LiPo accu in een portable oscilloscoop uit China

Op de bekende Chinese webshops zijn hele goedkope en compacte draagbare oscilloscoopjes te koop. Ze hebben een klein LCD scherm en een beperkt frequentiebereik. Toch zijn ze ideaal om eenvoudige laagfrequent metingen te doen, zoals bijvoorbeeld van een motorsturing, de output van een seriele poort, een schakeling voor een Arduino, etc.

Ik heb in 2017 een model gekocht van merk JYE Tech. Het typenummer is DSO Shell DSO-150. De afmetingen zijn ca. 75x102x21mm. Mogelijk is dit model inmiddels vervangen voor een nieuwer model zodra je dit artikel leest.

Normaal gesproken sluit je een voeding aan om het apparaatje te kunnen gebruiken. Maar juist zo’n compact scoopje is ideaal om mee te kunnen nemen naar plekken waar geen stroomvoorziening voor handen is. Een accuoplossing is dan nodig. David PE1MUD heeft mij getipt om een LiPo cel te kopen, in combinatie met een USB boost converter met Single Cell chargemanager IC. De accu is hiermee ook beveiligd tegen onder- en overladen. David had componenten gevonden die precies in de behuizing ingebouwd konden worden. Ik heb die van mij ook omgebouwd (in 2017).

De onderdelen nog los.
LiPo Cel 3.7V, 1800mAh
Linksonder de boost converter/charge manager, rechtsboven de LiPo cel.

De boost converter/chargemanager heeft een Micro USB ingang van 5V. De uitgangsspanning van de boost converter is 9V, wat goed overeenkomt met de opgegeven werkspanning van de oscilloscoop.

Om het passend te krijgen, moest ik wel een klein beetje van de converter PCB afvijlen. En er moesten pinnen op de PCB van de scoop ingekort worden. Onderin dit artikel zal ik een fotoalbum plaatsen van de binnenzijde van deze DSO-150, waar dan ook deze ombouw in te zien is.

David had ook een nieuw kunststof paneeltje ontworpen, waar dan nu een micro USB aansluiting in zat, in plaats van de voedingsstekker. Dit paneeltje hebben we zelf op de 3D printer geprint.

Foto David PE1MUD

De boostconverter blijft wel aanstaan op het moment dat de oscilloscoop uitgeschakeld is. Er blijft dus een kleine standby stroom lopen. Toch duurt het een paar maanden (drie gok ik), voordat de accu op deze manier helemaal zou worden ontladen. Zodra de oscilloscoop ingeschakeld wordt, dan is de accu natuurlijk veel sneller leeg. Ik denk na enkele uren. Het opladen gaat echter redelijk snel en tijdens het opladen is de oscilloscoop ook gewoon bruikbaar. Dus met een stopcontact of powerbank in de buurt, hoef je niet te wachten.

3 gedachten over “LiPo accu in een portable oscilloscoop uit China”

  1. Leuk dat je er een verslagje van hebt gemaakt !!!!

    Ik heb overigens de print/schakelaar ook wat aangepast, waardoor ik de accu wel volledig kan afschakelen en deze niet leeg loopt. Toch wel handiger.

    Ik heb een mooie (echte) oscilloscoop, maar toch gebruik ik dit portable dingetje vaker! Zo handig issie! Zeker op accu :)

    Beantwoorden

Plaats een reactie


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.