ATV contest verslag 12 en 13 december 2015

Hier zijn letters leesbaar :)
Hier zijn letters leesbaar :)

Vier keer per jaar wordt een ATV (amateur televisie) contest georganiseerd door de Veron VHF commissie. Dit wordt ook wel “ATV weekend” genoemd, omdat dit juist de momenten zijn waar ATV-ers elkaar in grote getale op de band ontmoeten. Iedere bevestigde verbinding levert je punten op en op de hogere banden krijg je per gemaakte verbinding extra punten door middel van multipliers. Het aantal kilometers afstand is de basis voor de puntentelling.

Meer informatie is hier te vinden:

Ik deed voorheen ook wel af en toe mee door met een portable setje met 6cm ATV het veld in te gaan. Daar zijn op deze site een wel een aantal verslagen van te vinden. Erg leuk om te doen. Toch ging het dit keer wat anders. Sinds november van dit jaar (2015) heb ik namelijk een antennemast en dus ook wat ATV antennes.

Het setje antennes is nog wat beperkt. Ik wilde de pas geplaatste mast in de eerste instantie even snel voorzien van wat basis antennes, zodat ik tenminste deze winter al over PI6ATS kon werken. En dat zijn dus uitsluitend antennes voor de 23cm en 13cm band.

Voor 23cm had ik nu een EPS yagi gemonteerd met 14,4dBd gain en voor 13cm had ik een Grid-wire antenne gemonteerd van California Amplifier met ca. 21dBd gain.

20151121-0581-pe1rqm.nl-1500px
De California Amplifier grid-wire en de EPS yagi. Bovenop staat een Diamond V2000

Op de foto hierboven was de mast ingeschoven. Tijdens deze contest was de mast ca. 3,5m uitgeschoven. De mast kan ongeveer nog een dikke meter verder uitschuiven, maar dat was nog niet mogelijk in verband met het (nog) verkeerd afmonteren van de antennekabels. Alles is dan ook pas in november 2015 geplaatst, slechts drie weken eerder dan deze contest.

Antennemast ca 3,5m uitgeschoven. Je ziet de kabels nog wat moeilijk hangen.
Antennemast ca 3,5m uitgeschoven. Je ziet de kabels nog wat moeilijk hangen.

Eigenlijk wilde ik helemaal nog niet meedoen met deze editie van de ATV contest. Ik had echt niet het gevoel dat ik ook echt met ATV amateurs een beeld met nummers kon uitwisselen. Ik had nog niet eens preamps (voorversterkers) in mijn ontvangstpad. Wat kon ik uberhaupt ontvangen? Tja, de Comtech ontvangertjes zijn van zichzelf best wel gevoelig, maar als je kijkt naar de kabelverliezen, dan kan een preampje geen kwaad.

En dan nog maar te zwijgen over zenden. Mijn 23cm zender was een puinhoop. Die lag midden in een revisatie. De baseband lag los en de eindtrap ook. Maar goed, het setje zou wel zo’n 75 Watt zendvermogen kunnen maken. De yagi voor 23cm kon dat ook wel gebruiken, gezien zijn bescheiden antennegain van 14,4dB. Op 13cm lag ook alles los, maar dat setje was al wel aangesloten om te kunnen werken op PI6ATS. Maar daar was het zendvermogen slechts 10Watt en dat moest dan nog een niet echt perfecte coaxkabel door van ca. 14 meter lengte. De grid-wire antenne was dan wel weer heel aardig.

Maar ATV amateurs in de buurt zouden wellicht wel wat puntjes kunnen gebruiken, dus was mijn idee om dan maar op een rustig moment in elk geval iets aan te sluiten voor deze lokale verbindingen.

En zo geschiedde. Daar begon het mee. In een mum van tijd werd ik opgenomen in een groepje die op 2m aan het roepen waren. Want op 2m begint het contact meestal, gewoon in spraak. Om een lang verhaal kort te maken; het werd laat. Tot diep in de nacht kon ik met stations een verbinding maken en we namen er alle tijd voor uiteraard. Dat is het leuke aan de ATV contest. Daar hoef je je geen haast te maken.

En zo kwam dus ook al snel het 23cm “bouwpakket” op tafel te liggen. Gauw de eindtrap aansluiten, de baseband zo goed als het kan wat vastleggen en een camcorder aansluiten voor het beeld. Een coaxrelais had ik ook nog niet, dus werd er steeds weer de kabel omgestoken. Erg onhandig en ik was er maar druk mee! Maar wat een fun!

Op 23cm hebben 10 tegenstations mijn signaaltje kunnen zien. Andersom kon ik ook 10 stations zien. De ene keer kon iemand mij niet ontvangen en de andere keer was dat weer andersom.

