Stealth Microwave SM3437-43L eindtrap testen (9cm)

Eind 2016 kon ik een eindtrap overnemen (dank je Ton) voor de 9cm amateurband. Deze werd gebruikt om op ATV (met wat smallere filters vanwege de kleine band) tijdens contesten toch wat extra punten te kunnen scoren.

De 9cm amateurband is in Nederland overigens maar van 3400 – 3410 MHz en er mag 120 Watt zendvermogen PEP gebruikt worden.

Het gaat hier om de Stealth Microwave SM3437-43L. Dit is een 43dBm output eindtrap (20 Watt), gebruikt voor WiMax toepassingen in het verleden. Hij heeft 50dB versterking (!), waardoor je al met -6dBm input dit vermogen kan bereiken. Alleen een stuurzendertje er voor en je hebt gelijk 20 Watt output! Tunen is niet nodig, de maximale output valt precies in de amateurband.

Ik heb hem dus getest. Als meetzender heb ik een signaaltje gebruikt uit mijn Microtel SG-811 YIG signal generator. Achter de eindtrap heb ik een 8,5 GHz dummyload geplaatst met een -40dB output. Deze output is aangesloten op de Boonton 4220 powermeter. Als voeding heb ik een standaard 12V (het was 13,8V wat geen probleem is voor de FET’s) voeding gebruikt. Een oud ding uit de 27MC tijd, die ik sterk gemodificeerd heb in positieve zin. Ik heb wel een modernere voeding, maar die staat tijdelijk bij PI6ATS. Om de eindtrap te activeren, heb ik een 4k7 weerstand geplaatst tussen de +12V ingang en de on/off terminal.

De testopstelling, na enkele minuten voel je al dat er een ventilator op moet (wat ik dan ook heb gedaan)

De opgenomen stroom is altijd ca. 8,5A, of je er nu wel of geen vermogen mee versterkt. Dit komt door de klasse-A instelling van de FET’s. Daardoor is deze eindtrap lineair. Voor FM ATV helemaal niet nodig, maar zo is deze eindtrap nou eenmaal ontworpen (voor digitale transmissies). Door deze klasse-A instelling is een ventilator wel een must.

Datasheet SM3437-43L

Mijn exemplaar voldeed overigens precies aan de fabrieksspecificaties. Dit is het resultaat van het gemeten uitgangsvermogen (bij -6dBm in):

De piek ligt tussen 3350 en 3680 MHz. Boven 3,7 GHz valt hij sterk af. Naar beneden veel minder steil. Maar op 13cm is de eindtrap toch echt niet bruikbaar. Daar is nog maar iets meer dan 20dBm over en dat is dus iets meer dan 100mW.

Mijn exemplaar presteert prima op 9cm zoals je ziet!

SM3437-43L output power @ 3.5 GHz

 

Microtel SG-811 signal generator. Schaal op dBm meter wijkt iets af.

Foto’s van binnenzijde

Diverse uitvoeringen kunnen onderlinge verschillen vertonen.

Plaats een reactie