808 Car key camera’s

808 car key camera #8

This page is in Dutch. Feel free to use the translate option on the right side, but be aware of translation errors that may occur frequently in technical documents.

(Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 4 november 2013. Volg de links om zelf onderzoek te doen naar de meest recente modellen.)

 • This page is probably outdated

Deze pagina gaat over de “808 car key camera’s”. Dat zijn kleine sleutelhanger camera’s, die lijken op een autoalarm afstandsbediening (zie afbeelding). Je kunt hiermee videobeelden opnemen (met geluid) en foto’s maken. Ze zijn zeer populair bij mensen die aan modelbouwen doen. Deze cameraatjes wegen namelijk maar ca. 15 gram (de HD’s iets meer en type #26 weegt 45 gram) en kunnen erg goed op vliegtuigjes, zelfbouw raketten en helikopters gemonteerd worden voor het maken van interessante opnames vanuit de lucht. Maar op de grond zijn er ook tal van toepassingen denkbaar. Let wel op: dit type cameraatjes heeft geen beeldstabilisatie of “steadyshot”. Als je dat wel wil, is een actioncamera een betere keuze. Actioncamera’s worden gebruikt bij sporten etc., bijvoorbeeld als helmcamera. Deze zijn wel een stuk duurder, groter en zwaarder.

Verder met de Carkey camera:
Ik zag hem voor het eerst toen mijn zwager er mee aan kwam zetten. Ze komen allemaal uit China. Er zijn veel verschillende fabrikanten die in precies (of nagenoeg precies) dezelfde behuizing hele andere hardware zetten. Soms met eigen intern geheugen, soms met een microSD kaart slotje.

Chucklohr.com was dat ook opgevallen en hij heeft een site opgericht, waar alle beschikbare modellen op staan van dit type camera. Hij heeft ze ook een naam gegeven, want daar zijn ze in China niet zo goed in (het is al moeilijk om de fabrikanten te achterhalen!). De naam van deze camera is “808 Car Keys Micro Camera”. 808 heeft iets met Chinese getallen (de 8 specifiek) en blijdschap te maken.

Chucklohr heeft op volgorde van binnenkomst de cameraatjes een typenummer gegeven. Zie zijn website voor een overzicht. Deze is ook het meest up-to-date. Let op; de hoogte van het nummer betekent niet automatisch dat “hoger ook beter” is. Het is gewoon op volgorde van ontdekking. En soms zijn fabrikanten maar zo vrij geweest om zelf een nummer toe te kennen…

Ik heb drie verschillende typen in mijn bezit (gehad): type #08, type #11 en type #16. Type #8 heb ik gekocht voor ca. €5,- en type #11 en #16 was geloof ik rond de €35,- (exclusief geheugenkaarten). Type #11 en #16 is zo duur, omdat ze echte 720p HD video opnemen. Ik zal de cameraatjes wat uitvoeriger beschrijven in de volgende paragrafen.

_________

Het begon allemaal met de SD typen. Met SD bedoel ik Standaard Definitie. Oftewel, geen HD, High Definition. Dit heeft te maken met de resolutie (horizontaal x verticaal) van de opgenomen beelden. HD is veel scherper. SD heeft een resolutie van 720 x 576 pixels (of iets wat daar in de buurt ligt) en HD heeft een resolutie van 1280 x 720 pixels (720p, HD ready) of 1920 x 1080 pixels (1080p, full HD).

SD
Prijsindicatie: €5 – 15,-
Type #3 was altijd de beste SD 808 camera volgens Chucklohr.com. Alleen die kost ca. €10,-. Type #8 is nauwelijks slechter en kost de helft. Dit zijn dus SD camera’s. Alhoewel ze vaak nog niet eens de officiële SD resolutie halen. De meeste modellen blijven steken op 640 x 480 pixels.

720p
Prijsindicatie: ca €35,-
Toen type #11 op de markt kwam en tegenwoordig is vervangen voor recentere modellen, hebben we kennis kunnen maken met de HD resolutie. Dat begon met de 720p modellen.
Ik ben altijd al fan geweest van de type #16 familie. Type #20 kan ook overwogen worden, gezien deze vrijwel gelijk is aan type #16 (alleen een ander fabrikaat en andere functies, zie tekst). Dit zijn allemaal 720p HD camera’s (720p) en daar is de prijs ook wel naar. Een goede HD camera neemt op in het h264 formaat. Daar moet je wel op letten. Laat de MJPEG modellen maar liggen. Een fabrikant van goede videoprocessors is Novatec.

