12 mei 2012 “molen- en gemalendag”

Olden Florus - Terschuur, met op de voorgrond onze antennesAndries PE1NGM heeft het wat experimenteel aangepakt, want het leek hem wel leuk om ook eens een zendamateur station neer te zetten tijdens de molen- en gemalendag op 12 mei 2012. En wel bij de molen “Den Olden Florus” in Terschuur. Dat gebeurt namelijk steeds meer bij verschillende molens en gemalen in Nederland. Een trend die is overgewaaid uit Engeland. Zendamateurs (hier is een uitleg van wat dat is) zetten dan wat zenders, ontvangers en antennes neer, om lokale en wereldwijde verbindingen te maken. Ook met andere molens. Zendamateurs over de hele wereld (maar ook nationaal) vinden het dan ook vaak een sport, om zoveel mogelijk verbindingen te maken met verschillende molens. Bekijk ook eens deze pagina van het organiserende team in Nederland: link.

Door dit zendamateur evenement te combineren met de opendagen voor molens en gemalen kan het bezoekende publiek eventueel ook eens kijken bij de zendamateurs. De hobby zendamateurisme is bij het grote publiek namelijk vaak niet zo heel erg bekend en wordt vaak geassocieerd met etherpiraten en 27MC “bakkies”. Dat is heel wat anders en aan ons dus de uitdaging, om onze hobby met vele facetten te demonsteren. En aangezien we onze spullen overal kunnen opstellen, komt DARES ook vaak ter sprake. Een citaat van wat DARES inhoudt:

“De Dutch Amateur Radio Emergency Service (DARES), stelt zich ten doel de kennis en kunde van gelicenseerde radio zendamateurs en geregistreerde luisteramateurs inzetbaar te maken en te houden voor het ondersteunen van professionele hulpverleningsdiensten bij de bestrijding van rampen en andere grootschalige incidenten op nationaal én internationaal niveau.”

Een mond vol, maar als in geval van een ramp de communicatienetten overbelast raken, of zelfs uitvallen, zijn zendamateurs vaak nog in staat om op een willekeurige plek een communicatiestation op te bouwen. En dat kan levens redden! DARES is een officieel erkende organisatie.

Den Olden Florus
Open dag Den Olden Florus, 12 mei 2012

 

PA6DOF, ons zendamateur station
Terug te komen bij deze molen- en gemalendag. 12 mei 2012 zijn we even buiten Terschuur neergestreken op een veldje naast de molen “Den Olden Florus”.  Andries PE1NGM, Edwin PA1EDL en Tjalling PE1RQM (ik) (hier staat een korte uitleg over roepletters en zendamateurisme). We werden zeer gastvrij ontvangen door de groep vrijwilligers van de molen. Voor hun was het ook wat nieuw. Al die gekke draden, antennes, elektronica en rare geluiden uit al die doosjes…

PE1RQM, PA1EDL en PE1NGM QRV tijdens de molen- en gemalendag 2012
PE1RQM (voorgrond), PA1EDL (midden) en PE1NGM (achter) QRV tijdens de molen- en gemalendag 2012 (foto Petra Touw)

 

Edwin had een mooie partytent meegenomen. Die bleek zeer nuttig, omdat er toch wel regelmatig een buitje over kwam. Maar tussen de buien door was het weer erg goed.

De stroom in de tent werd verzorgd door een aggregaatje, die achter de schuur opgesteld stond. Die heeft weer een keurige dienst bewezen.

Andries PE1NGM op PSK31
Andries PE1NGM op kortegolf

Andries en Edwin hadden kortegolf (HF) apparatuur meegenomen. Op de kortegolf kun je naast lokale, ook wereldwijde verbindingen maken. Andries heeft zich vooral gericht op digitale modes en dan vooral PSK31 (tekstberichten) en Edwin heeft zoveel mogelijk spraakverbindingen proberen te maken. Erg druk was het niet aan de band, dus de hoeveelheid verbindingen vielen wat tegen. Toch hebben ze nog best wel een aardig lijstje aan landen “gewerkt”. De mooiste verbindingen op zo’n molen- en gemalendag zijn andere zendamateurs, die bij een andere molen staan.

Verder had ik wat ATV (amateur televisie / beeld overdracht) spullen meegenomen. Zoveel mogelijk gericht op portable gebruik. Met portable bedoelen wij draagbaar en batterij gevoed. Zo was er een doosje gemaakt, die overal in het veld en in de molen kon worden geplaatst. Uit dat doosje werd draadloos beeld en geluid overgezonden naar onze tent, alwaar het werd opgenomen op een DVD recorder. Dat zendertje had een bereik van maar 100m. Deze filmpjes afkomstig uit de z.g. “Video Box” zullen worden gemonteerd en op deze site worden geplaatst (zie link onderin deze pagina).

Tevens waren er wat ATV zendamateurs uit de buurt paraat, om met ons portable ATV station verbinding te maken. Dat waren Ton PE1BQE, Ruud PE1POA en Peter PA3CWS. Het maken van een verbinding is altijd een grote uitdaging, vanwege de hoge frequentie (5780MHz). Heb je vrij zicht (op een hoge uitkijktoren bijvoorbeeld), kun je soms zomaar een afstand bereiken van bijvoorbeeld 50km, maar zodra er wat in de weg staat (huizen, bomen, etc.) neemt het zeer snel af. Wij hadden nu al moeite met 3km. Dat is heel wat minder dan de wereldwijde verbindingen die op kortegolf mogelijk zijn! Maar dat is ook net de uitdaging van amateur televisie op hoge frequenties.

