Barco Pulsar (TV modulator) Channelized mode vrij maken

Barco PulsarDe Barco Pulsar TV modulatoren zijn populair onder 70cm ATV-ers. Zodra deze eenmaal geschikt is gemaakt voor 434.250 MHz en goed afgeregeld is, dan komt er een keurig signaal uit, wat een prima basis is om te versterken met een lineaire eindversterker.

Maar sommige Barco Pulsars (ook MK-II en de modellen, tevens onder de merknaam Scientific Atlanta) kunnen zijn vastgezet op één kanaal. Zodra je dan op de knop FREQ drukt om de frequentie in te stellen, komt er “CHANNELIZED” in beeld te staan met de frequentie waarop de TV modulator is vastgezet.

20150419-IMG_8768-PE1RQM-640pxDeze Pulsar stond maar 1MHz te laag!

Dit artikel kan kort gehouden worden, gezien anderen daar al uitgebreide beschrijvingen over hebben geschreven. Het leek me echter wel handig om al die verspreide informatie wat samen te voegen.

Hoe ik zelf ben gaan zoeken:
Ik kreeg drie stuks Pulsars in handen van een bevriende zendamateur met de vraag of ik dat kon oplossen. En alsof het zo moest zijn, schreef Vincent PE1RKM (niet verwarren met mijn call) een artikel op PI6ANH.com en tevens vermeld op Hamforum.nl, hoe je de Pulsar uit de Channelized mode moest krijgen.

Even later hoorde ik dat Roel PA5RJ ook nog bevestigen.

Het plaatsen van een lege 24C04H dus, of het leegmaken van de huidige (allemaal FF opvullen), die op de plek zit zoals weergegeven in onderstaande foto (frontje naar je toe):

Eprom-locatie-1
Open het channel filter

 

Eprom-locatie
Eprom in Channel filter

 

De inhoud van de channelized eprom is echt heel simpel, kijk maar:

Weergave inhoud eprom
Het rode getal is een wijziging die ik eerst wilde proberen, omdat ik er maar 1 MHz naast zat. Maar maak hem maar gewoon leeg (allemaal FF) en dan is het goed.

 

Vincent beschrijft tevens hoe je de filters kunt ombouwen. Als de originele frequentie niet te ver verwijderd was van onze 434.250 MHz, dan hoeft er fysiek niets aangepast te worden aan het filter en is de kans dus groot dat je met alleen afregelen het filter kan optimaliseren.

 

Valkuilen:

Sommige eproms willen niet goed werken blijkbaar. Ik had lekker goedkoop een 20 tal 24C04H’s besteld in China en deze truuk werkte niet. Er kwam in het display van de Pulsar te staan, dat er geen channel filter aanwezig zou zijn. Toen ik ze ging testen in een eprom programmer, kon ik deze wel uitlezen, maar niet beschrijven. Ik heb toen vervolgens de originele Eproms maar leeg gemaakt, of beter gezegd, alles is opgevuld met FF. Koop je een lege 24C04H, schaf deze dan aan bij een Nederlandse webshop die goed bekend staat en die je kan benaderen als het niet blijkt te werken. Ik wil je eproms ook wel voor je wissen. Dan hoef je alleen het opsturen en terugsturen te betalen.

Als je een >600MHz variant hebt, betwijfel ik of je de converter ook omgebouwd gaat krijgen. Dat grote ding onder het grotere blik. Als jou dat gelukt is, hoor ik het graag. Het channel filter (kleinere blik) is opzich wel om te bouwen, maar waarschijnlijk zit daar ook een ander power module in. Mocht je de kans krijgen om een >600MHz model aan te schaffen, doe het dan niet. Ga uitsluitend voor de 40-600MHz modellen.

Plaats een reactie


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.