1080p
Prijsindicatie: ca. €50 – 125,-
De nieuwste modellen nemen op in 1080p full HD. Ook hier geldt weer; de goede modellen nemen op met de h264 videocodec. Voorbeelden zijn: type #26, de Mobius (doorontwikkeling van type #16 in ook een andere behuizing), of de Innovv-C1 (doorontwikkeling van type #11 en #18, ook in een andere behuizing). De 1080p modellen zijn allemaal wat groter, omdat vooral de accu wat groter moet zijn. Ook zien fabrikanten in, dat deze camera’s heel goed gebruikt kunnen worden als “action recorder”. Daarom gaan we steeds vaker andere behuizingen zien. Ik denk dat met deze trend het einde in zicht is, van de traditionele 808 behuizing.

Een ander leuk voordeel wat je op de betere 1080p modelen ziet, is dat ze standaard ook op 30 beelden per seconde op kunnen nemen in full-HD, maar dat ze ook in 720p modus kunnen opnemen met maar liefst 60 beelden per seconde. Daarmee kun je snelle bewegingen beter registeren, of een vloeiendere slow-motion video opnemen.

De keuze
Hieronder staan wat samenvattingen van diverse modellen. Dit dekt niet de lading van alles wat nu te krijgen is. Wat moet je dan kiezen? In elk geval herken je de betere videoprocessoren aan de h264 codering. Ze zijn meestal van Novatec. De camera moet een “native” sensorresolutie hebben die gelijk is aan de opgenomen resolutie. Dat is soms wat lastig te bepalen, maar een HD model moet een breedbeeld verhouding hebben en niet 4:3. Dit laat je dus liggen: 1280 x 960 pixels. Dat is gewoon een SD sensor (gezien de 4:3 beeldverhouding), waarmee ze de beelden opschalen naar HD. Dat levert je geen extra scherpte op en kan beschouwd worden als een truuk om een goedkope camera toch als HD te verkopen (fake dus). Echte breedbeeld resoluties zijn 1280 x 720 pixels, of 1920 x 1080 pixels. Goede camera’s zijn afkomstig van fabrikanten die luisteren naar de klanten, meestal via forums. Daardoor hebben ze open firmwares, dus je kan ze updaten met nieuwere en betere software.

Op dit moment (10-2013) gaat mijn voorkeur uit naar type #16v2 of de Mobius, omdat die een leuke open firmware hebben. Externe ontwikkelaars (hobbyisten) hebben daar leuke uitbreidingen op gemaakt. Dat zie je terug in de kwaliteit van de belichting en functies. Van een andere ontwikkelteam is de type #18 of de Innovv-C1 ook leuk, maar heeft eerdergenoemd voordeel in mindere mate. Type #26 is nog in de traditionele sleutelhanger-behuizing en is ook prima. Het zijn gewoon de Novatec processor modellen die zo goed zijn.

______________

Modellen die mijn aandacht hebben (gehad):

 

Type #08

(Dit is een verouderd model)
Technische gegevens:

 • Video resolutie: 720 x 480 pixels
 • Framerate: 30fps
 • Video codec: MJPG
 • Audio indeling en codec: U-law 16kHz 8bit mono 128kbps.
 • Opslag: microSD, max 8GB.
 • Accu: Lithium-ion Polymeer, 160mAh, goed voor ca. 1 uur opnemen.

Deze camera heeft een behoorlijk goede beeldkwaliteit. Nadeel is, dat hij nooit de 30 beelden per seconde haalt. Maar over het algemeen (en vooral overdag) ziet het video er nog best wel vloeiend uit. De beeldhoek is wel wat aan de krappe kant (anders gezegd, hij is altijd een beetje ingezoomd) en de beeldverhouding is volgens standaard NTSC SD.

