Slimme meter uitlezen (P1) met Domotica systeem

Steeds meer huizen hebben een slimme meter. Ons huis ook al een tijdje. De laatste tijd ben ik met Domoticz aan het experimenteren. Dit is een open-source Domotica systeem. Naast apparaten slim schakelen, kan je er ook sensoren mee uitlezen. Denk hierbij aan temperatuur, luchtvochtigheid, lichtsterkte (LUX), luchtdruk, PIR, etc.

Veel moderne slimme meters hebben een P1 poort, waarmee realtime het opgenomen vermogen, de netspanning en het verbruik kan worden gemeten. Ook de van de gekoppelde gasmeter kan het verbruik worden uitgelezen. Dat gaat met een vertraging van enkele minuten (vanwege de draadloze koppeling tussen deze twee meters).

Voorbeeld 24 uurs weergave opgenomen vermogen
Domoticz een selectie aan tegels van de P1 gateway

Deze P1 poort kan worden uitgelezen met een RJ11 stekker, welke gekoppeld is aan een elektronische schakeling. Deze schakeling inverteert het datasignaaltje en versterkt het tot de spanning die je microcontroller of computer nodig heeft op zijn seriële poort. Sommige schakelingen zetten het nog met een UART om naar een RS232 protocol. Een veelgebruikte schakeling is een USB dongle (zoals deze bijvoorbeeld). Deze dongle kan direct gekoppeld worden aan een Raspberry Pi of een computer. Met de ingebouwde FTDI chip wordt een compoort gesimuleerd. Gebruik je echter een microcontroller zoals de Arduino of ESP8266, dan is de RS232 omzetting niet nodig. In dat geval hoef je alleen te inverteren en te levelen naar 3.3V of 5V (wat je controller maar nodig heeft).

Mijn Domoticz installatie draait op een normale PC met Ubuntu server besturingssysteem. Daar had ik prima de dongle voor kunnen gebruiken, maar ik had een ander plan. Ik wilde namelijk nog een paar extra sensoren plaatsen in de meterkast, zoals een deurbelsensor, een deursensor (of de voordeur open staat) en wie weet wat nog meer. En ook een schakelaar voor de buitenlamp lijkt me wel handig. Een waterverbruik sensor was ook leuk geweest, maar ik twijfel of mijn watermeter geschikt is om uit te lezen.

Ik werk ook graag met de ESP Easy firmware, wat een ESP8266 controller op een NodeMCU/Wemos PCB in een handomdraai omzet naar een Wifi gestuurde multisensor schakelplatform met webserver. Of dat de juiste benamingen zijn, mag je zelf uitmaken, maar het is in elk geval indrukwekkend wat het ontwikkelteam haalt uit deze kleine snelle controllers. Een van de functionaliteiten is de mogelijkheid om het P1 signaal uit de slimme meter via Wifi en een soort Telnet sessie te sturen naar je domotica controller. Dit wordt dan een P1 Wifi gateway genoemd.

Het enige wat je dan nodig hebt, is een kleine schakeling voor het inverteren en levelen, een RJ11 stekker met draad en een NodeMCU/Wemos met ESP8266. Deze NodeMCU/Wemos kan met de ESP Easy firmware nog 11 andere dingen tegelijkertijd uitlezen of schakelen, dus ook mijn andere sensoren kunnen op deze PCB worden aangesloten.

Voor het inverteren levelen heb ik een handig en simpel schakelingetje gevonden op deze site: link.
Zo heb ik het aangesloten op een Wemos D1:

Eerst op een breadboard
Op een gaatjesboard ziet dat er zo uit
Soldeerzijde

Om te testen of het werkte, heb ik op een laptop eerst een Putty Telnet sessie gestart, welke verbonden werd met mijn in ESP Easy geconfigureerde IP adres van de Wemos op het netwerk en poort 8088. Eerst zag ik niks, terwijl mijn verbinding wel werd geaccepteerd. Toen bleken de seriële instellingen van mijn P1 signaal wat anders te zijn voor mijn specifieke model slimme meter (Iskra AM550). Zo moet het zijn voor deze meter:

2019 firmware

Putty in Telnet modus

En toen zag ik ineens de datablokken binnenkomen! Zelfs met een webbrowser naar dit IP adres en poortnummer laten verwijzen werkt, al update de informatie dan niet meer na het eerste blok.

Putty in Telnet modus

Daarna heb ik in Domoticz hardware aangemaakt:

P1 Wifi gateway in Domoticz versie 4.11077 aug. 2019

Onder Devices kwamen ineens ook alle losse gegevens die mijn Iskra meter afzonderlijk stuurt: Netspanning, opgenomen vermogen, verbruikte vermogen (dal/nacht afzonderlijk), terug geleverde vermogen, gasverbruik. Een driefasenmeter zou het vermogen en spanning per fase aanduiden. Ik heb echter een normale enkelfase meter. In Domoticz kun je zelf kiezen welke gegevens je wil activeren en tonen in je systeem (groene pijltje bij devices).

Devices. De blauwe pijltjes geven aan dat deze geactiveerd is.

De geactiveerde devices zijn terug te vinden in de tab Utility. Daar kun je ze als favoriet markeren om ze op het Dashboard te plaatsen.

Tegel 4 t/m 7 zijn de geactiveerde P1 devices.

13 gedachten over “Slimme meter uitlezen (P1) met Domotica systeem”

 1. Welke capacitor heb je gebruikt? ik ben niet bekend met de waardes van capacitor en ik kom er niet uit door te googlen op 1nf. kan je een modelnummer aangeven?