Wim PE1EZU (echter met John achter de zender en ook Berry achter het log) kwam heel sterk door! Dit waren de "Biggen" uit Breukelen.
Wim PE1EZU (echter met John achter de zender en ook Berry achter het log) kwam heel sterk door! Dit waren de “Biggen” uit Breukelen.

 

PA3CWS zit bij mij in de buurt, dus dat wil ook wel goed.
Peter PA3CWS zit bij mij in de buurt, dus dat wil ook wel goed.

 

Chris PA3CRX zijn beeld was wat moeilijk te synchroniseren, maar het was wel sterk. Waarschijnlijk een effect van reflectie. Later was het goed.
Chris PA3CRX zijn beeld was wat moeilijk te synchroniseren, maar het was wel sterk. Waarschijnlijk een effect van reflectie. Later was het goed.

 

Hier moet je misschien wel een paar keer goed naar kijken. Hier staan echt cijfers! Klein kijken of met je ogen knijpen helpt vaak. Dit was PE1MPZ
Hier moet je misschien wel een paar keer goed naar kijken. Hier staan echt cijfers! Klein kijken of met je ogen knijpen helpt vaak. Dit was PE1MPZ uit Nieuwegein. Dat ligt voor mij achter de Utrechtse Heuvelrug, wat de lage signaalsterkte verklaart. Des te meer een prestatie!

 

Richard PA3CGG uit Alphen aan de Rijn was ook een hele nette verbinding. Blijkbaar liep dat pad net langs de Utrechtse Heuvelrug en is het ineens mogelijk om een veel grotere afstand te overbruggen.
Richard PA3CGG uit Alphen aan de Rijn was ook een hele nette verbinding. Blijkbaar liep dat pad net langs de Utrechtse Heuvelrug en is het ineens mogelijk om een veel grotere afstand te overbruggen.

 

De video sync generator blijkt bij dit soort zwakke signalen echt een verbetering. Vooral als de monitor of TV niet goed kan synchroniseren. Zelfs een CRT (beeldbuis) monitor of TV zonder blauwe scherm ruisonderdrukking kan er baat bij hebben.

De mooiste verbinding was met Jack PA0BOJ. Ik was midden in de nacht aan het chatten met David PE1MUD en hij zei me dat hij Jack zijn signaal had opgenomen en hem een mail had gestuurd. Later in de nacht kreeg David een reactie en kon er nog een afspraak worden gemaakt. Ze zouden elkaar ontmoeten op de 2m band. David had op dat moment nog alleen de mogelijkheid om te ontvangen met ATV, dus via spraak op 2m zou er dan bevestigd kunnen worden of David wat kon zien. Ik had mijn 2m ontvanger ook aangezet, om hun gesprek te kunnen volgen. David had geroepen en hoorde niets terug. Maar ik wel! David blijkt een grote hoeveelheid aan storing te hebben op 2m. Dus dit was even vreemd. Ik zat een stuk verder weg en kon Jack wel horen op 2m. Bij David was het ontvangen ATV signaal echter loeihard en bij mij in de eerste instantie niet te nemen. Maar zo hebben we via een soort driehoekverbinding toch punten kunnen uitdelen. Via ATV, 2m en via Skype.

Daarna heb ik nog geprobeerd met Jack een ATV verbinding te maken. En dat is na veel moeite toch gelukt! Weliswaar alleen op 23cm, maar toch!

Op 13cm hebben 7 personen mijn signaal ontvangen en ik kon van 8 personen het signaal zien. Het signaal van Renny PE1ASH was loeihard en dat was ook wederzijds. Maar PE1EZU lukte op 13cm niet. Althans, ik heb ze met moeite ontvangen maar andersom lukte niet. Dat is een beetje vreemd, want de richting van beide stations is bijna hetzelfde! Maar zo gaat dat vaak op hogere frequenties. Iedere kleine variatie kan een groot verschil betekenen. Op 23cm kon je hierboven al zien, dat PE1EZU wel heel sterk binnenkwam op die band.

Ik was eigenlijk nog van plan geweest, om de zondag met mijn portable setje op stap te gaan. Dat zou dan de 6cm band wezen. Achteraf gezien was dat ook wel leuk geweest, want Chris PA3CRX, Peter PA3CWS en Frans PC2F waren ook op pad met een portable set. Alleen was mijn tijd wat opgesnoept met alle basisverbindingen wat erg nieuw was voor mij. Wel had ik nog mijn 6cm schoteltje aan een stok gemonteerd om uit het dakraam te kunnen houden. Helaas heb ik Chris, Peter en Frans niet getroffen op de band, maar met Ton PE1BQE had ik nog wel een verbinding gemaakt. Dat ging redelijk goed.

Ton PE1BQE op 6cm
Ton PE1BQE op 6cm

Zo zie je maar. Dat liep even heel anders deze editie van het ATV weekend! Ik heb me erg goed vermaakt.

Plaats een reactie


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.