Het audio klinkt goed, al is de audiobandbreedte beperkt tot 8kHz (vanwege de 16kHz samplerate). De microfoongevoeligheid is zeer goed en de eigen ruis is beperkt. De U-law codec levert bij sommige mensen wat problemen op, vooral in inferieure editing suites. Het audio converteren naar PCM WAV kan dan helpen.

Ik heb dit hele apparaatje doorgemeten en dat allemaal in een uitgebreid rapport vermeld (English version below this one):

Metingen verricht aan de 808 type #8 camera
Metingen verricht aan de 808 type #8 camera
808 camera #8 metingen.pdf
Version: 20110711v3
603.1 KiB
482 Downloads
Details...

English version:

808 type #8 camera measurements
808 type #8 camera measurements
808 camera #8 - measurements.pdf
Version: 20110711v3Eng
672.6 KiB
2494 Downloads
Details...

Foto’s:

Pics Eken D006-V4 (808 #8) Car Key Camera
Pics Eken D006-V4 (808 #8) Car Key Camera
Pics Eken D006-V4 (808 #8) Car Key camera.zip
28.6 MiB
1107 Downloads
Details...

 

Voorbeeldvideo:

 

Type #11

 

(Dit is een verouderd model)
Technische gegevens:

 • Video resolutie: 1280 x 720 pixels
 • Framerate: 30fps
 • Video codec: H.264 (in Quicktime container)
 • Audio indeling: PCM 32kHz 16bit
 • Opslag: microSD(HC), max 32GB.
 • Accu: Lithium-ion Polymeer, 250mAh, goed voor ca. 40 minuten opnemen.

Dit is een “echte” HD-ready videocamera (720p) met een beeldverhouding van 16:9. Er zijn veel fakes te koop, dus doe wat onderzoek naar de verkoper, kijk of er type #11 bij staat (ja, verkopers kennen de nummering van Chucklohr ook!) en kijk of de resolutie niet1280 x 960 pixels is (dit is wel goed: 1280 x 720 pixels).

De beeldkwaliteit is zeer goed en de grote beeldhoek en beeldverhouding maakt deze camera zeer geschikt voor toepassingen in de auto of modelbouw. Het video loopt vloeiend met 30 beelden per seconde door de efficiënte H.264 codec. De files blijven ondanks dat vrij klein.

De geluidskwaliteit is redelijk goed, maar de gevoeligheid van de microfoon laat te wensen over. De audiobandbreedte is 16kHz (vanwege de 32kHz samplerate). De eigen ruis van de interne microfoonversterker is vrij hoog. Type #11 klinkt beter dan type #8, maar type #8 is gevoeliger en ruist minder. Als de interne accu bijna leeg is, ga je digitale geluidjes horen in het audio (buzzing artifact).

Overweeg type #16v2 aan te schaffen. Deze is gelijk aan type #11, maar dan met veel verbeteringen. De digitale verstoring (buzzing artifact) bij een bijna lege accu zijn nagenoeg verdwenen, de witbalans regeling is beter en de camera is beter in te stellen (klok in beeld of niet, opnameresolutie, bitrate en nog wat andere instellingen).

Foto’s:

Pictures of the #11 car key camera
Pictures of the #11 car key camera
Pics 808 HD #11 camera.zip
7.8 MiB
267 Downloads
Details...

 

Voorbeeldvideo type #11 (bekijk in HD 720p en eventueel op full-screen):

 

Type #16 (en #16 v2)

Deze heeft dezelfde specificaties als type #11, maar kan gezien worden als een verbeterde versie (Type 16 is door een ander team ontwikkeld en is familie van de Mobius. Type 11 is familie van type 18 en de Innovv-C1).

