JOTA 2015: het nieuwe ATV spel met drone bij de Johan van den Kornputgroep in Steenwijk

124411 DroneOktober 2015,

In het derde weekend van oktober is er ieder jaar weer JOTA. Dat staat voor Jamboree On The Air en is een activiteit van de scouting, in samenwerking met zendamateurs en andere vrijwilligers. Meer info over de JOTA vind je hier: link.

Al sinds 1996 (ongeveer, ik kan er een jaar naast zitten) ga ik naar de scoutinggroep Johan van den Kornputgroep te Steenwijk (Tuk). We werken daar onder de roepletters van Wim, PA3AKK/J. Wim zit tevens in de organisatie en verzorgt de communicatie naar ons als zendamateurs.

De editie van 2015 zit er ook alweer op. Dit jaar was het thema “Zet eens een boom op”. Samen met Dennis PA4DEN en Benno PA3FBX en met medewerking van Harry PA2HOS zat ik weer bij de amateur televisie (ATV) post.

Dit artikel gaat vooral over onze ATV post, maar er was natuurlijk nog veel meer, zoals D-Star, JOTI, HF (80 en 20m), VHF/UHF en diverse niet-zendamateur spellen (abseilen en tokkelen bijvoorbeeld).

Benno was er dit jaar voor het eerst bij. Benno heeft namelijk een hele mooie drone en de organisatie zag mogelijkheden om het spelprogramma eens wat op te frissen met wat nieuws. Het idee was, dat de drone over een veld zou vliegen waar letters verspreid zouden liggen. De kinderen in het welpenhok konden dan op een TV meekijken (via een draadloze videolink op een TV) en met portofoons instructies geven aan de groep die bij de dronevlieger (Benno) stond. De kinderen moesten zoveel mogelijk letters ontdekken en verzamelen, om daar vervolgens een woord van te maken. Daar kregen ze dan punten voor.

120405 Drone
Foto van Benno PA3FBX

Een drone dus… spannend voor de eerste keer. We hadden al vrij veel besproken per email en Benno en ik hebben ook nog een keer gebeld. Maar het was pas de eerste keer dat we elkaar ontmoetten, dus dat zou nog wat spannend worden: zou alles in één keer werken? Echt even uitgebreid testen lukte ook niet, omdat Benno op vrijdag nog moest werken en het spelprogramma al redelijk vroeg op de zaterdagmorgen zou worden gestart.

De drone van Benno had al een videozender met camera aan boord. Deze heeft een eigen ontvanger, want de kanaalindeling van zijn systeem is net anders dan mijn ontvangers. Ook Benno’s systeem werkt in de 6cm band. Gelukkig was het videosignaal uit de ontvanger goed. Toen we gingen testen, bleek het beeld zelf echter toch niet zo goed:

2015-10-17-0931-39.mp4.00_02_24_17.Still001

Het signaal uit de zender was geen probleem, maar de camera gaf gewoonweg een heel matig plaatje. Ik denk achteraf dat er water op de lens heeft gezeten. Maar Benno had nog een backupcamera bij zich, dus heeft hij die maar geplaatst. Dat gaf gelijk een goed plaatje:

2015-10-17-1016-36.mp4.00_01_36_03.Still001

Toen bleken we toch de letters nog niet te kunnen lezen. Ze waren op een wit A4-tje geschreven met een zwarte stift en dat papiertje was in een plastic hoesje geschoven en op het veld vastgemaakt. Op de dronecamera was dit bijna niet te lezen. Er waren alleen witte rechthoekjes te zien, omdat het dynamisch bereik van de camera te kort schoot. Het A4-tje was overbelicht.

Het spel was inmiddels al begonnen, dus was de scoutingbegeleiding druk bezig om de kinderen eerst maar zoveel mogelijk langs de andere posten te sturen. Ik had wat scoutingbegeleiders opgetrommeld om wat met die letters te doen. Al snel kwam het idee, om de letters te maken van lint (dat bekende rood-witte lint als iets afgezet wordt). En dat kwam wel goed uit de verf!

2015-10-17-1029-58.mp4.00_38_10_03.Still004

De vertraging viel nog heel erg mee en we konden al snel groepjes kinderen ontvangen. Toen het spel eenmaal liep, had ik ook nog een retour beeldverbinding opgezet, zodat het groepje in het veld kon zien wat er allemaal in het welpenhok gebeurde. Zo konden ze ook naar elkaar zwaaien. Daarvoor had ik mijn portable ATV setup gepakt en die in het veld neergezet. Daar zit al een kleine LCD monitor op en alles kon met accu’s gevoed worden. In het welpenhok had ik een zendertje met paneelantenne en een kleine cameramodule neergelegd. Mijn systeem werkte ook op 6cm, maar wel op een kanaal wat bijna 200MHz lager lag dan Benno’s dronezender. We hadden dus geen last van elkaar.

IMG_20151017_111004
In het veld konden we de kinderen zien in het welpenhok
Op de TV ligt de zender en camera voor de retourverbinding
Op de TV ligt de zender en camera voor de retourverbinding (foto PA4DEN)

Het spel verliep verder vlekkeloos. Benno heeft heel wat accu’s leeg gevlogen en dankzij Harry’s lader konden deze steeds snel weer opgeladen worden. Na afloop heeft Benno de drone nog een paar keer over het terrein laten vliegen voor wat mooie plaatjes.

Overigens heb ik alle beelden opgenomen van de naar beneden gerichte camera van de drone. Dat heb ik op een laptop gedaan met Open Broadcaster Software. Als capture device heb ik de Easycap gebruikt met de UTV007 chipset (zeer geschikt voor ruisende beelden!).

Bekijk hier wat beelden van de drone tijdens het spel en het terrein:

 

Fotoalbum: Klik hier

 

Diverse links:

Plaats een reactie


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.