Antennemast van PE1RQM (2015) – de aanschaf en plaatsing

20151204-IMG_0635Sinds eind 2008 woon ik al op het huidige adres in Leusden. En al die tijd werd het plaatsen van een antennemast uitgesteld (mede door omstandigheden). Voor mijn Diamond V2000 vertical had ik wel een buisje neergezet tegen de dakgoot van 5 meter hoog en voor het ontvangen van PI6ATS op 1280MHz had ik een Quad antennetje van Chris PA3CRX op de vliering staan.

En toen was het ineens 2015… De tijd kan snel gaan. Maar ik had in de verstreken jaren al wel veel onderzoek gedaan naar wat voor mij de beste keuze zou kunnen zijn. En steeds kwam ik weer op of naast de zijgevel uit, al dan niet vrijstaand. Een andere optie was een buis door het dak.

Vrijstaand heeft als nadeel, dat je al heel snel een bouwvergunning moet aanvragen. Daar ben ik ook niet bang voor, maar kan wel een extra drempel betekenen. Onze gemeente wil bijvoorbeeld dat je voorafgaand aan de aanvraag een buurtonderzoek gaat doen. Hoe precies weet ik ook niet, maar als je mensen actief gaat vragen of ze het goed vinden dat ik een antennemast ga plaatsen, dan is de kans groot dat niet iedereen even enthousiast op zal reageren. Toen ook nog de toestanden begonnen tussen Edwin PA1EDL en onze gemeente over zijn mast, heb ik het idee van een vergunningsmast los gelaten.

Dakdoorvoer bedenken met PVC materiaal
Dakdoorvoer bedenken met PVC materiaal

Een buis door het dak heb ik ook lang overwogen. Sterker nog, ik had zelfs al materiaal in huis gehaald om een dakdoorvoer te maken. Nadeel van dit systeem is vooral, dat het werken aan de antennes lastig is. Je moet dan het dak op klimmen en daar ben ik al geen held in. En als je tot de maximaal toelaatbare hoogte van 5 meter boven het dak uit wil komen, kan de constructie maar beter van tuidraden worden voorzien. Dus was ik al van plan om de hoogte beperkt te houden zodat dat niet nodig is. Als ik maar PI6ATS kon zien. Maar ook de dakdoorvoer is het niet geworden.

Aan de gevel was de ook nog een optie. En dat begon toch wel heel sterk mijn interesse te krijgen. Jaren geleden had ik van Marc PA4MN al eens een berichtje gehad, dat ik misschien ook eens naar kokermasten zou moeten kijken. Hij noemde toen ook een leverancier. Die gegevens heb ik altijd bewaard. In het voorjaar van 2015 heb ik eindelijk contact opgenomen met AVS techniek en heb ik dit bedrijf ook bezocht.

AVS techniek is gevestigd in Grou en dat is toevallig ook mijn geboorteplaats. Allart heeft me heel gastvrij ontvangen en we hebben veel opties doorgesproken. Allart gaf me wel te kennen, dat de productie van masten momenteel wat op een laag pitje stond, omdat zijn andere bedrijf even de aandacht vroeg (mocht je verderop in dit verhaal enthousiast worden over de AVS masten, houd hier dan wel wat rekening rekening mee (2015)). Ter voorbereiding had ik veel tekeningen gemaakt van ons huis en hoe het kantelen zou gaan, hoe lang de coax kabels moesten worden, etc.

Het was inmiddels september 2015 toen ik een bericht ontving.