Verbeteringen ten opzichte van type #11:

 • Het is nu eenvoudiger om instellingen te veranderen. Dat kan in een tekstfile, of met een configuratietooltje. Met de nieuwere firmware is dat nog eenvoudiger: gewoon instellingen kiezen en activeren. Veel functies zoals sommige hieronder genoemd, zijn uitsluitend via dit configuratietooltje te activeren. Bovendien kan er een nieuwe firmware nodig zijn. Zie links onder deze tekst.
 • De witbalans en belichtingsregeling is verbeterd: de kleuren zien er beter uit bij moeilijke lichtomstandigheden en de belichting regelt minder zenuwachtig. De kleuren zijn echter wel wat minder levendig.
 • Minder vignettering.
 • Betere scherpte (al zie ik dat niet direct)
 • Tijd in beeld (optioneel) is kleiner
 • De fotomodus is wat verbeterd, al is dat nog steeds niet beter dan gewoon snapshots uit je video’s halen.
 • De interne accu kan eenvoudiger vervangen worden als deze defect is. Dat vanwege een connector.
 • Geen buzzing geluid in het audio in geval van een bijna lege accu.
 • Optioneel loop recording.
 • Audio opname volume in te stellen. Audio is zelfs uitschakelbaar.
 • Opname resolutie is instelbaar.
 • Optionele AVI containers, in plaats van MOV. Het video is dan nog steeds hetzelfde. Hiervoor is een andere firmware nodig.
 • Met de nieuwere firmwares is het mogelijk om Motion Detection in te schakelen. Handig voor beveiligingstoepassingen. De camera gaat in een soort wachtstand totdat er beweging wordt waargenomen. Dan gaat hij over op opname tot de beweging weer is afgelopen. Dan loopt de opname nog enkele seconden door (in te stellen) en dan wordt de videoclip gesloten. Zodra er weer beweging wordt waargenomen, start dit proces opnieuw en wordt een nieuwe videoclip weggeschreven. Houd rekening met een korte vertraging (ca. 2s) bij het starten van een nieuwe videoclip. Als iemand door het beeld rent, kan deze misschien net gemist worden.
 • Met de nieuwere firmwares is het mogelijk om Time-Lapse foto’s op te slaan. In deze modus maakt de camera om een in te stellen tijdsinterval een nieuwe foto. Deze kun je later als een versneld filmpje samenvoegen.
 • Meer parameters in te stellen, zoals framerate, framesize, clip length, 180 graden video draaien, loop recording, audio volume, etc. Dat kan allemaal met het eerder genoemde configuratietooltje.
 • Type #16 V2 heeft composiet video uit (geen audio) en je kunt kiezen uit verschillende lenzen met de volgende horizontale beeldhoek: lens A = ca. 52 Graden, lens B = ca. 60 graden en lens D = ca. 120 graden. Lens D steekt uit de behuizing. De 120 graden van lens  type D wordt niet helemaal gehaald. Deze lens heeft iets een fisheye effect.

Links en downloads type #16:

Voorbeeldvideo type #16, gemaakt met een oudere firmware (bekijk in HD 720p en eventueel op full-screen):

 

Type #20

Type #20 lijkt heel erg veel op type #16. Toch lijkt dit van een andere fabrikant te zijn (dezelfde als type #15, “BestDVR”). Maar de chipset is nagenoeg gelijk aan type #16. Toch hebben ze geprobeerd om type #20 te onderscheiden van de andere typen, door nieuwe functies toe te voegen. Dit zijn bijvoorbeeld:

 • De mogelijkheid om alleen audio op te nemen,
 • First-in-first-out recording (driving recorder) waarbij er continue opgenomen kan worden met kleine aansluitende clips en waarbij continue de oudste videoclip wordt verwijderd als er een nieuwe videoclip wordt gestart.
 • Eenvoudigere bediening door meer LED’s toe te passen.

Ik heb deze camera niet in mijn bezit en kan er dus ook geen testverslag van geven. Ik denk dat dit een hele leuke camera is en dat de kwaliteit ook niet zal onderdoen voor type #16. Alleen type #16 heeft een heel groot voordeel: de open firmware waar een aantal liefhebbers aan kunnen werken, om zodoende allerlei verbeteringen aan te brengen. Zoals bijvoorbeeld het eenvoudige configuratietooltje etc. Of dat ook voor type#20 zal komen (of dat dat er inmiddels al is) moet nog onderzocht worden. Lees dat allemaal hier: http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1787177

Meer info: kijk op de site van Chocklohr voor meer info

 

