14 maart 2015 Weer eens portable met de ATV contest!

CIMG0815_PE1RQM.nlVanaf deze editie was de ATV contest iets langer, omdat de regels aangepast zijn. Daar had ik geluk mee, want op zondag 15 maart had ik geen tijd. Zaterdagmiddag kon nu ook en daar heb ik dan maar gebruik van gemaakt door met mijn 6cm ATV portable setje op stap te gaan.

Van te voren hoorde ik dat veel collega amateurs uit de omgeving van Amersfoort / Hoevelaken / Nijkerk QRV zouden zijn. Ook was er een kans aanwezig, dat de Biggen uit Breukelen aanwezig zouden zijn (dat bleek achteraf helaas op dat moment niet het geval te zijn).

Maar om die reden leek het mij wel leuk om weer eens het plekje bij de Nijkerkerbrug op te gaan zoeken. Eerst ben ik weer links van de brug gaan staan, zie luchtfoto hieronder. Daar kun je in het gras staan en je staat ook nog steeds op het verhoogde deel van de brug. Het is wel een wat winderig hoekje en het verkeer maakt veel lawaai.

Plaatsen PE1RQM

Daar had ik ook gehoopt dat de Biggen te horen zouden zijn. Dat is namelijk de enige plek die open ligt richting Breukelen. In het verleden was dat ook al gelukt. Maar helaas waren ze er nog niet. Ik kon wel een verbinding maken met Ruud PE1POA (B5). Met Ton PE1BQE lukte het vanuit die positie nog niet. Peter PA3CWS was ook op de 2m frequentie (144.7625), maar die was niet in de mogelijkheid om op 6cm ATV uit te komen of te ontvangen vanuit zijn woning.

Plek nummer 1 op de Nijkerker brug
Plek nummer 1 op de Nijkerker brug

 

Daarna ben ik naar de tweede plek gegaan, zoals aangegeven in de eerder getoonde luchtfoto. Daar kon ik nog verbinding maken met Ton PE1BQE. Toch viel dat deze keer erg tegen. Meer dan een B3 konden we er niet uit persen. Dat is in het verleden wel beter gegaan. Opvallend was ook de matige verbinding op de portofoon. Ik kon zelfs maar met moeite Ruud praten, terwijl ik maar 5 km van hem vandaan was. Mijn ontvangst was wel in orde.

Na gewisseld te hebben van mijn oude Kenwood TH-D7 naar de Baofeng UV-5R was het wel iets beter. Het uitgangsvermogen van de Baofeng is ongeveer 2x zo hoog, maar misschien ook nog eens goed om die oude Kenwood te gaan meten. Het uitgangsvermogen leek erg beperkt. Maar er kunnen rare dingen gebeuren op simplex…

CIMG0843a_PE1RQM.nl
Plek nummer 2 nabij de Nijkerkerbrug

 


 

We hebben op beide plekken trouwens nog een ander experiment gedaan. Dat telde niet mee voor de contest, maar was wel heel leuk. Eerst hebben we geprobeerd of ik over de ontvangstrepeater van Ton PE1BQE heen kwam in Amersfoort. Peter PA3CWS en Ton PE1BQE keken op een stream terwijl ik uitrichtte. Dat had wel een kleine vertraging, dus dat leverde wat hilariteit in het uitrichten op. Maar op beide plaatsen lukte dat goed, met een iets beter signaal op de tweede plaats.

IMG-20150314-WA0002

 

Toen riep Peter om eens naar Soest te richten. Voor de test was de repeater heel even ingeschakeld (hij staat normaal uit tijdens de contest natuurlijk). Vrijwel onmiddellijk leverde dat een B5 aan signaal op op de repeater zijn 6cm ingang. Leuk experiment als extraatje!

IMG-20150314-WA0003

 

Audio van 144.7625 MHz, waar we simplex contact met elkaar hielden. Ik was vaak niet te horen in Nijkerk, omdat ik met een portofoon werkte en mijn antenne thuis (RX) toen nog maar op 5m hoogte stond.


’s Avonds ben ik vlakbij mijn eigen woning wederom naar een plek gelopen, waar Ton PE1BQE en ik in maart 2012 ook al eens een verbinding konden maken. Dat ging toen via reflecties, maar dat leverde toen uiteindelijk wel een B5 op. Maar dan wel maar op één plek, die ik al lopend met de schotel in de hand gevonden had, bij het bruggetje aan het einde van mijn straat (link naar dat verhaal).

De schotel moest toen ook iets omhoog ge-eleveerd worden. We vonden dat destijds zo’n verrassend resultaat, dat we dat nog wel een keer wilden proberen.

Avondverbinding met Ton

CIMG0846_PE1RQM.nlAlleen zijn er in de tussentijd twee flats geplaatst. Het effect van de vorige keer kon ik niet reproduceren helaas. De flats stonden letterlijk in de weg. B0, niets te horen! Daarom ben ik naar de overkant gelopen. Al gelijk hoorde ik sync geluiden (ik luister op een speaker naar de 50Hz brom van de verticale synchronisatiepulsen, dat herken je eerder). Dat leek dus hoopvol. Ik ben wat rond gaan lopen tot ik er achter kwam, dat het voor nu niet beter zou worden dan een B3.

Mijn plek in Leusden in de avond in verbinding met PE1BQE.
Mijn plek in Leusden in de avond in verbinding met PE1BQE.

 

Dat was opzich al aardig, maar het was wel jammer dat we niet de B5 konden evenaren uit 2012. Maar we bleven enthousiast en Ton kreeg het idee om zijn antenne eens helemaal de verkeerde kant op de draaien, op zoek naar een reflectiepunt.

En vrij snel was het weer een B5! Wel waren er wat rare reflectie effecten te zien. Toen ging Ton weer zenden en kon ik hem ook met een B5 ontvangen. Raar effect!! Maar wel een heel erg leuk experiment! Ik kon ook ruisvrij audio ontvangen van Ton, dus konden we zelfs even duplexen.

PE1BQE ontvangen op 6cm ATV. De kleuren zijn wat verzadigd door reflectie effecten (vermoedelijk).
PE1BQE ontvangen op 6cm ATV. De kleuren zijn wat verzadigd door reflectie effecten (vermoedelijk).

 

Toen toch weer terug gelopen naar het bruggetje. Ook daar was Ton nu wel te ontvangen met een B3. Maar er was één punt waar Ton weer een B5 was: precies waar ik tussen de twee flats door kon kijken!

Ondertussen heb ik nog wat passanten uitgelegd wat ik aan het doen was. Ze vonden het interessant :)

Toen weer gauw naar binnen gegaan. Op naar de kachel…

Audio van de verbinding tussen Ton en mij op 2 meter (simplex 144.650 MHz):

 

 

2 gedachten over “14 maart 2015 Weer eens portable met de ATV contest!”

  1. Om passanten uit te leggen ‘wat we aan het doen zijn’ is ook een ATV brochure beschikbaar. Ze zijn aan te vragen bij het Centraal Bureau van de VERON. Soms vergemakkelijkt dit het uitleggen en kunnen ze het thuis ook nog eens verhalen over de situatie die ze hadden meegemaakt. En tevens te gebruiken om de uitleg wat af te ronden, zodat weer verdergegaan kan worden met de hobby :-).

    Beantwoorden
    • Het waren mensen van een naastgelegen straat. Ze wisten ook wie ik was, dus het zijn al bijna “bekenden”. Volgende keer zal ik een paar folders meenemen in mijn uitrusting (ik heb er nog een paar van jou gekregen destijds, volgens mij ook de nieuwe).

      Beantwoorden

Plaats een reactie


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.