4m (70MHz) A.P. Radiotelefon AP-2000 mobilofoon ombouw (project niet af)

A.P. Radiotelefon AP-2000 4m
A.P. Radiotelefon AP-2000 4m

 

Nu de 4m band beschikbaar is gekomen voor F-gelicenceerde zendamateurs in Nederland, kon ik eindelijk eens wat experimenteren met de A.P. Radiotelefon (AP-2000) die ik nog had liggen. Dit is een 80MHz versie (er zijn ook 2m en 70cm versies gemaakt), dus wellicht zou deze wel 10MHz omlaag gebracht kunnen worden.

Deze mobilofoon is heel mooi modulair opgebouwd. Daarom is het vrij eenvoudig te begrijpen allemaal. Nadeel zijn de vele doorverbindingen onder de modules. Je moet dus veel meten, voor je weet welke module met wat in verbinding staat. Gelukkig kon ik schema’s vinden op internet. Helaas wel van de 2m versie, maar de fabrikant heeft daar grotendeels dezelfde methodes toegepast.

Dan het omlaag brengen naar 70MHz. Software is er niet voor deze “set”, dus ben ik gaan experimenteren met het los regelen van de VCO spanning. De VCO was vrij eenvoudig omlaag te trekken, door een spoel in de oscillator iets bij te regelen.

VCO
VCO

 

De PLL unit heb ik verwijderd en zodoende kwam er meteen een regelpunt beschikbaar, waar normaal gesproken de VCO spanning op geregeld wordt. Dat werd bevestigd toen ik met een potmeter op dat punt de afstemspanning ben gaan regelen van 0 tot 5V.

VCO spanning regelen met meerslagen potmeter

 

Ondanks de door mij gekozen meerslagen potmeter, was het frequentiebereik binnen 0-5V veel te groot. Ideaal zou 70,000 tot 70,500MHz wezen, zodat je binnen het bereik van de potmeter heel nauwkeurig de VCO spanning af kunt regelen.

Als ik 0V aanbied aan de VCO, kan ik de frequentie inregelen (met de spoel) op bijvoorbeeld 69.950 MHz (iets buiten de band ivm verloop). Ik heb gemeten, dat ik dan met ca. 2V op de VCO op 70.550 MHz zit. Met een voorschakelweerstand in de 5V lijn heb ik daarom de spanning op de potmeter begrenst op maximaal 2V. Deze voorschakelweerstand staat in serie met de potmeter zijn vaste weerstand (niet de loper!). Dat vormt een spanningsdeler. Deze voorschakelweerstand is overigens ook een potmeter, om de maximale frequentie in te kunnen stellen op 70.550MHz. Nogmaals, de minimale frequentie op 0V wordt in de VCO zelf afgeregeld (daar begin je mee).

Ik had overigens ook nog geprobeerd om uit te gaan van de 5V als vaste spanning. Maar dan was de afstemspanning slechts in een bereik van 0,7V te regelen (4,3 – 5V) om van  69.950 naar 70.550 MHz te gaan. Daar ben ik dus vanaf gezien. Mijn huidige 2V regelbereik is veel stabieler. <<Dit verschil komt voor de niet-lineariteit van de varicaps

Opmerking: voor de modulatie is een afzonderlijke varicap aangebracht in de VCO. Je hebt dus geen last van het regelen van de spanning bij het afstemmen.

Ik kan nog eens overwegen om één van de twee varicaps voor de afstemspanning te vervangen voor een vaste condensator. Zodoende wordt het bereik van de VCO kleiner en wellicht nóg ietsje stabieler (al is het huidige resultaat al niet slecht en zeer zeker voldoende voor FM, wat dit tenslotte is).

Wordt (misschien) vervolgd!

AP2000 Documentatie
AP2000 Documentatie
AP2000 doc.zip
Version: 4m en 2m versie
21.6 MiB
597 Downloads
Details...

1 gedachte over “4m (70MHz) A.P. Radiotelefon AP-2000 mobilofoon ombouw (project niet af)”

 1. Technical Data AP 2000 Series 4 m.
  General:

  The equipment is homologated in several countries where the technical requirements are based on the CEPT Recommendation T/R 17.

  Frequency range: 68 – 88 MHz
  Principle: Digital frequency synthesizer
  Number of channels: Max. 80
  Channel spacing: 25 kHz , 20 kHz or 12,5 kHz
  RF-bandwidth: typ. 2 MHz at 1 dB reduction
  Mode of operation: Simplex, semi-duplex.
  Supply voltage: 12 V DC chassis negative – nom. 13,2V.

  Wat info over de set, hier uit blijkt , dat er een synthesizer in zit.
  De VCO kan dus deel maken van een loop , waardoor de spanning bij verandering wordt bij-geregeld.

  Weet je het type ? 2 staat voor de 2000 serie maar dan de rest ?

  Heb zelf een 2455 ; wat staat voor ,2000 serie , 4 m , uitvoering 55 , speciaal voor de PVD .

  Nog niet verbouwd…

  Met groet, Hugo.

  Beantwoorden

Plaats een reactie


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.