Overspanningsbeveiliging voor zwaardere voedingen (tot 40A)

Op Hamforum was hij al uitgebreid beschreven door Stan PA8C; een overspanningsbeveiliging om tussen een voeding (of in de voeding) en je delicate apparatuur op te nemen. Frans Bakelaar levert een compleet bouwpakketje voor een paar euro.

Het werkt ongeveer zo:

schemaEen opamp is geschakeld als spanningsvergelijker (comparator). Men stelt een vaste gestabiliseerde voorspanning in op de positieve ingang. De stabilisatie komt uit een 78L08, die de opamp ook voedt. De spanningsdeler bestaat uit twee gelijke weerstanden in serie, dus staat er tussen deze weerstanden 4V.

De negatieve ingang zit met een spanningsdeler op de voedingslijn. Komt deze spanning aan de uitgang van de spanningsdeler boven een bepaalde waarde uit (4V), dan klapt de uitgang van de opamp om (door de maximale versterking).

Deze spanningsdeler op de negatieve ingang kan ingesteld worden, zodanig dat je zelf het omklappunt kunt kiezen. De uitgang van de opamp stuurt de basis van een transistortje aan en die vervolgens weer een relais. Bij een te hoge spanning, schakelt het relais dus af.

Even tussendoor: de meeste schakelende voedingen zijn ruimschoots beveiligd en hebben zelf ook al zoiets aan boord.

Ik kreeg het verzoek om een dergelijk printje te vinden om tussen een voeding en een Icom IC7000 op te nemen. Die trekt maximaal 22 A uit de voeding, dus moest er wat gemodificeerd worden aan het standaard printje, voordat het deze hoge stroom kon schakelen.

Lees hier de simpele modificatie: http://www.hamforum.nl/viewtopic.php?f=2&t=394&p=7360#p7360

Lees alle berichten daarvoor om de rest te vinden, zoals de beschrijving etc. Stan heeft ‘m geïntroduceerd op het forum.

20140115-IMG_6084-3000px-2

 

2 gedachten over “Overspanningsbeveiliging voor zwaardere voedingen (tot 40A)”

 1. Hallo heer Tjalling,
  Ik verblijf momenteel op Bonaire en hier hebben ze veel problemen met spanningspieken.
  Het net is 110volt Ph+ 0 en 220 volt tussen 2ph.
  Ik wil de 3-ph voeding per phase (1 st. oversp.bev.) bewaken en de voeding direkt over een autorelais sturen, met een paralel aftakking naar de jouw overspanningsbeveiliging PA3AYJ2008.
  Is bovenstaande schakeling ook van toepassing voor 110volt?
  Als ik het goed heb dan werk het relais RL1 met een wissel contact. NC en NO.
  Als ik een auto relais 12volt met wissel contact gebruik b.v. 70Amp.
  dan schakelt deze uit als hij bekrachtigt wordt.
  Dat houd in dat het auto relais in rust stand de spanning doorlaat.
  Mijn vraag is of mijn voorstel werkt? en is dan de beveiliging ook nog snel genoeg?

  Alvast bedankt voor uw ondersteuning,

  Wiel Laheije

  Beantwoorden
  • Beste heer Laheije,

   Deze schakeling is uitsluitend bedoeld voor lage spanningen (lager dan 30V). En dan ook nog alleen gelijkspanning. Zeg maar wat uit een voeding of adapter komt. In uw geval praten we over wisselspanning die bovendien hoger is.

   Wat voor u een goede toepassing zou kunnen zijn, weet ik eerlijk gezegd niet. Ik heb niet veel verstand van “sterkstroom” of energietechniek. Ik heb weleens gehoord dat er onderdelen zijn die piekjes kunnen afvangen. Maar daar ben ik de naam even van kwijt. Ze zitten soms ook wel in stekkerdozen geïntegreerd.

   Beantwoorden

Plaats een reactie


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.