Modificatie Video Sync Generator: extra handmatige regeling

Dit is een uitbreiding op de video sync generator / video squelch killer, naar een ontwerp van PA0JBB. Deze heb ik in februari 2012 gebouwd en uitgebreid beschreven in dit artikel: interne link.

Bekijk vooral ook daar het meest recente schema voor wat betreft de sync generator zelf. Het originele schema is behoorlijk gemodificeerd namelijk.

De sync uit de synchronisatiescheider wordt aangeboden aan het SAA1101 IC. Door middel van een fasevergelijker kan dit IC zich locken op de binnenkomende horizontale sync, zodat het beeld niet meer horizontaal door het beeld loopt.

Maar soms is het binnenkomende signaal te zwak om daar een goede sync puls uit te scheiden. Er kan dan geen lock plaatsvinden. Het zwakke beeld rolt dan alsnog.

Wat ik heb gedaan: Met een wisselschakelaar is de regelspanning uit de SAA1101 (pin8) nu af te koppelen. Op de andere kant van de wisselschakelaar wordt nu een handmatig regelbare spanning (0 tot 5V) aangeboden. Dit komt uit een potmeter, met als aanvoer de 5V uit de voeding. Het middencontact (moedercontact) van de wisselschakelaar gaat naar de varicap van de oscillator. Zodoende schakelt dit moedercontact tussen de automatische- en de handmatige regeling.

Optioneel: De wisselschakelaar heb ik dubbel uitgevoerd, zodat in handmatige bediening de synchronisatiescheider nog kan worden uitgeschakeld. Dit bespaart weer iets op het stroomverbruik (ik werk veel op accu) en de op pin8 losgekoppelde SAA1101 loopt dan niet meer te stressen van de rare sync-achtige ruis uit de synchronisatiescheider in geval van een zwak signaal. Maar dit is niet echt nodig. In het onderstaande schema is het wat onduidelijk getekend. De synchronisatiescheider met de 3 BC transistoren wordt nu afzonderlijk geschakeld op de 5V. Uiteraard op één gecombineerde dubbelpolige wisselschakelaar, tezamen met S1.

manuele bediening
Met dank aan Frank PA2MRX voor het intekenen. De rest is overigens nog het verouderde schema. Download in het hoofdartikel het meest recente schema met rode opmerkingen.

Klik hier voor de getekende exemplaar, om de verschillen met het originele schema beter te kunnen onderscheiden.

 

Link: Frank PA2MRX heeft een printontwerp gemaakt! Klik hier om naar zijn site te gaan en scroll wat naar onderen.

3 gedachten over “Modificatie Video Sync Generator: extra handmatige regeling”

 1. hallo tjalling,

  heb het hele verhaal gelezen, in het schema staat een schakelaar die 5 volt schakelt (S2)
  tbv manual /auto de X staat voor doorhalen neem ik aan als je het zo maakt als het er staat.
  dat er geen spanning op het ic komt te staan kortom ik snap niet dat dit zo werkt.

  graag even uitleg .
  met vriendelijke groet marc RJU

  Beantwoorden
  • Hallo Marc,
   Bedankt voor je reactie. De 5V komt in mijn schakeling vanaf de rechter kant richting de synchronisatieschakeling. Dus S2 schakelt enkel de synchronisatieschakeling uit in manual modus (samen met S1 op een dubbelpolige wisselschakelaar). Het 5V punt in het schema is een testpunt en daar komt bij mij niet de voeding binnen (had ik even moeten doorstrepen inderdaad). Overigens: S2 kun je ook wel gewoon weglaten hoor. De synchronisatieschakeling verbruikt vrij weinig stroom en het kan geen kwaad om die onder spanning te laten staan in manual modus. Ik wilde het alleen optimaliseren voor accugebruik :)

   De SAA1101 blijft dus gewoon onder spanning staan voor de sync-out.

   Mocht je nog tegen wat onduidelijkheden aanlopen, stuur maar een bericht! Succes. Tjalling

   Beantwoorden
 2. Hoi Tjalling,
  Ik heb de video sync killer ook werkend. Aanvankelijk wilde hij eerst niet werken. Maar bij controle bleek dat er een weerstand slecht gesoldeerd was. De kleine smd varicap kleefde aan de soldeer, die had geen zin om zijn werk te doen. Herplaatst en alles doet het. Rest mij allen nog het teleporteer-kastje ;) er omheen te bouwen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.