Type #26

Ik heb deze camera niet in mijn bezit, maar is wellicht wel de moeite waard om te bekijken. Dit is een 1920x 1080p 30fps camera die erg goed presteert, ook in situaties waar minder licht voorhanden is. Hij kan ook opnemen in 720p 60fps en 720p 30fps. In 720 mode wordt een deel van de 1080 pixel sensor gebruikt (crop), waardoor het beeld er iets ingezoomd uitziet in deze mode (kan juist ook weer handig zijn, vul zelf maar in). De beeldkwaliteit is erg goed. Er zijn losse accessoires te koop, zoals helm brackets, onderwater behuizingen, kabels, etc. Deze camera heeft ook een 640×480 webcam mode, inclusief audio. Dit zal ook moeten kunnen werken met Skype. De behuizing is van metaal, omdat deze voor de koeling van de processor gebruikt wordt. Nadelen van deze camera: ongeveer 3x zo duur, groter, zwaarder, kan erg warm worden, niet erg gebruikelijke (USB) connector, verloopjes zijn verkrijgbaar (maar let op dat je de goede hebt).

Voor meer info:

 

Type Mobius

Opvolger van type #16v2, maar dan in een nieuwe behuizing en met 1920 x 1080p resolutie. Dit is nu meer een soort “actioncam”. Hij is minder compact dan het sleutelhanger type en hij weegt ook meer. Ik heb deze camera niet in mijn bezit, dus kan er ook geen review over geven.

 

Type Innovv-C1

Opvolger van type #11 en #18, maar dan in een nieuwe behuizing en met 1920 x 1080p resolutie. Dit is nu meer een soort “actioncam”. Hij is minder compact dan het sleutelhanger type en hij weegt ook meer. Ik heb deze camera niet in mijn bezit, dus kan er ook geen review over geven.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Schrijf hieronder een reactie voor openbare vragen, of gebruik het contactformulier voor privé vragen (het antwoord kan dan even duren).

De mogelijkheid om te reageren is uitgeschakeld voor dit bericht, in verband met SPAM misbruik. Stuur je reactie aub in via het contactformulier in het menu.

17 gedachten over “808 Car key camera’s”

 1. Hallo,
  Ik krijg de video niet werkend, hij kan wel foto’s maken, maar als ik een film probeer te maken, neemt hij alleen maar geluid op, maar geen beeld.
  Weet u waar ik de contact kan bereiken?

  Mvg

  • Heeft u dan wel zwart beeld bij dat geluid, of is het alleen een geluidstrack? Het is een Chinees fabrikaat, die meestal maar moeilijk te vinden is. De enige mogelijkheid die u rest, is te informeren bij uw leverancier/verkoper. Wellicht kan het helpen om de firmware opnieuw te flashen. Misschien is er wat data in het CMOS geheugen “omgevallen” en door middel van dit overschrijven van de firmware zou hij het misschien wel weer gaan doen. Kijkt u hier voor meer informatie: http://www.rcgroups.com/forums/showpost.php?p=18166806&postcount=3531

 2. Pingback: Homepage
 3. Ik heb nu ook een spycamera gekocht, weet alleen neit welk type, stond ook niet bij de bestelling, maar wat kosten de bijbehorende kaarten?

  mvg Rob.

  • Beste Rob, je moet even in de gebruiksaanwijzing kijken hoe groot de opslagcapaciteit van de microSD kaart maximaal mag wezen in jouw type camera. Meestal zal 8GB wel werken. Deze kosten doorgaans minder dan €10,-. Er zijn verschillende kaartjes te koop waarbij de snelheidsklasse verschilt. Dit bepaald de snelheid waarop de kaart beschreven kan worden. De HD type camera’s hebben eigenlijk wel een snelheidsklasse 6 of hoger nodig, al werkt in mijn geval ook een snelheidsklasse 4 (Class 4) kaart prima.

  • Voor zover ik weet is de enige andere mogelijkheid om dan wel een Paypal account te openen en geld te storten op je Paypal rekening. Daarmee kun je dan betalingen doen, zonder tussenkomst van een creditcard. Maar dat heb ik nog nooit geprobeerd. Lees de mogelijkheden maar eens na op de Paypal site.

