9 maart 2014 ATV contest vanuit Leusden

Dit keer bleef ik dichtbij huis. Dit was weer met de portable amateur televisie set op 5780MHz. Wegens sociale verplichtingen had ik me beperkt kunnen voorbereiden en dat was ook wel merkbaar; voer voor Murphy’s law. Er gingen dus behoorlijk wat zaken mis. Maar toen ik eindelijk een werkende accu had, de camera wilde starten en ik een JPG met cijfercodes had, kon ik aan de slag.

Ik heb twee stations kunnen werken: Chris PA3CRX op de Doornse Kaap (uitkijktoren) en Ruud PE1POA. Meer was niet mogelijk, vanwege de beperkte hoogte en de bomen en bebouwing in de omgeving.

Chris kon ik het beste werken vanuit het dakraam van mijn shack. Chris stond op de Doornse Kaap (uitkijktoren) en deze verbinding verliep zonder moeite.

20140309-IMG_1030382-1500px

Daarna ben ik naar buiten gegaan. Vlakbij huis dit keer. En dat was een flinke uitdaging, want er zijn hier weinig hoge punten in de buurt. Ruud PE1POA zit in Nijkerk en volgens een plot op Google Earth maakte een verbinding met hem wel een kans. Alleen dus niet vanuit mijn shack, want dan zou ik het huis moeten omdraaien :) Eerst ben ik bij het Valleikanaal gaan staan, een paar honderd meter van mijn huis. Daar lukte het nog niet om een verbinding te maken met Ruud, maar wel weer een tweede keer met Chris PA3CRX.

Kijk eens naar mijn bijzondere opstelling! Het trok overigens veel bekijks. Gelijk maar wat uitleg gegeven aan de aardige passanten.

ATV contest Amateur Televisie 9 maart 2014 PE1RQMATV contest Amateur Televisie 9 maart 2014 PE1RQM

Ontvangst van Chris was hier een stuk slechter dan vanuit mijn shack. Ook niet zo vreemd, als je ziet wat mijn uitzicht was:

20140309-IMG_1030388-1500px

Maar ik had Ruud nog steeds niet kunnen werken, dus ben ik me gaan verplaatsen richting de Asschatterweg in Leusden bij de Hagenouwselaan. Daar kun je net vanuit een andere hoek naar Nijkerk richten. Na veel experimenteren en richten is uiteindelijk en met veel moeite toch een verbinding mogelijk geworden.

Ik kwam ook nog een kennis (Robert) van mij tegen, die de volgende foto’s gemaakt heeft. Robert heeft ook interesse in de radiohobby, dus dat was erg gezellig.

Via PI2AMF bleef ik in contact met Ruud en gaf hij mij aanwijzingen (met behulp van Google Earth) waar ik het beste kon gaan staan. Door steeds weer een paar meter te verplaatsen, kun je op den duur precies een sterke spot vinden. Dat komt heel precies op deze frequentie (6cm). Hier kun je bekijken hoe ver dat dan in de ruis zit:

 

Je ziet ook het constante zwart worden van de monitor. Dat is een vervelende “feature” in veel LCD monitoren, omdat een fabrikant je van dienst denkt te zijn door ruis maar te onderdrukken. Met de opkomst van FPV (camera’s in modelvliegtuigen) gaat men het belang wel inzien, dat het wel degelijk belangrijk is om een zwak beeld in de ruis te kunnen blijven zien. Om bij mijn huidige monitor deze ruisonderdrukker te foppen, gebruik ik nu al een video sync generator naar een idee van Hans PA0JBB. In de toekomst wil ik een FPV monitor aan gaan schaffen, om een constanter beeld te kunnen zien. Ik heb dan de video sync generator ook niet meer persé nodig, al is die ook handig in het stil zetten van zwakke signalen.

Over een afstand van ca. 100m ben ik me gaan verplaatsen. Ik stond op de Hagenouwselaan en parallel op de Grebbelinie (om precies te zijn is dat de De Asschatterkeerkade).

De Asschatterkeerkade is aangelegd in 1745 als komkering. Ze vormde de scheiding tussen de Voetpad- en de Asschatterkom. Een ontbrekend deel van de kade werd in 2011 in oude staat teruggebracht (bron http://www.grebbelinie.nl).

Daar had ik wat meer hoogte en dat scheelde een heel klein beetje.

ATV portable op de Asschatterkeerkade

Ik vormde tevens een leuke attractie voor wandelaars :) Regelmatig kon ik onze hobby promoten, wat ook wel leuk was.

20140309-IMG_1030409-1500px

Beluister hier een kort stukje audio van onze communicatie over PI2AMF. Dit is slechts een selectie, maar misschien wel leuk voor het idee:

 

20140309-IMG_1030404-1500pxNadat ik met moeite Ruud met een B3 tot B4 had ontvangen, gingen we proberen of hij mij ook kon ontvangen. Ik heb minder zendvermogen, dus dat kan dan merkbaar wezen. Dat was ook zo. Aanvankelijk lukte dat ook niet, maar op één plekje was net net mogelijk en kon hij mijn cijfers ook lezen. Ik denk dat het niet veel meer dan een B2 aan beeldkwaliteit heeft opgeleverd bij Ruud, maar het was toch maar mooi gelukt!

Een bijzonder fenomeen was overigens, dat Ruud een heel kort moment mijn signaal heel sterk kon zien. Niet meer dan een seconde denk ik. Ik kon dat niet reproduceren en we denken dat het een hele korte reflectie is geweest op een vogel ofzo.

Video:

 

Na al dit werk werd het tijd voor een ijsje :)  Want het weer was echt fantastisch!

Een ijsje van Jacco's gaat er altijd wel in.

Bekijk hier het hele fotoalbum!

 

Plaats een reactie


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.