Vossenjacht mini zendertjes voor 2 meter

Niet dat ik ze nodig heb, maar ik vind ze gewoon leuk! Die hele kleine mini zendertjes met van die rare sirene geluiden of gewoon piepjes als modulatie. Uiteraard zijn deze zendertjes bedoeld om op te sporen tijdens radiovossenjachten. En soms liggen er dan wel meer dan 10 verspreid in een stuk bos. Draai je met je ontvanger over de band, hoor je op steeds weer een andere frequentie een ander soort pieptoontje van een ander zendertje. De spanning van het steeds dichterbij komen bij dat geluid wat je al zo lang hoorde en of hij toch niet aan de andere kant van de sloot verstopt ligt, is echt super.

Dit soort vossenjachten worden op zowel de 2m als de 80m band gedaan.

Vosje tijdens de Doe-Techniekdag 2011 te Zwolle
Vosje tijdens de Doe-Techniekdag 2011 te Zwolle

Ik wilde zelf weleens wat van die zendertjes maken. En om te beginnen maar voor de 2m band. Daar heb ik zelf een ontvanger voor, dus dan kan ik die ontvanger ook gelijk eens goed testen met een zelf uitgezet vosje.

Ik zal hier spoedig wat beschrijven van deze bouwfrutseltjes. Hier alvast wat foto’s:

Toongeneratortje op breadboard en mini vosje als zendertje ervoor
Toongeneratortje op breadboard en mini vosje als zendertje ervoor

 

Mini 2m zendertje AM op ca. 144.166MHz, bestaande uit één transistor
Mini 2m zendertje AM op ca. 144.166MHz, bestaande uit één transistor (DF1FO)

 

Wobbel toongeneratortje gemaakt van een HEF40106 (PA0LEZ)
Wobbel toongeneratortje gemaakt van een HEF40106 (PA0LEZ)

 

 

 

4 gedachten over “Vossenjacht mini zendertjes voor 2 meter”

 1. Hallo,

  Ik ben op zoek naar een een systeem om verloren gelopen jachthonden terug te vinden.
  Kan dit met zo’n genoemde vossenjacht systeem?
  En heeft u misschien een schema/onderdelenlijst voor een zender en ontvanger?
  Ik hoor het wel.
  Met vriendelijke groet,

  Tom

  Beantwoorden
  • Beste Tom,

   Ik zou dan iets zoeken wat op een vergunningsvrije band gebruikt kan worden, zoals LPD (434MHz) of PMR (446MHz). Dit is denk ik ook een ideale frequentie, omdat de antennes niet al te groot hoeven te zijn en de frequenties ook nog niet zo hoog zijn, dat de radiogolven nauwelijks meer door de bomen heen komen. Aan de andere kant zijn er niet zoveel peilontvangers voor deze frequenties. Het zendertje is wel vrij makkelijk te maken denk ik. Wat moet het bereik zijn van deze zendertjes op de jachthonden? en bent u in het bezit van een zendamateur vergunning? Ik vraag dat, omdat er dan eventueel nog mogelijkheden op een zendamateurband onderzocht kunnen worden (145MHz bijvoorbeeld).

   Ik hoor graag van u.

   Tjalling

   Beantwoorden
 2. Hallo,

  Ik ben hier ook een beetje aan’t zoeken.
  We zijn van plan op de teambuilding dag een soort van vossenjacht te organiseren.
  Weet u misschien waar ik wat schematjes kan vinden voor vossen zenders?
  Als ontvanger kan ik in het slechtste geval wat handhelds gebruiken.
  En de yagitjes heb ik ook wel zo inneen.

  Vriendelijke groeten,
  Gerrit
  SO5GT

  Beantwoorden
  • Beste Gerrit,
   Bedankt voor uw bericht. Ik was erg gecharmeerd van de ontwerpen die op de site van DF1FO stonden (http://df1fo.darc.de/index.html#2mTX). Het zijn ontwerpen van Dieter Schwider DF7XU. Uiteraard zijn er nog heel veel andere ontwerpen, maar als je de schema’s van Dieter Schwider bekijkt (mini fuchs), dan kun je daar zelf voldoende mee uit de voeten door daar gedeelten uit te halen en te modificeren. Scroll je iets naar beneden, dan zie je een versie met een 48MHz kristal (frequentie keer 3). Nog beter is een iets hoger kristalfrequentie (48.100 bijvoorbeeld), zodat je iets verder in de 2m band zit. Ik had er toevallig nog wat liggen in een bakje en anders zijn ze wel goed te vinden hier en daar. De transistor komt niet zo precies, mits deze maar op VHF kan oscilleren (BF199 werkt ook). Daarachter wordt een spoeltje geplaatst om alleen 144MHz door te laten. Deze NEOSID BV5118.30 spoeltjes zijn bij Box73.de te koop, of vraag anders eens een bekende leverancier. Het toontje wordt in deze schema’s gemaakt met een AT tiny. Deze kan ook rustig vervangen worden voor iets anders wat een toontje maakt. Zoals wat ik hierboven deed met een gedeelte uit het schema van PA0LEZ (http://www.qsl.net/pe1bvj/HTML/2meter_vossenjacht_zender.htm). Beetje groot voor een toongenerator. Wat ik nog niet geprobeerd heb, is een knipperled. Die blijken ook een geluid te maken als je die op een bepaalde manier opneemt in de AM input. Geen idee hoe, maar dat wil ik nog eens proberen. En dan heb je nog de verjaardagskaarten met melodiechipjes. En er zijn IC’s die sirenegeluiden kunnen maken. Google maar eens op M66T-68 bijvoorbeeld. Volgens mij heeft Vandijkenelektronica.nl deze IC-tjes, maar dat weet ik niet zeker. En wellicht is de NE555 ook bruikbaar. Mocht je straks wat leuks gebouwd hebben, kom dat hier graag met ons delen :) Bij mij is dit project wat blijven liggen, maar ik ga het ook weer eens op pakken.

   Beantwoorden

Plaats een reactie


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.