 4. Hallo Tjalling,
  Allereerst mijn complimenten voor je website! Interessant en heel nuttig.
  Ik heb de volgende camera besteld bij de website:htinter.com
  Full HD Jumbo car key camera, 120 gr.,Wide lens,H264 mov,loop record, AV-out,video with track no. Een hele mond vol dus. voor de prijs van 48 dollar.
  Betaald via Paypal en het geld is overgemaakt op 22 jan.2013.
  Tot op heden nog niets ontvangen, website gemaild en een uitvoerige mail terug gehad, met veel excuses en het bericht dat het pakketje per schip wordt verzonden en dat dit plusminus 7 a 8 weken kan duren…..
  Twee vragen van mijn kant: Klopt dit verhaal, duurt het echt zo lang?
  En kan ik deze camera permanent voeden, zodat ik langer kan filmen? Er gaat een 32GB kaartje in dan natuurlijk.
  Kun je mij een adres geven waar ik een 808 camera type 16 0f 20 kan bestellen en waarbij ik de camera sneller in huis heb? Met 2 weken ben ik al tevreden:))
  Alvast bedankt voor je antwoord,
  met vriendelijke groet,
  Pieter Bovelander

  • Hallo Pieter,
   Bedankt voor je reactie!
   Soms kan het verzenden inderdaad zo lang duren. Ik heb ook weleens twee maanden moeten wachten. Je kunt het moeilijk inschatten.
   De 808 carkey camera type #16 v2 kun je op Ebay bestellen bij de verkoper eletoponline (zie mijn site voor de link). De tijd voor verzenden is meestal redelijk kort, maar je hebt er totaal geen grip op. Soms blijft het ook een tijdje bij de douane liggen. Meestal heb je hem binnen een maand wel in huis. En het record is binnen een week. De laatste tijd lijkt de verzendtijd iets te zijn opgelopen… geen idee hoe dat zou kunnen.

   Of je de Jumbo camera permanent kan voeden, weet ik niet meer zo goed. Volgens mij is de hardware technisch gelijk aan de 808 type #11 (check de site van Chucklohr voor details). Wat ik me meen te herinneren is dat je wel eerst in opnamemodus moet gaan en pas daarna een voeding kan aansluiten. Zo voorkom je dat de camera denkt dat hij op een computer wordt aangesloten en daarmee de USB transfer modus gaat kiezen.

   Succes :)

 5. Hallo,

  ik heb laatst een 808 Car key micro-camera gekocht
  en een paar fotos gemaakt met een micro sd kaartje erin
  alleen toen sloot ik hem aan en wou ik de fotos openen
  alleen dan komt dit in me beeld te staan
  ”deze foto kan niet in Windows Live Photo Gallery worden weergegeven omdat het een leeg bestand is.” weet u hoe dit komt ik hoop dat u me hierbij kan helpen
  alvast bedankt

  mvg Ruben

  • Beste Ruben,

   Zou u eens het volgende willen proberen: sleep het betreffende bestand eens naar uw bureaublad en probeer het bestand eens vanaf die locatie te openen. Als dat ook niet gaat, ben ik benieuwd naar de bestandseigenschappen. Klik éénmaal op het bestand om het te selecteren en klik op ALT-ENTER. Zou u mij dan eens de bestandsgrootte willen doorgeven? Nog mooier is om het bestand eens te mailen naar mij, dan kan ik het even voor u onderzoeken.

   Ik kan nu nog onvoldoende inschatten wat er mis gegaan zou kunnen zijn.

   Groet, Tjalling

 6. hallo
  ik zit met het zelfde probleem als ruben
  wanneer ik iets wil filmen of een foto maken krijg ik alleen een leeg bestand.
  ook kan het bestand niet geopend worden.
  bestand grootte is zowel bij foto’s als video 0 bytes
  hopelijk kunt u me helpen
  gr wesley

  • Hallo Wesley,
   Een bekend probleem bij deze cameraatjes is dat ze soms niet helemaal compatibel zijn met de gebruikte geheugenkaart. Heeft u al eens een andere geheugenkaart geprobeerd? En dan het liefst van een ander merk of type. Mogelijk helpt het nog om een firmware update te doen. Mocht dat ook niet baten, neem dan contact op met de verkoper voor een omwisseling.

Reacties zijn gesloten.