HMDVR review (mini videorecorder DVR voor FPV of ATV, model uit 20150701)

Voor zowel amateurtelevisie (ATV) als First Person View (FPV) is er nog steeds behoefte om analoge SD video afkomstig uit een videocamera of een TV ontvanger op te kunnen nemen. Bij FPV kun je denken aan video van drones, modelvliegtuigjes, RC auto’s, etc. Bij ATV kan het bijvoorbeeld het video zijn wat ontvangen wordt tijdens een contest.

 Zo’n videorecorder (DVR, Digital Video Recorder) heeft bij voorkeur de volgende belangrijke specificaties:

  • Analoge SD video ingang
  • Doorkoppeling van het inkomende video
  • Heeft voldoende resolutie en een prima codec
  • Neemt met voldoende frames per seconde op (framerate)
  • Geeft ruis weer als er geen ontvangst is
  • Audio ingang
  • Is klein en licht
  • Weinig stroomverbruik in verband met accuvoeding
  • Opname op microSD

Kan de HMDVR aan al deze eisen voldoen? En in welke mate dan? Laten we dat eens doornemen! Hier is de normale HMDVR uitvoering getest.

(Er is ook een HD versie, maar die heeft een aansluiting met een flatcable naar een cameramodule. Die is niet geschikt voor het opnemen van video uit ontvangers)

Een testopstelling van de HMDVR

Video-ingang en uitgang
De video-ingang is normaal CVBS en is met 75Ω afgesloten. Dat is goed, want daarmee is het video gelijk afgesloten met de juiste impedantie. Doorlussen naar een videomonitor die ook is afgesloten met 75Ω is daarom niet mogelijk. Je zal de video-uitgang moeten gebruiken van de HMDVR.

Deze video-uitgang biedt tevens wat On-screen informatie over de opnamestatus en het menu voor de instellingen. De kwaliteit van het uitgangsvideo is redelijk, maar duidelijk slechter dan het originele video en heeft een korte delay vanwege de digitale processing. Deze delay is overigens uiterst minimaal. Maar wees je daarvan bewust als je aan FPV wedstrijden meedoet. In dat geval kan je beter het ingaande video opsplitsen, maar dan moet je wel rekening houden met de eerder genoemde afsluitweerstand. Beter is om een distributieversterker te maken met meerdere video-uitgangen.

 

Video kwaliteit
Voor SD video is de kwaliteit best wel goed. Niet zo goed als de Easycap UTV007 kan leveren op een laptop of desktop, maar voor een portable recorder valt het zeker niet tegen.

Als codec wordt een MJPEG codec gebruikt. De framerate is 25fps. Er zijn drie instellingen voor de resolutie:

  • 640 x 480 (VGA) – Dit voldoet aan de standaard 4:3 beeldverhouding voor PAL SD. Deze resolutie komt redelijk overeen met wat een gemiddelde FPV-camera kan leveren over een analoge radioverbinding.
  • 720 x 480 (D1) – Met een beeldverhouding van 3:2 voldoet deze instelling niet aan de standaard beeldverhouding. Het beeld wordt iets verbreed. Je hebt wel iets meer resolutie, maar het is de vervorming niet waard. Bij NTSC camera’s kan deze instelling mogelijk wel goed werken.
  • 1280 x 720 (HD – Dit voldoet aan de widescreen standaard met een 16:9 beeldverhouding. Gebruik dit alleen als je ook een widescreen-camera gebruikt.

SD video:

Dit is een snapshot van de 640 x 480 opname. Er zijn wat artifacten zichtbaar rond de sterke contrastovergangen. Dit is vrij normaal bij dit soort MJPEG codecs en is niet direct hinderlijk. De HMDVR neemt wel een mooi scherp beeld op en de kleuren zijn ook goed.

 

HD 1280 x 720 video:

Hieronder staan snapshots van de HMDVR in HD mode met een widescreen camcorder als bron. De HD resolutie wordt bereikt dmv interpolatie en is dus niet native. Daarom is het beeld ook wat onscherp voor HD. Maar de breedbeeldverhouding klopt wel in elk geval. Gebruik deze optie uitsluitend bij widescreen camera’s om vervorming (uitrekken) van het beeld van een SD bron te voorkomen.

In deze widescreen mode (“HD”) zijn er wel wat kleurfouten zichtbaar, die in een verticaal patroon lopen

 

 

Ruis bij geen of slechte ontvangst
Dat doet de HMDVR zeker. Geen probleem als je model of drone net even buiten bereik is, of als tijdens de ATV contest het signaal nog te ver in de ruis zit.

 

Audio
Voor ATV (contest) en FPV toepassing is dit niet zo’n heel belangrijk punt. Toch is het leuk om bijvoorbeeld de het motorgeluid van je drone op te nemen. Dat geeft toch een beetje actie aan. Bij ATV contesten kan het bijvoorbeeld handig zijn om het audio op te nemen uit de portofoon of transceiver. De kwaliteit hoeft niet op CD niveau te liggen voor deze toepassingen.

