Baofeng UV-5R tafellader temperatuurprobleem

20150123-IMG_8323-PE1RQM-640pxSinds juni 2013 heb ik een Baofeng UV-5R. Ik had wat problemen met de contacten van de tafellader, dus wilde ik de contacten aan de binnenkant eens goed gaan bekijken. Ik heb wat soldeerpunten verbeterd, maar daar gaat dit artikel niet over. Het gaat om het overmatig heet worden van het laadmanagement IC.

Dit viel me dus op. Kijk maar eens naar deze bodemplaat:

20141023-IMG_7638-PE1RQM-640pxHier is de andere kant:

20141023-IMG_7639-PE1RQM-640px

Hmmm. Dat chipje wat de uitgangsspanning en stroombegrenzing regelt voor Lithium Ion accu’s, wordt blijkbaar erg heet. Die warmte kan hij niet goed kwijt en dat doet de bodemplaat letterlijk smelten op die plek.

Dus dan maar eens de temperatuur meten van de chip zonder bodemplaat er tegenaan:

20141023-IMG_7641-PE1RQM-640px

79ºC ! Moet je je eens voorstellen hoe heet dit wordt als je er een isolerende bodemplaat van zacht ABS op legt. Zolang het maar niet heel veel heter wordt dan die 79ºC, dan ben ik niet bang dat het chipje snel kapot zal gaan.

Ik ben benieuwd of  jullie dit ook hebben aan de binnenkant van je lader. Je reactie onder dit artikel wordt erg op prijs gesteld!

Ik heb een simpele modificatie gemaakt in de bodemplaat:

Ik heb een 20mm ring gepakt, die helaas wel een gat in het midden had. Maar die had ik nog liggen. Je kunt eventueel ook een muntje pakken uit je portemonee.

Vervolgens heb ik een 20mm gat geboord op de plaats van het gesmolten plastic. Daar heb ik een mooie plaatboor voor gebruikt.

20150123-IMG_8310-PE1RQM-640px

Vervolgens heb ik op de onderkant een tijdelijke sticker geplakt waar de ring even op kan liggen en vastplakken. De ring zal op die manier helemaal egaal zijn met de onderkant. Het was niet mijn bedoeling om de chip te raken met de metalen ring, al zou dat de koeling wel ten goede komen. Maar de stralingswarmte wordt wel geabsorbeerd door de ring en dat moet voldoende zijn. Mijn ring heeft een gat op de plek van de chip en dat zou toch al niet werken. Als je wel kiest om de ring de chip te laten raken, maak dan een isolatie om de chip, zodat de randcomponenten en de pennen geen sluiting maken. En een klein beetje warmtegeleidende pasta kan ook geen kwaad.

Vervolgens heb ik aan de binnenkant de ring bedekt met Bison kit transparant. Door een klein beetje over te steken over het plastic, krijg je een goede hechting. Ik heb het in mijn geval dekkend gemaakt in verband met de elektrische isolatie. Maar als je thermisch wil verbinden, doe je alleen de rand.

De aceton in Bison kit lost het plastic een klein beetje op, waardoor je een hele goede hechting krijgt.

20150123-IMG_8320-PE1RQM-640px

Toen het na een uur al redelijk droog was, heb ik de sticker verwijderd.

20150123-IMG_8319-PE1RQM-640px

Toen moest er natuurlijk ook een nieuwe sticker op:

20150124-IMG_8325-PE1RQM-640px

 

Download dit naamplaatje onder dit artikel.

Ik ben benieuwd naar jullie verhalen met betrekking tot dit heethoofdje. Ik ben benieuwd of dit een exemplarisch probleem is of niet.

Mogelijk ook interessant:

 

Nameplate of the CH-5 charger from Baofeng
Nameplate of the CH-5 charger from Baofeng
Nameplate Baofeng CH-5 charger.zip
Version: Photoshop and JPG file
190.0 KiB
66 Downloads
Details...

6 gedachten over “Baofeng UV-5R tafellader temperatuurprobleem”

 1. Beste,

  Ik heb ook een UV-5R, maar in mijn lader zit een heel ander printje, misschien hebben ze een aanpassing hierin gemaakt.

  Deze heeft (nog) geen problemen met de hitte.

  Beantwoorden
 2. Ik heb een ander probleem… Na 1 x laden wil ik de porto nu bijladen. De tafellader blijkt echter dood. Er gaat zo’n 10 volt in maar hij geeft maar 2 volt af. Niet echt best na 1 x gebruiken.

  Beantwoorden
  • Soms maken de accuklemmen geen goed contact met de printplaat, als blijkt dat de interne schroefjes niet goed klemmen. Misschien merk je verschil als je die contacten wat hebt heen en weer bewogen. Zo niet, zal denk ik het laadmanagementchipje stuk wezen. Ik zou dan zeker even contact opnemen met de verkoper. Ze zijn meestal heel redelijk in het afhandelen van defecten. Als je geen garantie hebt, dan even open maken en vooral mechanisch controleren. Ik bedoel dan naast de schroefverbindingen ook de soldeerverbindingen. Dat is wat met haast in elkaar gezet.

   Beantwoorden
 3. Dag Tjalling,

  Van mijn net ontvangen lader wordt de onderkant na volledig opladen wel enigszins warm, maar niet zodanig dat hij zou kunnen smelten. Ik heb de lader nog niet opengemaakt. Mogelijk is er al een verbetering doorgevoerd.

  Beantwoorden

Plaats een reactie


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.