Creative Soundblaster Roar 2 (2015) Bluetooth speaker – review

20150815-9901-pe1rqm.nl-1500pxDe “Sound Blaster Roar 2” van Creative is een draadloze (Bluetooth) luidspreker. Qua formaat valt deze luidspreker in de midden categorie. Naast een Bluetooth luidspreker is de Roar 2 ook nog te gebruiken als zelfstandige mp3/wma/wav speler vanaf microSD kaart. Ook zit er een geluidskaart ingebouwd, zodat de Roar 2 op een computer kan worden aangesloten als een stereo USB luidspreker. Een AUX ingang ontbreekt ook niet en er is een laad-poort aanwezig om je telefoon op te kunnen laden. Dit is te vergelijken met een powerbank. Om te bellen hoeft je telefoon ook niet meer uit je zak of tas gehaald te worden, want er zit een speakerphone ingebouwd. Gesprekken van de telefoon of de ingebouwde microfoon kunnen worden opgenomen op een MicroSD kaart met de voicerecorder. Creative lijkt ook de zakelijke gebruiker te hebben willen aanspreken. Tijdens een vergadering zijn veel functies namelijk ook goed te gebruiken.

Kortom, de Creative Sound Blaster Roar 2 is een kastje volgepropt met functies! Dit artikel gaat op alle functies in en ook zal natuurlijk de geluidskwaliteit besproken worden. Want is er met zoveel functionaliteit in een kastje nog ruimte over gebleven voor de geluidsweergave?

Luidsprekers en versterker
Er zitten 3 luidsprekers (2x mid-hoog en 1x subwoofer) in en twee passieve drivers. Deze speakerconfiguratie is heel bijzonder te noemen voor zo’n klein kastje. Ook de versterkers zijn bijzonder: de mid-hoog drivers hebben hebben een eigen stereo versterker en de subwoofer heeft ook een eigen versterker.

Om terug te komen op de passieve drivers: De subwoofer is eigenlijk wat te klein om zelfstandig veel lage tonen te genereren. De behuizing is ook vrij klein. Daarom heeft Creative een hele bijzondere oplossing bedacht in de vorm van passieve drivers aan weerszijden. Dat vergroot virtueel de behuizing en ze helpen de subwoofer om de echt lage frequenties weer te geven. Bij de Roar 2 zie je de passieve drivers echt meetrillen als het volume wat hoger staat. De mooie afwerking van de passieve drivers maakt dat een leuk detail.

 

20150815-9903-pe1rqm.nl-1500px

 

Fysieke kenmerken
Het formaat van de Soundblaster Roar 2 is 188mm breed, 109mm diep en 51mm hoog. De Roar 2 is ca. 20% kleiner dan zijn voorganger. Hij is verkrijgbaar in zowel wit als zwart.

Het gewicht is 1 kg. Dat is best veel voor een Bluetooth speaker van dit formaat. Het apparaat is gemaakt van een stevig soort kunststof en voelt solide aan. Het apparaat kan zowel liggend, als staand geplaatst worden. Dat was bij de eerste versie ook niet het geval.

Bij deze Roar versie 2 zit er geen rooster meer over de passieve drivers. Bij de eerste versie was dat nog wel het geval. De passieve drivers bij versie 2 zien er mooi uit, maar ze zijn wel wat kwetsbaar. Een portable speaker wil je makkelijk mee kunnen nemen en in een tas lijken ze makkelijk te kunnen beschadigen. Creative blijkt ook beschermtassen te verkopen.

De Roar 2 heeft ook geen enkele bescherming tegen spatwater, stof en zand. Ook op dat vlak moet je voorzichtig zijn. Over de USB en Aux aansluitingen zit bijvoorbeeld geen rubberen flap.

 

Geluidskwaliteit
Een oordeel over de geluidskwaliteit is voor een deel subjectief. Ook is het lastig om een oordeel te geven zonder een referentie aan te duiden. Zou je zo’n kleine speaker gaan vergelijken met een Hifi luidsprekerset van €10000,-, dan weet je van te voren dat dat niet eerlijk is. Daarom ga ik geen hoeveelheid sterren geven als oordeel. Ik zal proberen te beschrijven wat je kunt verwachten van deze kleine speaker.

Het is een klein kastje en dat merk je wel. Heus, het is heel knap wat Creative voor mekaar heeft gekregen, maar men moet ook weer geen hele diepe bassen met veel kracht verwachten. De plaatsing in de ruimte is met een kleine speaker heel belangrijk. Zodra de Roar 2 iets in een hoek van een kamer wordt geplaatst, dan merk je onmiddellijk een grote winst op het gebied van de basweergave. Dat zijn de momenten dat je verwonderlijk zit te kijken naar dat kleine kastje en wat daar uit kan komen. Het geluid is dan mooi vol.