En dat doet de HMDVR dan ook niet. Hij neemt op in PCM met een samplerate van maar 8 kHz. Dat levert maar 4 kHz audiobrandbreedte op. De audio-ingang is veel te gevoelig voor audio op line-niveau en weer wat te ongevoelig voor een microfoonsignaal. Je doet er verstandig aan om het inkomende audio wat te verzwakken, bijvoorbeeld met een spanningsdeler uit weerstanden of een potmeter.

Eenmaal op niveau klinkt het best aardig voor zijn samplerate. Er is wel een hinderlijke digitale reutel hoorbaar op de achtergrond. Meem dit audio met een korreltje zout. Het is een extraatje, zeker geen sterk punt van de HMDVR.

 

Formaat en gewicht
De HMDVR heeft de volgende afmetingen: 41 x 31 x 9 mm en is daarmee best wel compact. De microSD kaart steekt niet uit, die moet je zelfs met een pen indrukken.

Het gewicht is 9 gram.

 

Spanning en stroomverbruik
De HMDVR werkt op 5V, dus zal je zelf een spanningsregelaar moeten gebruiken als je deze DVR wil voeden op een accupack, of bijvoorbeeld een 12V bron.

Ik ga nog testen of er een interne spanningsregelaar aanwezig is. Mogelijk is dan het bereik van ingangsspanningen wat ruimer naar boven. Vooralsnog wordt afgeraden om boven 5,5V uit te komen.

De opgenomen stroom bij 5V is ca. 170mA tijdens opname in SD mode. Dit is maar 850mW, echt heel netjes! Als je een goede schakelende regelaar gebruikt, dan kan je ook op 12V nog onder de 1W blijven.

In standby neemt de HMDVR ongeveer 150mA aan stroom.

 

Overig
Er was eerst sprake van een video cropping issue. Dat kan je oplossen door de firmware te updaten.

 

Gebruiksaanwijzing knoppen
Omdat dit in de gebruikershandleiding mogelijk niet helemaal goed staat, volgt hier een korte beschrijving van de bediening:

  • Druk langdurig op toets K2 om het menu te openen (er mag geen opname lopen). Navigeer met toets K1 en K3 door het menu en selecteer het menu-item door kort op toets K2 te drukken. Langdurig op toets K2 drukken schakelt naar het systeemmenu. En nogmaals langdurig op toets K2 drukken beëindigd de menu-instelling.
  • Druk kort op toets K1 om het opnemen te starten en druk nogmaals om het opnemen te stoppen. Tijdens het opnemen gaat rechtsonder in het beeld een opnametijd lopen in de rode kleur. Indien er geen opname loopt, is deze tijd wit gekleurd en wordt de resterende opnametijd weergegeven, wat geldt voor de ingestelde opnamekwaliteit op de geplaatste microSD kaart.
    • Druk tijdens het opnemen langdurig op toets K2 om de OSD (On screen display) uit te schakelen
  • Druk langdurig op knop K3 om te schakelen tussen opname- en weergavemode (schakelen werkt alleen als er geen opname loopt). Linksboven in het beeld verandert een logo.
  • In weergavemode kan er met K1 en K3 een video gekozen worden en met K2 kan het afspelen gestart worden. Verwijderen van een opname kan door eerst de video te selecteren en vervolgens lang K2 in te drukken en in het menu voor verwijderen te kiezen.

 

Alternatieven
Naarmate de tijd vordert, zullen er alternatieven geproduceerd worden. Noem deze heel graag in het reactieveld hieronder! Deze zijn inmiddels bekend:

Gebruik je een laptop/desktop en neem je het ontvangen signaal op? Bekijk dan eens de Easycap dongle met UTV007 chipset voor in je PC.

1 gedachte over “HMDVR review (mini videorecorder DVR voor FPV of ATV, model uit 20150701)”

  1. Beste,

    Ik zat eens aandachtig je avonturen met ATV te lezen, dat vind ik ook een boeiend gebied waar ik wat ideeen over heb.
    Ik heb een cctv en diverse HD camera’s en dacht dat die mogelijk ook van nut kunnen zijn omdat ze analoog zijn, een afgeleide van NTSC om ze HD 1080P tot 4K via coax te laten overbrengen.
    Ze zijn bovenal goedkoop en als module of in kastje, voeding en coax eraan en gaan.
    Ik wil graag zo’n goed mogelijk beeld zien over te zenden maar je komt altijd op meer bandbreedte uit en dat hebben we net niet, dus waar kom je dan op uit….digitaal met compressie h264 of h265 , je zou dit als modules moeten kunnen aankomen, maar zag dat voor broadcast dit erg dure dingen zijn, todat je aan een babyfoon met camera denkt, had er een goedkoop op de kop getikt en stond verbaast hoe stabiel het beeld hiervan was dtt analoog via bv 2.4GHz, dit komt blijkbaar dat hij FHSS (frequentie Hopping Spread Spectrum) gebruikt
    Ik zou daar graag een externe camera en monitor uitgang op hebben, maar dat is een beetje complex.
    Ten slotte, zou DVB-T(2) via een modulator die dan op OFDM uitzend een idee zijn, ook een robuust signaal dat niet zomaar last heeft van reflexies van bv gebouwen.
    Zomaar wat ideeen, hoor graag jou reaktie!

    73 PA0FEX

    Beantwoorden

Plaats een reactie


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.