Reparaties PI6ATS ATV repeater

_Hoofdtestbeeld PI6ATSSinds eind 2013 is de hardware van de PI6ATS ATV repeater (Soest) geüpgraded door een team bestaande uit PA3CWS, PA3CRX, PE1FOT, PE1BQE, PE1POA, PE1RQM en nog wat testers uit de omgeving. Al na een week (ik denk ergens in januari 2014) ontstonden de eerste storingen: twee Chinese voedingen hadden de geest gegeven. Die hebben Chris PA3CRX en ik toen voor tijdelijke exemplaren vervangen, zodat Frans intussen rustig kon kijken of garantie mogelijk was, of reparatie voor de 24V voeding en vervanging door ons voor de 12V voeding. Tijdelijke oplossing: We hadden een 24V exemplaar van Ton geleend voor in de eindtrap en de 12V voeding van de ontvangers was nu even van mij geleend.

PI6ATS repeater jan. 2014Daarna gingen er nog meer dingen mis. Hier een overzicht van alle storingen enkele weken na aanvang.

Tussen januari 2014 en april 2014

– Storing in beeld als de repeater nog niet opgewarmd is in de vorm van streepjes. We vermoeden een 3MHz component. Oorzaak onbekend.
– Voeding 24V TX defect.
– Voeding 12V RX defect.
– Audio mod: ingangsimpedantie van BB te laag (600Ohm), waardoor de uitgangs C in de audiomixer te klein bemeten is. Resultaat: hoogdoorlaatfilter effect, dus weinig lage tonen.
– Mediaplayer defect geraakt, geen testbeeld en demofilmpjes meer. Ook een Chinees ding trouwens, dus die maken hun naam wel weer waar.
– 2m audio wordt regelmatig uitgeschakeld door de controller. We weten nog niet precies hoe dat komt.
– 2m antenne herzien, al dan niet compleet anders. In elk geval kabelaansluiting controleren (kan ook later, controle kan wel eerste sessie), want de ontvangst is onder de maat en er is veel lokale storing…
– Mogelijk staan de ontvangers iets naast de frequentie.


Op 18 april 2014 ben ik weer naar PI6ATS gegaan, nu een keer alleen. Ik kon nog niet alles aanpakken, maar belangrijk was in ieder geval het testbeeld. Dit heb ik deze sessie toch nog kunnen doen:

– Voeding in de eindtrap vervangen. De oude en de nieuwe gemeten en die geven precies dezelfde output (24V). Ook de ruis viel mee. Een beetje 100kHz zaagtand, maar dat zit niet veel hoger dan 20mV tt. Netjes genoeg. Een 3MHz component heb ik niet gevonden in de 24V voeding. Volgens mij zit het streepjes probleem er nu ook nog steeds in (tot hij warm is). De nieuwe voeding zit weer in de beugeltjes en werd niet echt warm.
– Mediaplayer vervangen voor die van mij; dat werkte direct weer (voor zolang het duurt). Die van mij heeft in ieder geval koelplaten gemonteerd gekregen, ook op de spanningsregelaar (had ik eerder al gedaan).
– Audio mod; ingangsweerstandje van 600 Ohm naar massa in baseband vervangen voor 15k. Uitgangsniveau uit de mixer is verlaagd, want het geheel werd ook iets luider. Maar er zit nu meer laag in het geluid en volgens mij klinkt het veel beter nu (op goede speakers).
– RX frequenties heb ik 1,5MHz omlaag gezet, zodat men kan kijken of het beter op frequentie staat zo. 2330 stond op 2330.650 (foutje denk ik) en die staat nu op 2328.500. Even kijken of dit beter is zo.
– Antennekabel 2m wat hoger afgebonden op de hoop dat de kabel dan minder storing op pakt. Antenne sluit kabel niet goed af denk ik. Die antenne moeten we maar eens omlaag halen en inspecteren. Inclusief de kabel. Ik heb nog geen SWR gemeten. De KF161 kan denk ik niet genoeg stroom krijgen uit het voedinkje om te zenden. Volgende keer maar even checken.
– Verder gezocht naar streepjes probleem; tijd was op en daar heb ik niet zoveel meer mee kunnen doen. Uitgesloten is de 12V voeding van de RX unit (die overigens ook nog een keer vervangen moet worden). Die heb ik uitgeschakeld en de streepjes bleven zichtbaar in het blauwe deel. Ik dacht wat te merken toen ik aan de 12V kabel zat van de 6cm RX, maar dat maakte achteraf gezien ook geen verschil toen ik die eruit trok, of ferriet had aangebracht. Volgende keer de voeding op of in de baseband even meten en de uitgang van de PIP unit controleren zonder tussenkomst van de zender.

Dat was het voor deze keer. Openstaande issues voor ons team:

– Storing in beeld (streepjes) bij koude repeater.
– 12V voeding moet vervangen worden.
– Ander merk mediaplayer aanschaffen.
– 2m antenne herzien of repareren.
– 2m DTMF probleem zien te vinden in controller, of dmv filtering in 2m audio.


 

In april 2015 hebben Chris en Ton wederom de 24V voeding moeten vervangen. Dit Chinese model was weer stuk.

Plaats een reactie


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.