Modificatie van een mini videocamera (€8,-!) (uit China)

Een PAL kleurencamera voor ca. €8,-? Het kan! Op Ebay zijn ze te koop namelijk. Leuk voor (portable) ATV bijvoorbeeld. Ik heb de proef op de som genomen en heb er twee besteld.

17 juni 2012, artikel bijgewerkt op 6 september 2015.

 

Doel en beschrijving:
Eigenlijk is dit type camera’s bedoeld voor CCTV (bewaking met videocamera’s) doeleinden. Er zit geen recorder in en er komt gewoon een PAL videosignaal uit.

De opgegeven resolutie is 628×582 pixels. Dat komt uit de beeldsensor. De processor die dit beeld omzet en bewerkt is een VC0702NJSB (datasheet op verzoek beschikbaar) van Vimicro. Deze doet dat met 720×576 pixels, dus daar gaan geen pixels verloren. Ook regelt deze chip de gehele videoverwerking, zoals automatische videogain/exposure (max 18dB), automatische witbalans, etc. Dit is bij deze camera niet op handmatig te zetten, maar de processor regelt vrij netjes, zei het wel met zichtbare stapjes.

De complete print met VC0702NJSB
De complete print met VC0702NJSB

Voeding
De camera heeft een eigen gestabiliseerde voeding aan boord, wat gedaan wordt met een schakelende regelaar. En wel de aloude MC34063A. Op de foto hierboven is deze chip linksboven te zien. Het voordeel van dit gegeven is, dat de cameramodule gevoed kan worden met een groot bereik aan ingangsspanningen (ca. 7-16V). De schakelende spanningsregelaar is bovendien efficiënter dan een lineaire spanningsregelaar. Handig voor accubedrijf.

Meer weten over schakelende spanningsregelaars? Klik dan hier (interne link)

Infrarood LED’s voor NIR (nabij infrarood / near infrared):
De fabrikant heeft besloten om infrarood LED’s in te bouwen. Dat is licht wat wij met het oog niet kunnen zien, maar wat de beeldsensor wel kan registeren. Het gereflecteerde infrarood licht wordt door de beeldsensor omgezet naar een helderheidswaarde en dat ziet er in de eerste instantie uit als een gewoon beeld. Nachtzicht is op deze manier mogelijk tot het bereik van wat de LED’s kunnen belichten. Lees hier meer over NIR camera’s.

Maar op een kleurencamera heeft dat alleen maar een nadeel. Fletse kleuren bij daglicht en bovendien ook nog eens onscherp. Die onscherpte komt door de brekingsindex van het lenzen in het objectiefje. Die is berekend op golflengtes van 380-800nm, daarbuiten is de correctie niet meer optimaal. Met veel infrarood component in de omgeving (zonlicht), is het beeld vrij snel onscherp.

Modificatie
Ik wilde deze camera helemaal niet in het donker gebruiken. Dus werd het tijd voor een infrarood filter tussen de lens en de sensor. Die had ik nog liggen, afkomstig uit een oude gesloopte cameramodule.

Optisch Infrarood filter geplaatst
Optisch Infrarood filter geplaatst

 

Tevens heb ik de Infrarood LED’s uit het module geknipt. Dat scheelde gelijk ook weer in de stroomopname en warmteproductie. Deze camera wil ik voornamelijk op accu’s gaan gebruiken, dus dat is dan gelijk een mooie bijkomstigheid.

De gaten waar de LED’s in zaten, heb ik dichtgemaakt om lichtlekkage te voorkomen (vergeet dit nooit, dit heeft meer effect dan je denkt).

LED gaten gedicht
LED gaten gedicht met thermische lijm en dat later nog zwart geverfd.

 

Verder kon de lens nog wel een goede schoonmaakbeurt gebruiken. Dat viel niet mee, want er zat flink wat aangekoekt vuil op de lens (waar staat die fabriek??). Met een zachte doek en wat alcohol heb ik dat voorzichtig schoongemaakt.

Het eindresultaat
Ik heb een paar voorbeeldplaatjes gemaakt en heb geprobeerd om ongeveer een gelijke beelduitsnede te maken. Dit zijn snapshots uit een video opname. Ik heb met opzet diverse materialen in beeld gebracht. Kleding en vegetatie (planten en bomen) hebben het meeste effect. Vandaar dat ik wat sprekende voorbeelden heb gezocht. De rechter afbeeldingen tonen nu realistische kleuren, dus modificatie geslaagd!

Zonder modificatie Na modificatie

En ondanks de gemodificeerde camera nu geen nachtzicht functie meer heeft, is hij toch nog zeer gevoelig gebleken tijdens video opnames in schemerige plekken (Black Trousers Ham Radio Event op de avond).

De tweede is nu ook omgebouwd (september 2015)
Afhankelijk van de grootte van het IR block filter glaasje kan je deze direct bovenop de sensor lijmen, maar kleinere kunnen beter in de lenshouder gelijmd worden.

20150906-0324-pe1rqm.nl-1500px

De sensor blijft nu mooi vrij. Het schuimrubbertje wat op onderstaande foto links ligt, dicht na montage de camerasensor goed af tegen lichtlekkage.

20150906-0323-pe1rqm.nl-1500px

 

Ook bij deze cameramodule gaan de IR LED’s er weer uit. Daar heb je niets meer aan zodra een IR block filter geplaatst is. De gaten in de behuizing waar de LED’s gezeten hebben, zijn dichtgemaakt met hotglue.

Gemonteerd ziet het er weer netjes uit:

20150906-0327-pe1rqm.nl-1500px

 

Stroomopname
Met LED’s neemt de module ongeveer 100mA op bij 12,2 V. Zonder LED’s is dat ca. 60mA (80mA bij 8V). Dit was in koude toestand, mogelijk varieert dit wat als de modulen warm worden. Maar het is een winst ca. 40%, of 40mA.

Waar te koop?
Ebay. Het IR block filter haal je uit een oude sloopcamera waar die wel in zit. Ga op zoek naar het losse glaasje (soms is het als coating op de sensor aangebracht, dan kun je er niets mee). Dit glaasje is meestal een beetje groen van kleur.

Waar heb ik deze camera reeds gebruikt?
In de ATV Videodoos op de Molen- en gemalendag bij Den Olden Florus (12 mei 2012) en op het Black Trousers Ham Radio Event (15-16 juni 2012), een demonstratieplankje en natuurlijk de JOTA
Op die pagina’s zijn soms ook beelden te bekijken.

Plaats een reactie


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.