Reparatie van een CCTV camera (voeding)

20150116-IMG_8271-1500pxVan Dennis PD2DGS heb ik tijdens de JOTA van 2014 een mooie CCTV- (bewakings-) camera gekregen met het typenummer AP808. En dit is een ideaal type analoge camera met een ingebouwd objectief met 26x optische zoom en auto focus. Bovendien heeft deze camera een compleet menu, waar je allerlei functies in kunt stellen. Nog een bijzonderheid is de automatische omschakeling van dag- naar nachtmodus, waarbij er fysiek een infrarood blocking filter wordt weggeklapt. Het beeld wordt dan zwart-wit weergegeven, voor een betere weergave in het donker en om de mogelijkheid te bieden om (nabij-)infrarood lampen op te hangen die in de nachtmodus gebruikt worden.

Ik wilde deze camera gaan gebruiken voor mijn ATV (amateur televisie) station. Alleen gaf Dennis al aan, dat er een C-tje aan de voedingsingang vervangen moest worden.

De voeding in de camera
De voeding in de camera

Wat Dennis zei, klopt precies. Ik heb de camera geopend en heb twee elco’s (elektrolytische condensator) gemeten met mijn ESR meter. ESR is de “Equivalent Series Resistance“, een interne (serie)weerstand die zo laag mogelijk moet zijn. Als elco’s slechter worden, dan gaat de ESR als eerste omhoog. Alleen de capaciteit meten heeft niet zoveel zin, want de ESR (de interne weestand) verhoogd meestal als eerste.

Twee elco’s waren slecht. Meer elco’s zitten er ook niet in de camera. Blijkbaar is het gebruikte merk elco niet erg betrouwbaar. Voorbeeld: ik heb de 470µF elco van de print verwijderd, print schoongemaakt en elco gemeten:

Dit had een elco moeten zijn van 470µF. Een ESR van 61 Ohm is megahoog en de capaciteit is ook niet meer veel.
Dit had een elco moeten zijn van 470µF. Een ESR van 61 Ohm is megahoog en de capaciteit is ook niet meer veel.

 

En zo ziet een goede elco er uit:

Dit werd de nieuwe elco. Veel beter! Een keurige ESR van 0,1 Ohm.
Dit werd de nieuwe elco. Veel beter! Een keurige ESR van 0,1 Ohm.

 

Ook heb ik nog een 220µF elco vervangen. Deze had een capaciteit van 196µF en een ESR van 2,6Ω.

Daarna deed de camera het weer keurig! Dennis bedankt :)

Nog even een foto van de binnenzijde:

20161016-img_2117
Veel Sony chips. De CCD is ook van Sony.

 

Update oktober 2016:

Ik heb er nog twee gekregen en ik had nog een AP-808 KC2 model liggen, wat gezien kan worden als een recentere revisie. Deze KC2 revisie heeft trouwens niet meer een mechanisch IR blocking filter, maar een elektronisch gestuurd filter. Ik twijfel trouwens nog, of ik het beeld van de KC2 wel mooier vindt dan de oorspronkelijke revisie. Het is in ieder geval anders. De firmware is wel gelijk.

Voedings PCB van de AP808 met nieuwe elco's.
Voedings PCB van de AP808 met nieuwe elco’s. De 220µF heb ik liggend gemonteerd ivm de grootte.

 

Voedings PCB van de KC2 is ook anders. Hier zijn ook al nieuwe elkco's gemonteerd.
Voedings PCB van de KC2 is wat verschillend. Hier zijn ook al nieuwe elkco’s gemonteerd.

 

Plaats een reactie


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.