20 WiFi vosjes voor gemaakt en als proefballonnetje had ik voor de JOTA 9 vosjes geprogrammeerd met een SSID gerelateerd aan het thema van deze editie. We zijn van plan om volgend jaar met deze vosjes een uitgebreid spel te gaan spelen. Voor nu was het slechts een toevoeging op een traditionele 80m vossenjacht. Spannend wat dat volgend jaar gaat worden!

20161128-2164-pe1rqm-nl-1500px

Transceiver
Voor het geval het “misschien” nodig zou zijn, had ik toch maar mijn Yaesu FT-897D meegenomen. Dat was maar goed ook, want de VHF post heeft er gretig gebruik van gemaakt. Voor de VHF post waren twee antennes in gebruik (schakelbaar), een vertical en een horizontaal gepolaiseerde Yagi.

ft-897d-pe1rqm-nl-1500px

RC auto
Dit is een Tamiya bouwpakket uit het jaar 2000 (ongeveer). Het was destijds een instapmodel. Pas in 2015 heb ik de auto rijklaar gemaakt, door er de ontbrekende onderdelen bij te kopen. Ook had ik er later nog lampjes in gezet en een videozendertje met camera. Lees hier meer over deze auto.

Het was eigenlijk helemaal niet de bedoeling om deze RC auto in te gaan zetten voor een spel. Toch had ik hem meegenomen, om gewoon wat mee te kunnen spelen, samen met de kids. En misschien konden er nog wel spel-ideeën uit ontstaan.

Dat gebeurde zeker. De auto was erg populair. Maar tijdens het rijden viel helaas de videozender uit. Vermoedelijk dankzij een los contact. Dat ga ik nog wel repareren en dan gaat de auto volgend jaar wel weer mee!

20160202-1087-pe1rqm-nl-1500px

20160131-1079-pe1rqm-nl-1500px

Plaats een reactie


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.