Logitech Z533 (2015) multimedia speaker system review

20150730-IMG_9853-PE1RQM-640px-2Beschrijving
Het Logitech Z533 “multimedia speaker system” is een actief luidsprekersysteem primair bedoeld voor het gebruik met de PC. Maar zoals de naam ook al doet vermoeden, is het ook prima bruikbaar als luidsprekersysteem voor aan andere apparatuur, zoals bijvoorbeeld een TV. Of bijvoorbeeld op een studentenkamer, of slaapkamer, als je een Bluetooth adapter aansluit. Samen met een smartphone of tablet vormt dat dan een prima muzieksysteem!

Het is een actief 2.1 luidsprekersysteem. Het zijn dus twee satellietluidsprekers met een subwoofer. De versterkers (klasse D waarschijnlijk) en voeding zitten in de subwoofer:

 • een stereoversterker (2 x 15 Watt RMS @10% THD)) voor de satellietluidsprekers
 • en een mono versterker (30 Watt RMS @10% THD) voor de subwoofer.

De satellietluidsprekers hebben beide een enkele driver met een diameter van 66mm doorsnee. Deze verzorgen alleen het midden en hoge tonen bereik.

20150730-IMG_9853-PE1RQM-640px

 

De subwoofer heeft een driver van 133mm diameter doorsnee en verzorgt het lage tonen bereik tot ca. 55Hz minimaal.

20150730-IMG_9853-PE1RQM-640px-2

 

Het volume wordt geregeld met een losse bedienunit. Dat is een mooie grote ronde knop die bijvoorbeeld naast het keyboard kan worden geplaatst. Aan de zijkant van deze knop zit nog een bas-regelaar, waarmee je de subwoofer in kan stellen en daarmee dus ook de hoeveelheid lage tonen. Ook zit in deze unit nog een aux aansluiting, wat handig is voor als men bijvoorbeeld met een smartphone muziek wil afspelen. Ook zit er nog een hoofdtelefoonaansluiting op van 3,5 mm.

Achterop de subwoofer zitten alle aansluitingen: De twee aansluitingen voor de satellietspeakers en er zitten twee line ingangen op: RCA en 3,5mm jack (stereo uiteraard). Hier kan ook een Bluetooth ontvanger op aangesloten worden als je draadloos muziek wil afspelen vanaf een smartphone of tablet. Ik kreeg de ontvanger overigens als aanbieding bij mijn set. De Logitech Bluetooth ontvanger klinkt goed.

z533-multimedia-speakers
Afbeelding is van Logitech

Voor meer informatie over het formaat, gewicht, etc kan je naar de site van Logitech:


Bouwkwaliteit
De satellietluidsprekers zitten goed in elkaar, maar ze zijn wel vrij licht van gewicht. Ze zijn van kunststof gemaakt en de kastjes zijn goed in elkaar gezet met zowel een kliksysteem als met schroeven. Het lijkt er dus op, dat Logitech de nodige moeite heeft genomen om ongewenste trillingen in de kastjes tegen te gaan.

De subwoofer heeft een behuizing van spaanplaat die netjes met fineer is afgewerkt. De dikte van dit spaanplaat is ca. 13mm, wat helemaal niet slecht is voor zo’n kleine speaker. De woofer zelf is niet zichtbaar, omdat er luidsprekerdoek is gebruikt aan de voorzijde van de kast. De kast voelt stevig aan. De driver (woofer) heeft een forse magneet en ziet er robuust uit. Geen goedkope plastic driver met een klein magneetje, maar een stevig exemplaar.


Geluidskwaliteit en plaatsing
Dit is het meest subjectieve deel van deze review, maar wel belangrijk. Met dit formaat speakers maakt de plaatsing vrij veel verschil. Ook daar kunnen variaties door ontstaan. Voor deze review is de subwoofer achter de computermonitor geplaatst en de satellietspeakers zijn direct aan de weerszijden van de monitor geplaatst. Dat lijkt een vrij optimale plaatsing in geval van het gebruik bij een computer. De subwoofer moet niet te ver van de satellietspeakers af staan, omdat de lage tonen (uit de sub) dan teveel gescheiden worden van de midden en hoge tonen (uit de satellietspeakers). Bij deze set is dat erg belangrijk, omdat de satellietspeakers zelf helemaal geen lage tonen produceren. De subwoofer op de vloer plaatsen lijkt niet een goede keuze.