  Beantwoorden
  • Ik neem aan dat je de condensator rechts van de 1k weerstand bedoelt. Dit is een 10nF condensator (vandaar de afgekorte term “10n” in het schema). Het type maakt niet zoveel uit, maar keramisch is prima.

   Beantwoorden
   • Hey. ik heb de onderdelen besteld en op een breadbord aan elkaar gesloten.
    Ik heb een nodemcu gebruikt ipv een wemos. en de data lijn op de RX pin aangesloten.
    als ik met putty een telnet doe op 8088 zie ik in de log van espeasy ‘ P1 : Client connected!’ dus die verbinding gaat wel open. alleen krijg ik geen data binnen.
    ik heb ook een AM550 meter. dus de seriele settings zouden goed moeten zijn.
    Moet je nog iets op de meter aanzetten? welke kant op hou je de Rj-11 connector wanneer je de pinnen 1-6 nummert?

    Beantwoorden
    • Hoi Stephan,
     Kun je eens met een oscilloscoop meten of je datapulsjes ziet op de RX pin? Indien je geen oscilloscoop hebt, is het wat lastiger te controleren of je schakeling correct werkt. Misschien dat je iemand dan kent met een oscilloscoop, of kun je één lenen?
     Op de meter hoef je niks aan te zetten.
     Pin nummers: Als je naar je meter P1 uitgang kijkt (dus met de achterkant van de RJ11 stekker naar je toe en het klemmetje omhoog), dan zit pin 1 aan de rechter zijde.

     Beantwoorden
 2. Ook ik ben een verwoed esp en domoticz knutselaar en heb de schakeling nagebouwd. Helaas nog geen data ontvangst. Hoe stel/kies je de poort voor/van de esp/domoticz in? Mag je hier gewoon een willekeurig vrij poort nummer nemen? Espeasy vraagt om een user en wachtwoord inlog. Wordt deze indien vanuit domoticz overgeslagen of moet je die nog ergens ingeven?

  Beantwoorden
  • In tegenstelling tot andere devices, pusht ESP easy met de P1 gateway niet zelfstandig naar Domoticz. Dus hoeft hij ook niet de controller te gebruiken en is er geen login nodig.

   In plaats daarvan is ESP Easy op een poort gewoon tekst aan het uitspuwen (ik heb in mijn artikel poort 8088 ingesteld zoals je hierboven kan zien). Eerst kun je het beste even testen met Putty in een Telnet sessie. Voer in Putty het ESP easy IP adres en poort in en kies mode Telnet. Zonder in te hoeven loggen moet je nu de tekstblokken zien rollen. Zo niet, dan komt er geen leesbare seriële data binnen in de ESP. Dat had ik eerst ook en het kan ook zijn dat je seriële instellingen nog niet overeen komen met je smart meter.

   Mocht je in Putty wel output zien, dan kun je vervolgens in Domoticz de P1 Smart Meter with LAN interface toevoegen onder Setup/Hardware. Ook daar is alleen maar het IP adres en poortnummer van ESP Easy belangrijk (bij mij dus in de bovenstaande foto 192.168.0.127 en poort 8088).

   Beantwoorden
 3. Nog een tip van mij terug voor het uitlezen van je watermeter. Een inductief opnemertje boven het draaischijfje werkt bij mij prima. Optisch omwentelingen tellen is te storingsgevoelig heb ik ondervonden. Wel een 8mm opnemertje nemen, een 4mm werkte bij mij niet.
  Via ESP8266 pulsjes tellen en in liters omzetten. Werkt prima.
  Om opnemertje netjes op de meter te krijgen: rond levensmiddelen bakje als “hoedje” op de meter met een gat voor de opnemer.
  Klepje van de watermeter kan er voorzichtig af zonder kapot te maken.
  Suc6. Thomas.

  Beantwoorden
 4. Ben nu erg benieuwd wat voor “exotische” watermeter je wel niet hebt ;-)
  Wettelijk moet er volgens mij altijd een verbruiks signalering/aanwijzing opzitten.
  Mijn Smart kwh meter bijvoorbeeld heeft een “flits led” met 1000 flitsen per kwh.
  Máár wellicht kun je de info van deze link gebruiken om je watermeter “gewoon” OCR uit te lezen. (erg knap overigens vind ik). Grtz. Thomas.
  https://blog.jokielowie.com/en/2020/01/raspberry-pi-zero-aktualizujemy-otwieranie-bramy-o-nowy-sprzet-oraz-rozponawanie-wskazan-licznika-ocr/?cn-reloaded=1

  Beantwoorden
  • Ja, het is inderdaad een bijzonder kale watermeter met alleen een telwerk, zonder radertjes, laat staan iets elektronisch. De meter is van 1986. Het maakt dus geen onderdeel uit van mijn smartmeters voor gas/elektra.

   Ik ga me eens verdiepen in dat OCR project, maar eerst ga ik eens kijken of ik op de bovenkap iets van pulsjes kan meten met de inductieve opnemer. Bedankt voor de tips :)

   Beantwoorden
 5. Een watermeter uit 1986 is bijna 35 jaar oud!
  Die is denk ik beslist niet meer “calibreer waardig”.
  Als je het waterleiding bedrijf mailt krijg je volgens mij zo een nieuwe.
  (die w.s.s ook veel gemakkelijker te voorzien is van een opnemertje).
  Suc6 ;-)

  Beantwoorden

Plaats een reactie