Een draadloze en portable videodoos voor tijdens (jeugd)activiteiten

Artikel update: 30 oktober 2016

Het idee kwam naar voren toen ik voorbereidingen trof aan de molen- en gemalendag bij Den Olden Forus in Terschuur, geörganiseerd door Andries PE1NGM. We wilden een ATV (amateur televisie) demonstratie kunnen geven aan het bezoekende publiek. Voor dat doel heb ik deze video doos bedacht. Overal in het veld neer te zetten en te verplaatsen. Het beeld en geluid kan dan weer ontvangen worden in onze zendamateur tent en worden opgenomen. Later bleek deze videodoos ook heel goed inzetbaar te zijn tijdens JOTA spellen!

Deze doos is bedoeld, om kinderen nieuwsgierig naar techniek te maken. Alles is ruim opgezet en kan worden bekeken door de deksel op te tillen. De kinderen mogen zelf rondlopen met deze videodoos en dat zorgt ervoor, dat techniek tastbaar wordt. Ze hoeven niet bang te zijn dat er iets stuk gaat. Alles is eenvoudig te repareren.

Dit zit nu in deze videodoos:

Sinds mei 2012:

  • Video camera is een Chinees moduultje van €8,00, die ik helemaal gemodificeerd heb (IR LED’s verwijderd, IR filter tussen sensor en lens geplaatst en behuizing lichtdicht gemaakt). Meer info.
  • Microfoon: elektret met nier-karakteristiek, om gericht geluid op te vangen. Ingebouwd in een staaf met daarvoor een windfilter van diverse stoffen.
  • Microfoon versterker: Opamp versterker van microfoon naar line niveau, 23dB versterking. Inclusief filtering tegen overdadige HF versterking.
  • Videozender: een huis-tuin en keuken apparaatje van de Lidl, die door middel van een potmeter in de zendamateur frequentieband is gedraaid. Er is geen last meer van Wifi verstoring op deze manier. Voorwaarde is alleen dan wel, dat alleen een zendamateur deze mag inschakelen. Maar het bereik is niet meer dan 200m en ik ben altijd in de buurt, dus dat vinden we prima.
  • Accupakket: Rijtje NiMh AA batterijen in een houder (12V, 2,5Ah), of twee langwerpige loodaccu’s van 12V per stuk, 2Ah. Er is een connector gemonteerd waar voedingsdraden op kunnen worden aangesloten. Er kan worden overgeschakeld naar het tweede pakket, als de eerste leeg is.
  • LPD portofoon voor retour audio, gemonteerd in de voorkant van de doos.
  • Audio bekabeling van hoge kwaliteit tegen HF inspraak (vanwege de HF stations op een velddag)
  • Het signaal wordt ontvangen op een Comtech 13cm ontvanger die op een TV aangesloten is.

 

Sinds september 2014:

  • Aan / Uit schakelaar is aan de voorzijde geplaatst
  • Seriediode als beveiliging tegen het per ongeluk ompolen van de batterijklemmen.
  • VU meter aan de voorzijde die de batterijspanning weergeeft.
  • Twee keer grote LED lampjes aan de voorzijde geplaatst, inclusief een schakelaar. Als LED driver heb ik een voedingsprintje gebruikt die hier beschreven is. Dit is eigenlijk niet echt een LED driver, want dan regel je het liefst op basis van stroombegrenzing. Met dit printje kun je de spanning echter wel heel stabiel instellen en dus ook precies het punt waar de stroom door de LED’s hoog genoeg is. De twee LED’s in serie hebben ongeveer 6V nodig om 20mA te consumeren. Door de stabilisatie van dit printje blijven de LED’s optimaal branden, totdat de batterijen leeg zijn (lager dan 8V). Er zit nog wel een kleine weerstand in serie als demper. Als de stroom door de LED hoger wordt, wordt de spanningsval over de weerstand net zo goed ook groter. Dat zorgt ervoor, dat je de spanning wat makkelijker af kunt regelen en de LED niet zo snel overstuurd zal worden.
Grote high brightness LED's
Grote high brightness LED’s

 

Stroom veilig afgeregeld op bijna 19mA. Beide LED's staan in serie.
Stroom veilig afgeregeld op bijna 19mA. Beide LED’s staan in serie.

 

20140906-IMG_7206-1500px

 

De voorzijde, waar ook de grappige VU meter zichtbaar is.
De voorzijde, waar ook de grappige VU meter zichtbaar is.

 

Update september 2016:

De JOTA is ieder jaar weer in oktober. En de laatste jaren is deze videodoos daar één van de belangrijke onderdelen tijdens een televisiespel. Daarom ook dit jaar maar weer wat updates gedaan:

Ik heb de richtantenne (PCB antenne) verwijderd en een rondstralende antenne gemonteerd (van een router).
Ik heb de richtantenne (PCB antenne) verwijderd en een rondstralende antenne gemonteerd (van een router).

 

Ik heb een SMA connector gesoldeerd op de PCB, waar voorheen de coax kabel gesoldeerd was.
Ik heb een SMA connector gesoldeerd op de PCB, waar voorheen de coax kabel gesoldeerd was. Uitgangsvermogen is 8,4mW op 2330 MHz en 5,8 op 2410 MHz.

Ook heb ik een LiPo accu aansluiting gemaakt en ben een 3-cel LiPo gaan gebruiken, omdat de loodaccu nu wel eens einde verhaal mag zijn. Wel heb ik een zekering geplaatst, wat ook niet onverstandig kan wezen met dergelijke accu’s.


Wil je meer informatie? Laat maar weten in de reactievelden hieronder.

Deze Videodoos is inmiddels gebruikt bij:

Plaats een reactie


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.