Slimme meter uitlezen (P1) met Domotica systeem

Steeds meer huizen hebben een slimme meter. Ons huis ook al een tijdje. De laatste tijd ben ik met Domoticz aan het experimenteren. Dit is een open-source Domotica systeem. Naast apparaten slim schakelen, kan je er ook sensoren mee uitlezen. Denk hierbij aan temperatuur, luchtvochtigheid, lichtsterkte (LUX), luchtdruk, PIR, etc.

Veel moderne slimme meters hebben een P1 poort, waarmee realtime het opgenomen vermogen, de netspanning en het verbruik kan worden gemeten. Ook de van de gekoppelde gasmeter kan het verbruik worden uitgelezen. Dat gaat met een vertraging van enkele minuten (vanwege de draadloze koppeling tussen deze twee meters).

Voorbeeld 24 uurs weergave opgenomen vermogen
Domoticz een selectie aan tegels van de P1 gateway

Deze P1 poort kan worden uitgelezen met een RJ11 stekker, welke gekoppeld is aan een elektronische schakeling. Deze schakeling inverteert het datasignaaltje en versterkt het tot de spanning die je microcontroller of computer nodig heeft op zijn seriële poort. Sommige schakelingen zetten het nog met een UART om naar een RS232 protocol. Een veelgebruikte schakeling is een USB dongle (zoals deze bijvoorbeeld). Deze dongle kan direct gekoppeld worden aan een Raspberry Pi of een computer. Met de ingebouwde FTDI chip wordt een compoort gesimuleerd. Gebruik je echter een microcontroller zoals de Arduino of ESP8266, dan is de RS232 omzetting niet nodig. In dat geval hoef je alleen te inverteren en te levelen naar 3.3V of 5V (wat je controller maar nodig heeft).

Mijn Domoticz installatie draait op een normale PC met Ubuntu server besturingssysteem. Daar had ik prima de dongle voor kunnen gebruiken, maar ik had een ander plan. Ik wilde namelijk nog een paar extra sensoren plaatsen in de meterkast, zoals een deurbelsensor, een deursensor (of de voordeur open staat) en wie weet wat nog meer. En ook een schakelaar voor de buitenlamp lijkt me wel handig. Een waterverbruik sensor was ook leuk geweest, maar ik twijfel of mijn watermeter geschikt is om uit te lezen.

Ik werk ook graag met de ESP Easy firmware, wat een ESP8266 controller op een NodeMCU/Wemos PCB in een handomdraai omzet naar een Wifi gestuurde multisensor schakelplatform met webserver. Of dat de juiste benamingen zijn, mag je zelf uitmaken, maar het is in elk geval indrukwekkend wat het ontwikkelteam haalt uit deze kleine snelle controllers. Een van de functionaliteiten is de mogelijkheid om het P1 signaal uit de slimme meter via Wifi en een soort Telnet sessie te sturen naar je domotica controller. Dit wordt dan een P1 Wifi gateway genoemd.

Het enige wat je dan nodig hebt, is een kleine schakeling voor het inverteren en levelen, een RJ11 stekker met draad en een NodeMCU/Wemos met ESP8266. Deze NodeMCU/Wemos kan met de ESP Easy firmware nog 11 andere dingen tegelijkertijd uitlezen of schakelen, dus ook mijn andere sensoren kunnen op deze PCB worden aangesloten.

Voor het inverteren levelen heb ik een handig en simpel schakelingetje gevonden op deze site: link.
Zo heb ik het aangesloten op een Wemos D1:

Eerst op een breadboard
Op een gaatjesboard ziet dat er zo uit
Soldeerzijde

Om te testen of het werkte, heb ik op een laptop eerst een Putty Telnet sessie gestart, welke verbonden werd met mijn in ESP Easy geconfigureerde IP adres van de Wemos op het netwerk en poort 8088. Eerst zag ik niks, terwijl mijn verbinding wel werd geaccepteerd. Toen bleken de seriële instellingen van mijn P1 signaal wat anders te zijn voor mijn specifieke model slimme meter (Iskra AM550). Zo moet het zijn voor deze meter:

2019 firmware

En toen zag ik ineens de datablokken binnenkomen! Zelfs met een webbrowser naar dit IP adres en poortnummer laten verwijzen werkt, al update de informatie dan niet meer na het eerste blok.

Putty in Telnet modus

Daarna heb ik in Domoticz hardware aangemaakt:

P1 Wifi gateway in Domoticz versie 4.11077 aug. 2019

Onder Devices kwamen ineens ook alle losse gegevens die mijn Iskra meter afzonderlijk stuurt: Netspanning, opgenomen vermogen, verbruikte vermogen (dal/nacht afzonderlijk), terug geleverde vermogen, gasverbruik. Een driefasenmeter zou het vermogen en spanning per fase aanduiden. Ik heb echter een normale enkelfase meter. In Domoticz kun je zelf kiezen welke gegevens je wil activeren en tonen in je systeem (groene pijltje bij devices).

Devices. De blauwe pijltjes geven aan dat deze geactiveerd is.

De geactiveerde devices zijn terug te vinden in de tab Utility. Daar kun je ze als favoriet markeren om ze op het Dashboard te plaatsen.

Tegel 4 t/m 7 zijn de geactiveerde P1 devices.

Plaats een reactie