Het is duidelijk dat Creative het geluid zo gebalanceerd mogelijk heeft proberen te houden. Het klinkt daardoor vrij neutraal. Veel mensen zijn daar wel gesteld op, maar persoonlijk had ik het mooier gevonden als het geluid iets krachtiger zou klinken. Dat is namelijk in geluidskaartmodus op je PC of laptop wel in te stellen met de optionele Soundblaster control software. Een beetje meer hoge tonen en lichte boost in een bepaald lage tonen gebied vond ik een verbetering. Het is jammer dat deze equalizer instelling niet kan worden overgenomen voor de andere afspeelmodi. Dus deze software regeling heeft geen invloed op bijvoorbeeld de Bluetooth functie. Dat is iets wat me wel wat teleurstelde. Je kunt dus niets aan de toonweergave regelen, behalve met de PC functie.

Nou, niets is ook niet helemaal waar; er zit een “Roar” knopje op, die de bas en hoge tonen wel wat versterkt. Het geluid wordt dan krachtiger, wat handig blijkt te zijn in geval van feestjes etc. In sommige situaties kwam dat wel in de buurt van mijn eerdergenoemde wens, al vond ik de boost in lage tonen nu wel eens wat teveel van het goede. Maar mooi dat het er op zit.

In plaats van Roar, kun je ook kiezen voor TeraBass. Dat gaat met hetzelfde knopje. Dan worden alleen de lage tonen versterkt bij lage volumes. Dat kun je wel wat vergelijken met een Loudness regeling.

Zowel de Roar als de Terabass functie wordt weer uitgeschakeld na het uitschakelen van de speaker. Als je één van de instellingen permanent wil gebruiken, moet je dat dus iedere keer na het inschakelen van de speaker weer activeren.

Maar over het algemeen zal het geluid je waarschijnlijk echt niet tegenvallen, zolang je je maar blijft beseffen dat het een kleine speaker is. Het klinkt ook niet hol of scherp. Ook is geen hoorbare vervorming aanwezig en de versterkers produceren geen hoorbare ruis.

Resumé: gewoon goed dus voor een speaker, erg goed voor een kleine speaker.

 

Speelduur, accu en powerbank
Er zit een 6000mAh accu ingebouwd. Deze is niet verwisselbaar. De speelduur is maximaal 8 uur op een acculading. Dat is niet heel bijzonder, maar ook weer niet slecht. Opladen kan in ca. 3 uur met de meegeleverde adapter. Ook kan de USB ingang (micro-B) gebruikt worden om de Roar 2 op te laden, maar dat gaat minder snel en hij laadt alleen op als het apparaat uitgeschakeld is.

De Roar 2 kan ook als powerbank dienen om een telefoon of tablet op te laden. Daar is een USB uitgang (type-A) voor aanwezig, die 5V, 1A kan leveren. Dat gaat natuurlijk wel ten koste van de speelduur van de Roar 2, maar dit is wel ideaal om de accu energie in de Roar 2 wat te verdelen naar de telefoon als die bijna leeg is.

20150815-9905-pe1rqm.nl-1500px

Verkijk je overigens niet teveel op de accucapaciteit die de fabrikanten opgeven. De capaciteit wordt weergegeven in mAh (milli Ampere uur). Dat is een weergave van hoeveel stroom een accu een een uur lang kan afgeven. Maar ieder elektrisch apparaat heeft ook een werkspanning (in Volts). Die moet je ook niet vergeten. Deze spanning en de eerstgenoemde stroom maakt samen het vermogen (in Watts). Een 12V accu met een capaciteit van 5000 mAh kan veel meer vermogen afgeven dan een accu van 4V met een capaciteit van 6000 mAh. Een opgave van Wh (Watt uur) zou beter zijn geweest. De accuspanning lees je nergens terug in de specificaties van luidsprekers… Kijk gewoon naar de opgegeven speelduur als je Bluetooth speakers gaat vergelijken.

 

Bluetooth
Bluetooth logoDoor gebruik te maken van Bluetooth 3.0 met A2DP (stereo wireless), AVRCP (remote control) en HFP (handsfree), heeft Creative de mogelijkheid kunnen benutten om het geluid via een AAC-, SBC-, of aptX codec over te sturen. Dat is een luxe set aan codecs, wat goed is voor de kwaliteit en een minimum aan vertraging. Bluetooth 4 is niet gebruikt. Deze nieuwere standaard heeft vooral meerwaarde voor low-power devices, zoals hartslag meters, temperatuur sensoren, etc etc. Daar heeft een Bluetooth luidspreker toch geen profijt van.

 

Aux ingang
De aux ingang is handig om alle apparaten aan te sluiten die geen Bluetooth aan boord hebben. Je zou kunnen denken aan oudere telefoons, mp3 spelers, een FM radio / tuner, etc.

 

Geluidskaart en mass-storage (USB ingang)
Door de Roar 2’s USB micro-B poort aan te sluiten op een PC (of notebook) kan de Roar als een stereo USB luidspreker dienen. Er zit een USB geluidskaart ingebouwd dus. Deze presenteert zich ook als Sound Blaster op de PC of laptop. Het is alleen een afspeelapparaat, dus je kan op je PC geen opnames maken van bijvoorbeeld de AUX ingang.

De Sound Blaster Control Panel kan gebruikt worden om de geluidsweergave aan te passen. Dat is echter alleen de geluidsweergave in USB speakermode. Deze instelling heeft helaas geen invloed op de Bluetooth, AUX en MicroSD weergave.