Er kwam namelijk een kans op mijn pad, omdat iemand anders een soortgelijke mast al een jaar in de achtertuin had liggen, maar toch liever een ander systeem wilde. Hij wilde namelijk een 3m schotel op zijn mast zetten en was bang dat de last op de gevel dan te groot zou worden. Hij heeft namelijk ook nog twee kozijnen in diezelfde gevel zitten. Al met al gaat hij nu voor een Versatower vrijstaand en kon ik zijn vorig jaar aangeschafte mast wel overnemen. We hadden namelijk het geluk dat dit (bijna) precies de mast was waar ik in april een offerte voor aangevraagd had bij AVS techniek. Maar Allart had het erg druk, dus het kon wel even duren. En nu kreeg ik ineens in oktober een mailtje en was er direct een mast beschikbaar. Het is een kokermast met gevelmontage, bestaande uit 2x 6m met het doel dat de antennes in ingeschoven toestand net boven de nok staan en uitgeschoven max. 5m boven de nok. Het bekende zonder-vergunningsverhaal. De mast is met de hand lierbaar voor het kantelen (zelfremmende lier) en elektrisch voor het uitschuiven.

Er was wel een verschil: ik wilde de mast in de eerste instantie naar links laten kantelen (gezien vanaf de gevel). In gekantelde toestand zou de mast dan met de top in de achtertuin komen te liggen. Echter deze mast die beschikbaar kwam, kantelde rechtsom. Ik heb dat nog even goed bekeken en dat was eigenlijk toch ook wel handig. De mast zou dan met de top in de korte voortuin komen te liggen. Daar is precies genoeg ruimte. Ik vond het in de eerste instantie wat vervelend dat bij onderhoud aan de antennes er misschien wel steeds mensen zouden komen kijken. Misschien wel gebaseerd op een angst dat mensen vooroordelen zouden kunnen hebben over masten. Maar eigenlijk zou je er ook wel de voordelen van kunnen inzien, namelijk dat je mensen juist ook op de hoogte kan brengen van je hobby en passie. Mogelijk ontstaat daardoor eerder begrip dan onbegrip. Maar later bedacht ik mij nog een voordeel. Mochten wij ooit besluiten om een uitbouw aan de woning te laten maken, dan zou de ruimte wel heel beperkt worden om aan antennes te werken. Dat nadeel heb ik in elk geval nu niet zo rechtsom gekanteld in de voortuin.

Deze mast heb ik dus aangeschaft. Op 24 oktober 2015 hebben Ruud PE1POA en ik de mast opgehaald uit Friesland.

Ruud naast de aanhanger op weg naar huis. We hadden een mooie aanhanger gehuurd bij www.trailertrading.nl
Ruud naast de aanhanger op weg naar huis. We hadden een mooie aanhanger gehuurd bij www.trailertrading.nl

Toen moesten we even een paar weken op goed weer wachten, wat zo tegen de herfst wel wat lastiger werd. Maar in het begin van november 2015 konden Ruud en ik tijd maken om een begin te maken met de beugels. En zo geschiedde!

Ruud PE1POA op een ladder met afstandshouder. Ik had een boormal gemaakt van karton, dus eerst moest er afgetekend worden.
Ruud PE1POA op een ladder met afstandshouder. Ik had een boormal gemaakt van karton, dus eerst moest er afgetekend worden.

 

Vervolgens moest er geboord worden. Ruud was hier goed in :)
Vervolgens moest er geboord worden. Ruud was hier goed in :) 21 gaten per beugel van 14mm, waar 12mm pluggen van Fisher in kwamen en vervolgens 10mm houtdraaibouten van ik geloof zo’n 70mm lengte.

Ton PE1BQE kwam ook nog even kijken en helpen.

We hadden het wel gehoopd, maar niet durven dromen; zelfs de mast kon nog in de beugels gehangen worden diezelfde middag. Het was al donker, maar met een bouwlamp kom je een heel eind. De antennes hingen er nog niet in, maar de mast stond in elk geval.

Tussen 13 en 16 november heb in mijn eentje een paar antennes gemonteerd met het idee dat ik dan tenminste over PI6ATS kon komen en de vertical ook van de oude plaats kon weghalen. Ik heb in de regen staan werken en heb nog wat uren verlof opgenomen om het voor mekaar te krijgen. Want de weersvoorspelling zou na 16 november niet goed wezen. En dat is achteraf gezien inderdaad ook wel gebleken de afgelopen weken.