Met een schotelantenne, gemonteerd op een fotostatief, liep ik dus door het veld en stond ik op het balkon van de molen (op rustige momenten) om nét die plek te vinden waarbij er beeldoverdracht plaats kon vinden. Zie het als een sport om dat voor mekaar te krijgen.

Ton PE1BQE in verbinding met PE1RQMMet Ton was de verbinding snel gemaakt. Ton woont in Amersfoort en dan kunnen de signalen precies langs de snelweg zijn antennes bereiken (wij zaten dicht bij de A1). Met Peter was het lastiger. Peter woont in Hoevelaken en daarom hadden we bijvoorbeeld last van de verhoogde snelweg en bomenrijen. Peter stapte later in de auto en ging op een plek staan, die wellicht beter zou kunnen werken. Peter ontving mijn signaal dan ook prima, maar er was wat vreemds aan de hand. Continue zag Peter een korte ritmische storing in mijn beeld! Waar kwam dat nou vandaan? Toen ik nog eens goed langs de lijn van mijn antenne keek, bleken dat de molenwieken die precies in mijn signaalpad draaiden! Grappig effect had dat.

Ik stond namelijk op het balkon van de molen om wat meer hoogte te krijgen. Toen was Peter aan de beurt om een signaal naar mij toe te zenden. Dat lukte almaar niet. Even later bleek de oorzaak bekend; een lege accu :)

Met Ruud in Nijkerk heb ik geen verbinding tot stand kunnen brengen. Wij snappen allebei niet waarom, maar waarschijnlijk ook weer door de snelweg verhoging en bomen partijen. Des te meer reden, om dat volgend jaar opnieuw te proberen! En dan misschien wel op een wat lagere frequentie, want dan heb je minder last van obstakels.

Naast al dit experimenteren, was er ook nog genoeg tijd over om met mensen te praten. En dan niet alleen bezoekers aan de molen, maar ook zendamateurs. Zo kwam bijvoorbeeld een delegatie langs van de Veron afdeling Amersfoort (PI4AMF). Zij gingen alle zendamateur stations langs in onze regio, die bij een molen aanwezig waren tijdens deze dag. Klik hier voor wat beeldmateriaal van PI4AMF.

Voor ons is het allemaal hobby en het was daarom erg fijn om zo gastvrij te worden ontvangen door de vrijwilligers van Den Olden Florus in Terschuur. We hopen dat het publiek ook wat nieuwsgierig is gemaakt voor onze hobby, die normaal gesproken vaak onzichtbaar is voor de buitenwereld en op hobbykamers of in besloten bijeenkomsten wordt beoefend.

En andersom; voor mij gold in elk geval zeker, dat mijn interesse in dit soort prachtige molens enorm is gegroeid! Ik hoop er snel weer eens te kunnen kijken.

Foto’s en video’s van 12 mei 2012

Hier is een korte video. Een beetje simpel en gemaakt uit korte clipjes uit de fotocamera. De video afkomstig uit “The video Box” (ons zwarte doosje) staat er onder.

 

Foto’s staan in het album

 

"Video Box"De “Video Box”

Op verschillende plaatsen in het veld en in de molen was dit geheimzinnige doosje opgesteld. Dit doosje stuurde video en audio draadloos door naar onze tent, alwaar het werd opgenomen. Staat u toevallig in beeld? Bekijk de onderstaande video en misschien ziet u uw eigen beelden. Binnenkort nog wat meer over de techniek van deze “Video Box”

 

N.B. deze video is alleen via deze pagina te bekijken en staat niet als openbaar ingesteld op Youtube. Wilt u desondanks niet in de video zichtbaar zijn, neem dan even contact op.

 

*)  Radiozendamateurs moeten een examen afleggen alvorens ze deze radiohobby mogen bedrijven. De cijfer en lettercombinaties (PE1RQM bijvoorbeeld) zijn voor zendamateurs de roepletters, waarmee ze zich identificeren voor de controlerende overheidsinstantie (Agentschap Telecom). Het doel is voornamelijk het doen van experimenteel radio-onderzoek, hobbymatig bezig zijn met apparatuur die radiosignalen kunnen uitzenden, daarmee wereldwijde verbindingen maken (spraak of digitaal), dat zelf te bouwen, of daarmee beeldverbindingen op te zetten, etc etc, want de toepassingsmogelijkheden zijn zeer groot. Deze hobby wordt bedreven door mensen die geïnteresseerd zijn in radiogolven (elektromagnetische golven om precies te zijn), radiotechniek, radiopropagatie, natuurkundige verschijnselen met betrekking tot radiosignalen, elektronica, elektronica zelfbouw, etc. Zendamateurs hebben onder voorwaarden frequentiebanden tot hun beschikking gekregen van de overheid. De voorwaarden beschrijven naast regels en eisen ook beperkingen en rechten. Het verschil met zendpiraten/etherpiraten en bakkies zal nu ook wel duidelijk zijn; wij draaien geen muziek, doen geen radiouitzendingen die u met een normale radio of TV thuis kunt ontvangen, wij doen het met toestemming van de overheid en moeten een examen afleggen. Het verschil met 27MC bakkies is, dat dat één frequentieband is, waar men met goedkeurde zendontvangers vergunningsvrij uitzendingen mag doen. Iedereen dus. Klik hier voor een uitgebreidere uitleg.

Plaats een reactie


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.