Vleermuis detector

November 2014:
Voor mijn collega ben ik een vleermuis detector gaan bouwen. Het schema heeft hij zelf aangeleverd. Deze is een lange tijd geleden (ik vermoed in de jaren 90) ontworpen door de heer van Dijk en is gepubliceerd in het blad van de Vleermuiswerkgroep Nederland (VLEN). Hieronder volgt een fotoverslag met uitleg onder de foto’s. Maar laten we beginnen met het schema:

Vleermuisdetector schema

Fotoverslag:

 

20141110-IMG_7843-1500px
Eerst maar eens onderdelen zoeken en bestellen.

 

Alle IC’s en de ultrasoon sensor heb ik op Ebay besteld. De ultrasoon sensor is van een iets ander type, maar de specificaties lijken niet heel erg verschillend.

Ik bouw weer alles op een gaatjes board. Dat is goedkoop en direct voorhanden. Toch kreeg ik wel steeds vaker het gevoel eens wat met fabrieksprinten te moeten gaan doen… Maar nu nog even niet!

Condensatoren meten...
Condensatoren meten…

 

Lekker compact, dus een priegelwerkje :)
Lekker compact, dus een priegelwerkje :)

 

Enkele onderdelen zijn al binnengekomen. Ik kon de eerste NE5534 versterkers testen met een signaalgenerator en die werkten perfect! Ook de LM386 aan de uitgang doet het goed. De rest kan ik pas testen als alles binnen is.
Enkele onderdelen zijn al binnengekomen. Ik kon de eerste NE5534 versterkers testen met een signaalgenerator en die werkten perfect! Ook de LM386 aan de uitgang doet het goed. De rest kan ik pas testen als alles binnen is.

 


Augustus 2015:
Het project was een beetje vergeten, ook omdat de schakeling maar steeds niet wilde werken. Testen was maar nauwelijks mogelijk, omdat het toen nog winter was. De vleermuizen vliegen dan niet rond.

Steeds leek het weer bij de CD4024 mis te gaan. Er kwam wel een soort blokgolf signaal uit de LM393 binnen op pen 1 van de CD4024, maar er kwam niets uit. Ik verdacht mijn CD4024 batch, mogelijk waren ze stuk. Maar op een breadboard leek hij prima te werken. Ik kon er een blokgolf in stoppen met een hogere frequentie en er kwam keurig een lagere frequentie weer uit. Nice… Het is toen een beetje blijven liggen, maar nu in augustus 2015, ben ik weer eens wat gaan meten.

Het pulsje wat uit de LM393 kwam, vond ik eigenlijk wel wat aan de lage kant (700mV). Bij nader inzien kon dat nooit genoeg zijn voor de Schmitt triggers in de CD4024. Dus zou het dan aan de LM393 liggen? Snel zag ik al wat raars op mijn print: R12 had ik niet van pen 3 naar ground, maar van pen 1 naar ground aangesloten! Oh oh, dat verklaart de kleine puls aan de uitgang van de LM393 naar de CD4024!

Na herstel zat er onmiddellijk meer leven in. Ik had weer een 40kHz ultrasoon speaker (een equivalent van de UST-40T) aangesloten op een functiegenerator. 40kHz instellen en het loeide uit de ontvanger (de UST-40R microfoon pikt dat perfect op).

De schakeling bleek trouwens erg gevoelig voor storing uit mijn computermonitor. Zodra ik de print in de buurt hield van deze monitor, dan hoorde ik enorm veel ruis en herrie. Ik kon dat met andere apparaten nog niet zozeer ontdekken, dus mogelijk zit er iets in mijn monitor in het frequentiegebied van de ultrasoon microfoon. Maar een afgeschermd kastje kan denk ik geen kwaad voor deze schakeling.

20150818-IMG_9906-1500px
Nu testen, ik hoorde al wat vleermuis geluiden! Het typische getik en je hoorde ook keurig dat het signaal van zacht naar hard en weer naar zacht ging. Het voorbij vliegen van de vleermuis zeg maar. De elektronische volumeregeling (TCA730) lijkt dus ook goed te werken.

 

20150818-IMG_9907-1500px
Schakeling in testmodus, rechts de ultrasoon microfoon (het cilindervormig dingetje van metaal)

 

20150818-IMG_9908-1500px
De modificatie. Nooit mooi, maar er was geen plek meer aan de bovenzijde. R12 moet dan maar hier zijn plekje krijgen…

 


November 2015

Ik heb de schakeling nu in een kastje gebouwd, zodat ik de schakeling aan de collega kan geven om uit te proberen. Jammer dat het net winter is, dan zullen er waarschijnlijk geen vleermuizen hoorbaar zijn. Maar goed, het moest toch een keer afgebouwd worden :)

Deze behuizing had ik nog liggen en is in het verleden gebruikt voor een andere schakeling. De gaatjes zijn voor een luidspreker en heb ik geboord.
Deze behuizing had ik nog liggen en is in het verleden gebruikt voor een andere schakeling. De gaatjes zijn voor een luidspreker en heb ik geboord.

 

Voor de speaker monteer ik een stukje doek tegen stof en andere kleine objecten die op het luidspreker membraan rare geluiden kunnen geven.
Voor de speaker monteer ik een stukje doek tegen stof en andere kleine objecten, zodat die niet op het luidspreker membraan komen te liggen. De stof is alleen op de randen gelijmd met Bison Kit. Verder zal de speaker de stof vastklemmen.

 

Dit is de stof (polyester), waar het geluid heel goed doorheen komt.
Dit is de stof (polyester wat de binnenstof was van een oude jas), waar het geluid heel goed doorheen komt.

 

De print mag niet doorglijden. Een stukje draad in de groef persen met een beetje kit doet wonderen.
De print mag niet doorglijden. Een stukje draad in de groef persen met een beetje kit doet wonderen.

 

Draadje gemonteerd
Draadje gemonteerd. De potmeter die je ziet ligt nog los en komt straks door het voorfront.

 

De voeding is 9V uit een houder voor 6 AA batterijen. Dat houdt het veel langer uit dan een 9V blokje. Houder wordt geklemd tussen een creatie van schuim en stof (tegen trillen wat de microfoon ook kan oppikken)
De voeding is 9V uit een houder voor 6 AA batterijen. Dat houdt het veel langer uit dan een 9V blokje. De houder wordt geklemd tussen een creatie van schuim en stof (tegen trillen wat de microfoon ook kan oppikken). Ook dit schuim en de stof is gelijmd met Bison Kit (transparant).

 

Zo zit de batterijhouder geklemd.
Zo zit de batterijhouder geklemd.

 

Testen in het raam. Helaas was er geen vleermuis meer te horen deze maand. De collega mag hem komend voorjaar testen...
Testen in het raam. Helaas was er geen vleermuis meer te horen deze maand. De collega mag hem komend voorjaar testen…

Plaats een reactie


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.