16 november heb ik de mast omhoog gelierd en in één keer stond de rotor goed gekalibreerd (dat had ik uitgemeten), was PI6ATS op volle sterkte te ontvangen op 23cm en ging het zenden daar naartoe op 13cm ook in één keer goed. En antenne nummer 3, de vertical deed het ook gelijk goed. De rest van de club hier in de buurt had niet verwacht dat ik er al zo snel mee bezig zou gaan en al helemaal niet dat ik dat zonder mast ervaring in één keer op de juiste manier in zou hangen. Ze waren blij verrast te zien dat ik een PIP op PI6ATS opende met ruisvrij video. Ik ook natuurlijk :)

Status November 2015 en toekomstideeen:
En toch zitten er nog wel wat kleine foutjes in het antennesysteem, die er de volgende keer van kantelen uit gehaald moeten worden. Zo loopt de rotorkabel langs de verkeerde kant van de mast, dus dreigt de kabel vast te lopen op een klem op het moment dat je de mast omhoog liert. Ook is de rotorbuis te dun, al houdt hij de windlast prima. En de coaxlus rond de rotor kan wat minder ruim. Daar ben ik wat te voorzichtig mee geweest. Nu loopt de lus een heel klein beetje tegen de 13cm antenne te drukken als ik de rotor helemaal naar zuid draai. En de coaxkabels zijn nog niet goed afgemonteerd, dus ligt er nog een te grote lengte binnen in huis en kan de mast niet volledig uitlieren. Ik moet een Tie-wrap los maken aan de bovenzijde en dan moet het weer ook even weer wat minder winderig zijn.

Ondanks de nog iets te dunne top buis en de wat korte 23cm Yagi, werkt het toch al best goed

Daarna kan het systeem verbeterd worden. De elektrische lier voor het uitschuiven moet nog veranderd worden, zodanig dat ik dit binnen kan bedienen. Ik wil voor de controle dan ook een cameraatje monteren. Verder wil ik in de toekomst ook nog wat betere antennes monteren. Zo heb ik nog steeds een 1,5m gaasschotel in de achtertuin liggen, waar alleen de feeder nog van gemodificeerd moet worden. Daarna wordt het een driebands ATV antenne (23, 13 en 6cm). Dan kunnen de huidige antennes er weer uit en komt er plaats vrij voor een 70cm Yagi en een kleine horizontale 2m antenne. Ook heb ik het idee om ooit nog een elevatierotor aan te schaffen. Bijvoorbeeld een alles in één systeem van Spid met hoge resolutie. Dat zou de huidige HAM-IV rotor weer vervangen. Maar dat is allemaal lange termijn planning! Eerst maar eens zien of er nog klachten gaan komen vanuit de gemeente of de buurt. Tot nu toe heb ik nog niets gehoord, althans, geen klachten. De buren waren op de hoogte gesteld van de plannen en daar mochten we dan ook de ladder in de tuin plaatsen om beter de ladder tegen de gevel te kunnen plaatsen. En gisteren was ik even bezig met een afdichting voor de elektrische lier en stond ineens de overbuurman geïnteresseerd te kijken. Hij woont daar nog maar net. Hij had veel vragen en gaf me ook aan het een mooi geavanceerd systeem te vinden. Ik heb hem uitgenodigd om maar eens te komen kijken.

Fotoalbum opbouw antennemast:

7 gedachten over “Antennemast van PE1RQM (2015) – de aanschaf en plaatsing”

    • Dank je! Ik neem de regels wat ruim. De topbuis en antennes maken het wat te hoog. Indien er klachten komen, kan ik de masthoogte beperken tot de toegestane 5m boven dakrand. De mast staat bijna nooit volledig uitgeschoven, dus het zal wel loslopen. Het gaat al jaren goed.

      Beantwoorden

Plaats een reactie


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.