20150730-IMG_9854-400px
Satellietspeaker driver

De meeste nieuwe luidsprekers moeten even inspelen. Dat was bij deze speakers ook wel nodig alvorens er een oordeel gegeven kon worden. Veel inspeeltijd was er niet nodig voor ze wat los kwamen. Een paar uren was voldoende. Steeds toen ik begon te luisteren naar de speakers vond ik in de eerste instantie het mid-hoog wat te veel aanwezig. Het geluid leek daardoor wat aan de scherpe kant. En dat is ook wel een kenmerk van de satellietspeakers, maar al na één nummer raak je daaraan gewend. De balans van de hele set is uiteindelijk best wel goed. De satellietspeakers hebben een mooi open karakter en het hoog is mooi fris. Tikkeltje scherp dus wel. Zonder subwoofer zou het overigens niet mooi klinken, want de satellietspeakers hebben zelf geen woofer. De driver in deze speakertjes is alleen voor de midden- en hoge tonen.

20150730-IMG_9851-400px
Subwoofer basreflex poort

De subwoofer is best wel krachtig en heeft een behoorlijke body. Het laag gaat niet door tot de bijna onhoorbare en alleen voelbare frequenties. Daar is de kast te klein voor, maar het laag heeft wel een behoorlijke kracht en je hoort duidelijk een voller geluid dan alleen kleine PC speakers hadden kunnen genereren. Het geheel klinkt als grotere speakers. Ik denk wel te kunnen horen dat een laagje minerale wol, of polyesterwol als akoestische demping aan de binnenzijde van de subwooferkast wel goed was geweest. Je zou dan net een tikje minder kasterig geluid hebben. Alleen dat is bij deze set wat lastig, omdat ook alle elektronica in dezelfde kast zit. Dat moet natuurlijk wel zijn warmte kwijt kunnen. De meeste luisteraars zullen dit overigens niet opmerken. De subwoofer heeft overigens wel een goed ontworpen basreflex poort. Deze is erg nuttig voor de kracht in het lage tonen gebied.

“Hoe hard kan ie?” Dat viel me echt heel erg mee. Wauw, je kan best je buren plagen met dit setje!

Resumé: Mooi vol en krachtig geluid, beetje scherp richting mid-hoog. Mooi open geluid, prettig om naar te luisteren. Satellietspeakers hadden zelf wel iets meer lage tonen mogen genereren. Nu moet je wat met de plaatsing van de subwoofer experimenteren om geen gat in de lage tonen te krijgen. Dat lukt vaak wel goed.

Maar dit setje kost dan ook minder dan €100,- . In deze prijsklasse is dit een heel leuk en prima klinkend setje. Overigens mag de geweldige volumeregelaar ook niet onvermeld blijven. Dat is heel handig.

2 gedachten over “Logitech Z533 (2015) multimedia speaker system review”

 1. Beste Tjalling,

  Duidelijke review… De subwoofer kan idd wat demping gebruiken. Na wat spelen met diverse plaatsen in de kast ( erg lastig door die kleine opening) is het gelukt om de kast voller te laten klinken dan hij fabrieks af is… Dit heb ik gedaan door de demping direct achter de trompetpoort te plaatsen ( voldoende ruimte overlaten voor stroming!) en op de bodem ook een plaatje demping te plaatsen.
  Op onze slaapkamer geeft dit nu een laag dat de verwarming in zijn beugels laat trillen!
  Daarbij denk ik dat de satelliet speakers ook wat demping zouden kunnen gebruiken omdat deze toch nog wat te plasticachtig klinken naar mijn zin… Maar dit zou ook door het scheidingsfilter kunnen komen
  Groetjes
  Anjorro

  Beantwoorden
  • Bedankt voor je reactie Anjorro. Ik vind de satellietjes wat scherp klinken, maar zoals ik ze nu opgesteld heb, valt het wel mee.
   Misschien moet ik daar ook nog eens wat aandacht aan besteden :)

   Groet!

   Beantwoorden

Plaats een reactie


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.