1 kanaals CB portootje (27.185MHz) gerepareerd

Conrad Pocket PhoneIk wil ook eens wat leuke eenvoudige repareerklusjes hier plaatsen. Meestal besteed ik daar geen aandacht aan op deze website, maar daar komt nu wat verandering in.

Ditmaal de reparatie van een 1 kanaals CB portofoon van Conrad uit 1995. Een ding wat iemand anders misschien allang had weggegooid. Maar omdat ik een -niet actieve- verzamelaar ben van alles waarmee mijn hobby begon, vond ik het leuk om deze portofoon te repareren. Al was het dus maar uit nostalgie…

20140216-IMG_1030370-1500pxToch is dit geen speelgoed portofoon. Het ontwerp is een stuk geavanceerder dan de speelgoed AM portootjes op de bekende 27MC alphakanalen. En wel om de volgende redenen:

  • Deze portofoon gebruikt FM, in plaats van AM.
  • Hij heeft een echt eindtrapje (oke, wel licht) met filters.
  • Het middenfrequent en de demodulatie vindt plaats in een IC.
  • Hij heeft daarom ook squelch.
  • Hij gebruikt niet de interne luidspreker als microfoon, maar een elektret.
  • Het ontwerp was voor die tijd best wel compact.

Ik denk dat Conrad destijds als gebruikersgroep bouwvakkers, rijscholen, vakantiegangers, etc in gedachten had. De huidige gebruikers van PMR portofoons zeg maar.

Wat was er mis met deze porto?

Er kwam geen audio uit de speaker. Oke, heel eventjes tijdens het inschakelen, maar daarna was het muisstil. Dus meetzender aan, fluittoontje erop, antenne in de buurt houden… Ik ben met de oscilloscoop gaan meten op de potmeter en daar was gewoon signaal waarneembaar. Het regelde ook nog keurig, dus de potmeter was nog goed.

Conrad Pocket Phone op de werktafel
Conrad Pocket Phone op de werktafel

 

Het IC met het complete middenfrequent en demodulatie was ook goed, want ik zag het gedemoduleerde signaal op de scoop. Voor het audio was een LM386 versterker IC-tje gebruikt….

Kapot! Daar kwam wel signaal op de ingang, maar er kwam niets uit. Deze vervangen voor een iets zwaarder type (LM386-4) en hij doet het weer!

 

3 gedachten over “1 kanaals CB portootje (27.185MHz) gerepareerd”

Plaats een reactie


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.