De USB ingang kan trouwens ook dienen als kaartlezer voor de interne MicroSD kaart. Handig om even wat muziek over te zetten. Het omschakelen tussen geluidskaart functie of mass-storage gebeurt met een schakelaartje.

Zodra de MicroSD speler (zie volgend hoofdstuk) wordt gebruikt, wordt de geluidskaart uitgeschakeld. Zodra deze weer gestopt wordt, meldt de geluidskaart zich weer aan op de PC.

20150815-IMG_9898-1500px

 

MicroSD speler
Logo Micro_SDEr kan een MicroSD kaart geplaatst worden met MP3’s, WMA’s, of WAV bestanden. Op de zijkant zitten knoppen voor de volgende functies:

  • Play / Pauze (start of pauzeer het afspelen)
  • Next / Previous (spring naar volgend of het vorige nummer)
  • Random / Repeat (standaard speelt de Roar alle nummers achter elkaar af en zal aan het einde weer bij het eerste nummer beginnen. In random mode worden nummers in willekeurige volgorde afgespeeld. Dat is een bijzondere functie, die vaak niet aanwezig is op eenvoudige spelers. Pluspunt dus!)

Het is niet mogelijk om nummers door te spoelen of versneld af te spelen. Ook is er geen display aanwezig, waardoor het een beetje gokken is wat je gaat afspelen.

De geluidskwaliteit hangt natuurlijk af van hoe de nummers opgenomen en geëncodeerd zijn. Maar als het daar niet aan ligt, dan klinkt Roar 2 prima met zijn interne microSD speler.

 

20150815-IMG_9902-1500px

 

Voice recorder
De voicerecorder neemt op met een ADPCM codec op 16 kHz, 4 bit op de microSD kaart (WAV bestanden). Dit is een instelling die vooral geschikt is voor het opnemen van spraak. Dat geeft de naam van de functie immers ook al aan. Er zit een microfoon ingebouwd. Ook is de optie aanwezig om de interne microfoon uit te schakelen. Op dat moment wordt alleen het Bluetooth audio opgenomen. Mocht je dus een telefoongesprek willen opnemen, of iets dergelijks, dan heb je dus de keuze welk geluid je opneemt. Zelfs als je muziek afspeelt via Bluetooth, kan dat worden opgenomen. Dan is het zeker aan te raden om de microfoon uit te schakelen. Alleen de opnamekwaliteit is wel laag, vanwege de eerder genoemde instelling. Maar muziek wordt ondanks de lage kwaliteit, wel in stereo opgenomen. Het zou leuk wezen als Creative de mogelijkheid had ingebouwd om op 44 kHz, 16 bit op te nemen. Dan had je bijvoorbeeld de Aux ingang kunnen gebruiken als hoogwaarde recorder voor bijvoorbeeld het overzetten van cassettebandjes (of verzin het maar). Daar is de kwaliteit nu wat te laag voor.

Muziekopname voorbeeld:

 

Spraakopname, voorbeeld:

 

Speakerphone
Als je telefoon verbonden is met de Raor 2 via Bluetooth, dan kunnen telefoongesprekken worden gevoerd op de luidsprekers van de Roar2. De interne microfoon kan je stem doorgeven aan de andere kant. De telefoon hoeft dus niet je zak of tas uit. Deze functie is ook handig in zakelijke gevallen waar een speakerphone gewenst is. De gesprekken kunnen ook worden opgenomen met de voicerecorder functie, zoals beschreven in het vorige hoofdstuk.

 

Automatische uitschakeling
Het apparaat schakelt zich automatisch uit als er ca. 15 minuten niets meer wordt afgespeeld. Dat is om de accu te beschermen. De kans is nou eenmaal groot dat men de speaker vergeet uit te schakelen na het stoppen met afspelen. Dit is dan een ideale feature.

 

20150823-9917-pe1rqm.nl-1500px

 

USB mass storage
De USB ingang kan gebruikt worden voor de eerder genoemde geluidskaart functie of als kaartlezer voor de microSD kaart. Omschakelen tussen beide functies gebeurt met een schakelaartje.

 

NFC
Verbinden van een telefoon of tablet is eenvoudig als deze NFC aan boord heeft. Even bij het logo houden, toestemming geven en klaar ben je.

20150815-9904-pe1rqm.nl-1500px

 

Batterij indicator
Een batterij indicator met 3 LED’s geeft een indicatie van hoeveel van de accucapaciteit nog beschikbaar is. Deze indicator gaat knipperen op het moment van opladen.

 

Bedtime Mode
Dit is een leuke functie voor het slapen gaan. Het volume zal langzaam aan steeds zachter gaan spelen en daarna schakelt de Roar 2 zichzelf uit.

 

Website
Voor meer info kan je de site van Creative bezoeken: http://sg.creative.com/p/sound-blaster/sound-blaster-roar-2

Download Sound Blaster Control Panel hier: http://soundblaster.com/downloads/ROAR2/SBCP

Plaats een reactie


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.