LED meterverlichting voor de HAM-IV (of Tailtwister) rotor controller

20151101-0449-pe1rqm.nl-1500pxIk heb een tijdje geleden een hele nette Hy-gain HAM-IV rotor gekocht van Wim PE1EZU. Deze is perfect gereviseerd en de besturingsunit (controller) ziet er bijna als nieuw uit.

Update: ik blijk een “Tailtwister”-controller te hebben, maar los van de LED’s voor links, rechtsom en brake zit er volgens mij geen verschil in de controller. De analoge meter lijkt overigens wel een mooiere opdruk te hebben dan mijn reserve HAM-IV controller. Mijn rotor zelf is wel een HAM-IV.

Het ontwerp ziet er wel wat gedateerd uit, maar Hy-gain heeft blijkbaar nooit de behoefte gehad om iets wat zo populair is te willen verbeteren. Sinds 1999 is Hy-Gain in handen van MFJ.

Anno 2015 vond ik het wel leuk om er LED verlichting in te maken voor achter de analoge meter.

Hier is de unit met nog de originele verlichting:

20151101-0443-pe1rqm.nl-1500px

Boven de meter hangt nog de houder voor het originele gloeilampje (24V, 2Watt). Het lampje had ik al verwijderd. Deze werd overigens best wel heet, wat ook wel te zien is aan het kleine smeltplekje op de meter. De meter zelf is dicht aan de achterzijde, dus moet het licht door de dunne transparante lijn komen aan de bovenzijde van de meter. Dat is dan best wel lastig om een mooi egaal verlichte meter te krijgen. De onderzijde van de meter is ook helemaal lichtdicht, dus kon ik ook geen rondom verlichting maken.

Hierdoor leek mij de LED-strip de beste keuze. Of beter gezegd, een klein stukje LED-strip met een paar LED’s naast elkaar. Ik had dan een diffuser bedacht om niet teveel spotwerking te krijgen. De oude lamp werkte op 24V wisselspanning, dus daar moest ik ook nog wat mee: omzetten naar gelijkspanning.

Dat omzetten is simpel gedaan met een brug-gelijkrichter en een elko van 100µF (>40V!). De uitgangsspanning was om precies te zijn 34,2 Volt. Ai, dat is wel erg hoog en het zou zonde zijn om het verschil tussen 34,2V en 12V (de werkspanning van mijn LED strip) op te stoken in een weerstand. Maar een LED strip kan je vaak in stukjes knippen van ca. 5cm lengte en ieder stukje werkt op 12V (je hebt overigens ook 24V modellen op de markt). Als ik drie van die stukjes in serie zou zetten, zou ik op een werkspanning uitkomen van 36Volt. Perfect! Met 34,2V brandden ze fel genoeg.

20151104-0461-pe1rqm.nl-1500px
LED strips kan je in kleinere stukken knippen.

Ik zat nu met drie losse LED stripjes. Kleine stukjes, waar er precies twee van naast elkaar pasten boven de meter. Als ik ze er boven hield, dan was de meter mooi fel verlicht, maar waren de LED’s wel te zien als spots. Een diffuser gemaakt uit mat plastic gaf ook geen mooi resultaat. Andere diffusers had ik niet liggen om te testen.

Toen ben ik gaan experimenteren met indirect verlichten. De LED’s op de voorzijde plakken en dan met een reflector naar onderen schijnen. Dat ging al aardig, maar de meter was heel sterk verlicht aan de bovenzijde en nauwelijks aan de onderzijde. Vervolgens heb ik een stuk glimmend blik gepakt en op maat geknipt (een oude schaar doet wonderen!). Ik had daar een hoekprofiel uit geknipt net zo breed als de meter. Dit profiel heb ik vastgeplakt met 3M dubbelzijdige tape aan het voorfrontje. In het profiel zijn vervolgens twee van de drie stukjes LED-strip geplakt. Eerst recht boven de meter, maar dat gaf nauwelijks verschil met de eerdere experimenten. Behalve dat ik de afstand tot de meter kon vergroten. Dat heeft immers ook een diffusserende werking. Toen de LED’s eens aan de rechtopstaande zijde geplakt en de bovenzijde van het profiel iets schuin gebogen om het licht te kunnen reflecteren. Tot mijn verbazing werkte dat erg goed!

HAM-IV-LED-verlichting

20151101-0444-pe1rqm.nl-1500px

Ik zat nog wel met het derde stukje LED-strip. Die was niet nodig voor de verlichting van de meter, maar wel om de werkspanning op peil te houden. En zoals ik eerder zei, opstoken in een weerstand vind ik ook niets. Ik heb het derde stukje strip in de unit geplakt, net boven de bedienknoppen. Dat kan misschien handig zijn om de knoppen in een donkere kamer wat makkelijker te vinden… ach, verzin maar iets he :)

Resultaat:
Je ziet nog wel dat de meter van boven meer verlicht is dan van onderen. Maar het gaat nu heel mooi vloeiend.

Het is wat lastig op een foto vast te leggen, maar zo ziet het er nu uit:

20151101-0446-pe1rqm.nl-1500px

20151101-0448-pe1rqm.nl-1500px

4 gedachten over “LED meterverlichting voor de HAM-IV (of Tailtwister) rotor controller”

 1. Zo te zien is de besturing niet van een HAM-IV maar van een Tailtwister. Als het de bijbehorende rotor is, kan hij meer aan dan de HAM-IV!
  Inderdaad zijn de modellen die geleverd worden nog identiek aan hetgeen ik pakweg 35 jaar geleden kocht.
  Je zou nog kunnen overwegen om een Arduino of zo het werk voor je laten te doen. Stations in het geheugen, compensatie voor je rotor-potmeter (die niet over het gehele bereik precies de juiste waarde aangeeft) etc.
  Vast nog meer te knutselen! Succes.

  Beantwoorden
 2. Ik ben nog een onbekende op het gebied van rotors :) Maar inderdaad is dit een Tailtwister controller. Echter is mijn rotor wel gewoon een HAM-IV. Ik heb ook nog een HAM-IV controller, die dan vermoedelijk origineel bij mijn rotor geleverd is geweest. De Tailtwister controller kreeg ik er bij als reserve. Maar de unit ziet er beter uit dan de HAM-IV controller die ik hier heb, dus wilde ik die maar gaan gebruiken. Bedankt voor het attenderen op dit verschil. Weer wat geleerd :)

  Beantwoorden
 3. Dit trucje is van een dusdanige inventiviteit dat ik die ga toepassen in een Yeasu FP-1030A voeding, daar zit dus af fabriek géén paneelmeter verlichting in. Ik heb dat in het schema bekeken en kom nergens een Lamp1 tegen ofzo….hhmmmm.

  Ik heb nog 12v ledstrip liggen….

  bedankt voor de mooie beschrijving..

  Beantwoorden

Plaats een reactie


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.